Αθήνα

 

28 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Η μεγαλύτερη στιγμή στην ένδοξη ιστορία του ΠΑΟ: Ο τελικός με τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ
Προστατίτιδα

ΥΓΕΙΑ

Προστατίτιδα: Τι είναι, πώς να τη θεραπεύσετε

Τι είναι η προστατίτιδα; Η προστατίτιδα είναι μια πάθηση του προστάτη, είναι συχνή και επηρεάζει πολλούς άνδρες κάποια στιγμή στην ζωή τους. Η προστατίτιδα για την ακρίβεια είναι μια φλεγμονή του προστάτη. Όταν μέρος του σώματός σας έχει φλεγμονή, είναι κόκκινο, ζεστό και συνήθως είναι πολύ επώδυνο. Η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα. Μπορεί […]

Τι είναι η προστατίτιδα;

Η προστατίτιδα είναι μια πάθηση του προστάτη, είναι συχνή και επηρεάζει πολλούς άνδρες κάποια στιγμή στην ζωή τους. Η προστατίτιδα για την ακρίβεια είναι μια φλεγμονή του προστάτη. Όταν μέρος του σώματός σας έχει φλεγμονή, είναι κόκκινο, ζεστό και συνήθως είναι πολύ επώδυνο.

Η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα. Μπορεί να κάνει δύσκολη ή επώδυνη την ούρηση, μπορεί να σας κάνει να ουρείτε με μεγαλύτερη συχνότητα, μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πόνο στη μέση ή πόνο στη βουβωνική χώρα. Μπορεί επίσης να σας κάνει να έχετε λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ ή να μην μπορείτε να έχετε στύση ή να μην μπορείτε να διατηρήσετε την στύση.

Τι είναι ο προστάτης

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη ενός άνδρα. Περιβάλλει την ουρήθρα και βρίσκεται μπροστά από το ορθό. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα έξω από την ουροδόχο κύστη, μέσω του πέους και έξω από το σώμα. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τον προστάτη σας βάζοντας ένα δάχτυλο στο ορθό σας για να νιώσει το πίσω μέρος του αδένα του προστάτη σας.

Ο προστάτης αδένας παράγει ένα υγρό που παρέχει θρεπτικά συστατικά για το σπέρμα. Αυτό το υγρό αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού της εκσπερμάτισης. Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλους τους τρόπους λειτουργίας του προστάτη.

Τι προκαλεί την προστατίτιδα

Η προστατίτιδα χωρίζεται σε βασικές κατηγορίες με βάση την αιτία. Τα δύο είδη προστατίτιδας είναι, η οξεία προστατίτιδα και η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, οι οποίες προκαλούνται από μόλυνση του προστάτη. Ορισμένα είδη προστατίτιδας μπορεί να προκληθούν όταν οι μύες της λεκάνης ή της ουροδόχου κύστης δεν λειτουργούν σωστά.

Πώς αντιμετωπίζεται η προστατίτιδα;

Η θεραπεία βασίζεται στην αιτία. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια ορθική εξέταση και να δοκιμάσει δείγματα ούρων για να ανακαλύψει την αιτία.

Ένα αντιβιοτικό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της προστατίτιδας που προκαλείται από λοίμωξη. Μερικά αντιβιοτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη, η δοξυκυκλίνη, η σιπροφλοξασίνη, η νορφλοξασίνη και η οφλοξίνη. Ίσως χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και μερικούς μήνες. Εάν η προστατίτιδα είναι σοβαρή, ίσως χρειαστεί να πάτε σε νοσοκομείο για θεραπεία με υγρά και αντιβιοτικά.

Τι γίνεται αν η προστατίτιδα μου δεν προκαλείται από μόλυνση;

Επειδή δεν έχουμε ακόμα καταλάβει τι προκαλεί την προστατίτιδα χωρίς μόλυνση, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει το καλύτερο φάρμακο για τον προστάτη. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, και τα ζεστά λουτρά εμποτισμού μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Μερικοί άνδρες βελτιώνονται παίρνοντας φάρμακα που βοηθούν τον τρόπο λειτουργίας της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν οξυβουτυνίνη, δοξαζοσίνη, πραζοσίνη, ταμσουλοσίνη και τεραζοσίνη.

Μπορεί η προστατίτιδα να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια του σεξ;

Μερικές φορές η προστατίτιδα προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενο οργανισμό, όπως τα χλαμύδια. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από λοιμώξεις που δεν μεταδίδονται σεξουαλικά. Αυτές οι λοιμώξεις δεν μπορούν να μεταδοθούν στους σεξουαλικούς συντρόφους.

Μπορεί η προστατίτιδα αν θεραπευθεί να ξανα επανέλθει;

Οι άνδρες που είχαν προστατίτιδα μία φορά έχουν περισσότερες πιθανότητες να την ξαναπεράσουν. Τα αντιβιοτικά μπορεί να μην εισχωρούν καλά στον προστάτη αδένα. Μικρές ποσότητες βακτηρίων μπορεί να «κρύβονται» στον προστάτη και να μην σκοτώνονται από το αντιβιοτικό. Μόλις σταματήσετε να παίρνετε το αντιβιοτικό, η μόλυνση μπορεί να επιδεινωθεί ξανά. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποτρέψετε μια άλλη μόλυνση. Η προστατίτιδα που δεν προκαλείται από μόλυνση είναι συχνά χρόνια. Εάν έχετε αυτό το είδος προστατίτιδας, ίσως χρειαστεί να πάρετε φάρμακο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να αφαιρέσω τον προστάτη μου εάν έχω προστατίτιδα;

Η προστατίτιδα μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με φάρμακα. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Η προστατίτιδα προκαλεί καρκίνο;

Αν και η προστατίτιδα μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα, δεν προκαλεί καρκίνο. Υπάρχει μια εξέταση αίματος που χρησιμοποιούν ορισμένοι γιατροί για τον καρκίνο του προστάτη που ονομάζεται εξέταση ειδικού προστάτη αντιγόνου (που ονομάζεται PSA, για συντομία). Εάν έχετε προστατίτιδα, το επίπεδο του PSA μπορεί να αυξηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο. Ο γιατρός σας θα αντιμετωπίσει την προστατίτιδα σας και μπορεί να ελέγξει ξανά το επίπεδο του PSA.

Ροή Ειδήσεων

toumpa

03/06/2023 | 15:24

H Ελένη Τσολάκη έριξε κάτω τον Δημήτρη Μηλιόγλου- Η επική τούμπα στον αέρα και η αντίδρασή του

03/06/2023 | 15:06

Τσίπρας από Χαλκίδα: Έχουμε σχέδιο μείωσης των έμμεσων φόρων- Θα κάνουμε τα πάντα για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς

03/06/2023 | 14:51

Συγκινημένος με τον γιο του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Το αγοράκι μου στην πρώτη συναυλία του»
makedou

03/06/2023 | 14:27

Συγκλονίζει η Ρεγγίνα Μακέδου για την μάχη με τη λευχαιμία

03/06/2023 | 14:03

Η Εύα Καϊλή στην πρώτη της συνέντευξη: Έχω ζήσει σχέσεις όπου δεν υπήρχε εμπιστοσύνη και δεν το ήθελα αυτό με τον Τζόρτζι

03/06/2023 | 13:42

Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής για τη μεταφορά εγκύου από την Κοζάνη στο Ιπποκράτειο
ekav ekab asthenoforo new

03/06/2023 | 13:32

Πανικός στο Βόλο: Αυτοκίνητο που οδηγούσε ιερέας «μπούκαρε» σε λαϊκή αγορά και παρέσυρε μία γυναίκα

03/06/2023 | 13:18

Η αντίδραση του Ζουγανέλη όταν συνάντησε τηλεοπτικά το νέο σύντροφο της κόρης του, Νίκο Συρίγο

03/06/2023 | 12:53

Μητσοτάκης: Ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου στη Ροδόπη
ziagkos

03/06/2023 | 12:38

Νίκος Ζιάγκος: Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20 και γίνονταν… όργια

03/06/2023 | 12:30

Ανδρουλάκης στο Ρέθυμνο: Να πάρει η Κρήτη το πολιτικό χρώμα που της ταιριάζει

03/06/2023 | 12:18

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σαν να έφυγε ένας πέπλος και ο κόσμος έρχεται κοντά μας

03/06/2023 | 11:55

Εκλογές 2023: Για την κάλπη της 25ης Ιουνίου δήλωσαν συμμετοχή 44 κόμματα

03/06/2023 | 11:42

Μπεκατώρου: Πήγα την κόρη μου ξυπόλητη και με κοιτούσαν όλοι, τύπου, μάνα είσαι εσύ; Δεν γνώριζαν όμως τι είχε προηγηθεί…

03/06/2023 | 11:23

Παύλος Πολάκης: Υποτιμήσαμε την επίδραση των επιδομάτων
smoking 1
Τι κάνει το τσιγάρο στο σώμα – Ποια είναι τα οφέλη της διακοπής
Ένας στους δύο μαθητές έχει καπνίσει – Δημοφιλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο μεταξύ των μαθητών
Η διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης
Μόνο 1 στους 3 ασθενείς παίρνουν σωστά την αγωγή τους – Κομβικός ο ρόλος του φαρμακοποιού στη συμμόρφωση
Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μπορεί να έχει βιολογικά αίτια
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Καλεί τις χώρες να προετοιμασθούν για την επόμενη πανδημία – «Είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει την πόρτα»