Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν τον ύμνο της χούντας!

ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Χρήσιμες ερωταπαντήσεις για τη χρήση του εμβολίου Oxford / AstraZeneca COVID-19 (AZD1222) δημοσίευσε σήμερα ο ΠΟΥ, με αφορμή την έκδοση προσωρινών συστάσεων για το συγκεκριμένο εμβόλιο, από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για την ανοσοποίηση (Strategic Advisory Group of Experts on Immunization -SAGE).

Δείτε επίσης

Tο εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης κατά της Covid-19 είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κορονοϊού

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα;

Καθώς οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες, συστήνεται να δοθεί προτεραιότητα σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης και σε ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένων αυτών ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ποιος άλλος μπορεί να λάβει το εμβόλιο;

Τα άτομα με συννοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής COVID- 19 λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αναπνευστικής νόσου και του διαβήτη.

Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τα άτομα που ζουν με HIV, αυτοάνοσα νοσήματα, τους ανοσοκατεσταλμένους, τα άτομα αυτά θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους.

Τα άτομα που έχουν νοσήσει μπορούν, αν το επιθυμούν, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για έως και έξι μήνες από τη στιγμή της μόλυνσης, για να επιτρέψουν σε άλλους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να εμβολιαστούν.

Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να εμβολιαστούν, αν ανήκουν σε ομάδα που έχει προτεραιότητα για εμβολιασμό. Ο ΠΟΥ δεν συνιστά διακοπή του θηλασμού μετά τον εμβολιασμό.

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να εμβολιαστούν;

Αν και η εγκυμοσύνη θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από λοίμωξη COVID-19, πολύ λίγα στοιχεία είναι διαθέσιμα για την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμβολιασμού κατά την εγκυμοσύνη.

Οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να λάβουν το εμβόλιο, αν το όφελος από τον εμβολιασμό μιας εγκύου υπερτερεί των πιθανών κινδύνων του.

Για το λόγο αυτό, οι έγκυες γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στο SARS-CoV-2 (π.χ. εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας) ή που έχουν συννοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, μπορεί να εμβολιαστούν σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους.

Για ποιον δεν συνιστάται το εμβόλιο;

Για άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.

Το εμβόλιο δεν συστήνεται επίσης για άτομα κάτω των 18 ετών.

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία;

Η συνιστώμενη δοσολογία είναι δύο δόσεις που χορηγούνται ενδομυϊκά (0,5 ml έκαστη) με χρονική απόσταση 8 έως 12 εβδομάδων.

Είναι ασφαλές;

Έχει υποβληθεί σε έλεγχο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Ο EMA έχει αξιολογήσει διεξοδικά τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και έχει συστήσει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Το εμβόλιο AZD1222 κατά του COVID-19 έχει αποτελεσματικότητα 63,09% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης SARS-CoV-2.

Πόσο αποτελεσματικό είναι στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού;

Η SAGE εξέτασε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την αποδοτικότητα του εμβολίου σε συνθήκες μεταλλάξεων. Η SAGE συνιστά επί του παρόντος τη χρήση εμβολίου AZD1222 σύμφωνα με τον χάρτη πορείας προτεραιότητας του ΠΟΥ, ακόμη και αν υπάρχουν μεταλλάξεις.

«Οι χώρες πρέπει να αξιολογούν τους κινδύνους και τα οφέλη λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική τους κατάσταση. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη προσέγγιση στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των μεταλλάξεων και τον πιθανό αντίκτυπό τους στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια
Βιταμίνη D3: Μπορεί να προλάβει τον καρκίνο;
ΕΟΦ: Αντισηπτικό χωρίς άδεια στην αγορά– Απαγορεύεται η διάθεσή του! (ΦΩΤΟ)
Covid-19: Τι ισχύει για τα περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson; (Αριθμοί)
Ο ΣΦΕΕ στηρίζει την Κλινική Έρευνα: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία
Μόσιαλος: Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό – Εμβόλιο κάθε ένα με δύο χρόνια