• Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου
  • 16:04

Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σε έξαρση η γρίπη: Τρεις νεκροί και 1.588 κρούσματα από ιλαρά

Το τρίτο θύμα από την ιλαρά στην Ελλάδα είναι μια 35χρονη γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μια δόση εμβολίου ιλαράς και κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα.

Η πλειοψηφία είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας- κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών- που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ: «Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές». Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, τρεις θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.

Ο πρώτος νεκρός ήταν βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος ήταν ένας 17χρονος Ρομά, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί και κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Το τρίτο θύμα ήταν μια 35χρονη γυναίκα, η οποία είχε υποβληθεί σε εμβολιασμό με μία δόση και κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και εμβολιασμένοι ήταν μόλις τέσσερις (10%).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει πως η χώρα παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

 

Send this to a friend