Αθήνα

18 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Συγκλονίζει ο Δήμαρχος Τρικάλων : “Έφυγε στα 29 του… Να τελειώνουμε με τις μ@λ@κιες»

ΥΓΕΙΑ

Σεξουαλική αγωγή: Για πρώτη φορά, οργανωμένα, στα σχολεία

Ήταν μια ανάγκη που είχε συζητηθεί δεκάδες φορές στο παρελθόν και επαναλαμβανόταν κάθε φορά που η κοινωνία στεκόταν μουδιασμένη και σοκαρισμένη απέναντι σε κάποιο σεξουαλικό έγκλημα με θύμα ανήλικο. Η επέκταση του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής σε όλα τα σχολεία παίρνει –επιτέλους- σάρκα και οστά.

Η Σύμβουλος Α΄, Δρ Ειδικής Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας, Συντονίστρια της Επιστημονικής Μονάδας Ειδικής και Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης, Προϊσταμένη Τμήματος Α΄: Εκπαιδευτική Καινοτομία και Ενταξιακή Εκπαίδευση, Ντορέττα Αστέρη και η Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Επιστ. Υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας», Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, απαντούν σε όλα τα βασικά ερωτήματα γύρω από τη δομή και το περιεχόμενο του μαθήματος.

Αν και οι κ.κ. Αστέρη και Τσίτσικα θεωρούν «εύλογες» τυχόν αντιδράσεις των γονέων ή της Εκκλησίας, καθώς και όποιου «δεν γνωρίζει το υλικό», επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό «να μην κλείνουμε τα μάτια σε ένα θέμα ‘ταμπού’, αφήνοντας τα παιδιά να μένουν ανυπεράσπιστα, ανεκπαίδευτα και χωρίς υπεύθυνη πληροφόρηση».

Τι σηματοδοτεί η είσοδος του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία;
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει μπει στο ελληνικό σχολείο, όπως και σε όλα τα Ευρωπαϊκά από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ως ένα κεφάλαιο για τη σωματική υγιεινή και τις σχέσεις των δύο φύλων. Επιπλέον, από τη δεκαετία του ‘90 υλοποιούνται εκατοντάδες προγράμματα αγωγής υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που μπαίνει πιο οργανωμένα και άρρηκτα συνδεδεμένο με την καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας, σεβασμού, την ικανότητα αυτομέριμνας και την ικανότητα αυτοπροστασίας, συνδεδεμένο επίσης με την αισθητική καλλιέργεια και όλες τις δεξιότητες ζωής που προάγουν την υγεία και την ποιότητα της ζωής. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που μπαίνει ως ένα θέμα ψυχικής υγείας και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Ποιος είναι ο βασικός ιστός του μαθήματος;
Για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εφαρμόζεται ο Οδηγός για τη Συμπεριληπτική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
-Σχέσεις μεταξύ των φύλων (αντιλήψεις και δικαιώματα)
-Υγιεινή
– Αναπτυξιακή ψυχολογία
-Δικαιώματα του παιδιού
-Παιδική προστασία
-Κοινωνική συμπεριφορά (ασφάλεια και αυτοσεβασμός)
-Έθιμα και παραδόσεις γύρω από γάμο
-Ασφαλείς σχέσεις στο διαδίκτυο

Πώς διαφοροποιείται αυτό το υλικό από τις μικρότερες στις μεγαλύτερες ηλικίες;
Το εκπαιδευτικό υλικό για κάθε σχολική ηλικιακή ομάδα είναι σαφώς διαφορετικό και αφορά κυρίως υλικό αφόρμησης για διερευνητική συζήτηση, θεατρικό παιχνίδι, επεξεργασία μέσα από θέματα λογοτεχνίας, μέσα από τις προκλήσεις των διαφημίσεων. Στην ηλικία του δημοτικού τα θέματα προσεγγίζονται μέσα από κοινωνικές ιστορίες.

Για τα θέματα ασφάλειας των μικρών παιδιών από την αποπλάνηση και την κακόβουλη προσέγγιση έχει ενταχθεί το εκπαιδευτικό υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης και υλοποιούνται οι συστάσεις της Συνθήκης Λανζρόττε.

Σας φοβίζουν τυχόν αντιδράσεις των γονιών ή της Εκκλησίας;
Οι αντιδράσεις θεωρούνται εύλογες, διότι δεν γνωρίζουν και δεν έχουν γνωρίσει το υλικό. Ωστόσο, το πρόγραμμα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (ΕΔ), όπως και όλη η δομή των ΕΔ, περιλαμβάνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και συνεργασίας των γονέων, ώστε να υποστηριχτούν τα παιδιά μας σφαιρικά και ολόπλευρα και να δημιουργηθεί ένα δίκτυ προστασίας τους.

Όλα τα θέματα της υγείας και των δεξιοτήτων ζωής, όπως και τα θέματα της κοινωνικής ενσυναίσθησης, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας των ΕΔ περιλαμβάνουν δράσεις με την οικογένεια, δράσεις στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μάθησης, που είναι η αυλή και η γειτονιά, ο δήμος και η κοινότητα, η εκκλησία μας, τα έθιμα. Και οι παραδόσεις μας, οι κουλτούρες, αλλά και ο πολιτισμός.

Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα (γλωσσικής διατύπωσης) αυτής της ύλης, στο κεφάλαιο για το σεξ για παράδειγμα όπως θα μεταδοθεί στα παιδιά του δημοτικού;
Ένα υλικό για το Δημοτικό είναι το «Μαθαίνω για το σώμα μου» της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.) σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) που συμπεριλαμβάνεται στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Με κατάλληλη εικονογράφηση και δραστηριότητες παιχνίδια και κατάλληλο παιδαγωγικό υλικό, καθώς και αντίστοιχο εγχειρίδιο για τους δασκάλους είναι μια ευχάριστη και ουσιαστική προσέγγιση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Ένα παιδί μπορεί να μάθει πως υπάρχουν «καλά» και «κακά» αγγίγματα, συμπεριφορές που μπορεί να προβληματίσουν, συνθήκες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αδιέξοδα.
Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κατανοήσει ή να χειριστεί ένα παιδί, φτάνει να του δοθούν σαφή μηνύματα και με τον κατάλληλο τρόπο.

Πόσο έτοιμοι είναι οι εκπαιδευτικοί να διδάξουν αυτή την ύλη;
Προηγήθηκε επιμόρφωση και συνεχής εποπτεία στους 2.500 εκπαιδευτικούς μας κυρίως στην παιδαγωγική μεθοδολογία των εργαστηρίων κατά θέμα και κατά στόχο.

Από τον Απρίλιο του 2021 έχει εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και υλοποιείται επιμορφωτικό πρόγραμμα για την καλλιέργεια δεξιοτήτων, το οποίο έχουν παρακολουθήσει και έχουν πιστοποιηθεί ως στιγμής 32.500 εκπαιδευτικοί ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου έκλεισε ο Β΄ κύκλος εγγραφών και έχουν εγγραφεί να το παρακολουθήσουν 36.000 εκπαιδευτικοί. Από τις αξιολογήσεις και τα σχόλια διαπιστώνεται πολύ θετική αποδοχή και ενδιαφέρον. Επιμορφώσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε επιμέρους θέματα.

Τα ΕΔ θα υποστηρίζονται από τους/τις υπεύθυνους/νες αγωγής υγείας, στελέχη της εκπαίδευσης καταρτισμένα και ειδικευμένα σε θέματα υγείας τα οποία συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας, και τους πανεπιστημιακούς και άλλους επίσημους φορείς που θεραπεύουν θέματα σεξουαλικής υγείας. Επιπλέον, το συνολικό πρόγραμμα των ΕΔ εποπτεύεται παιδαγωγικά από τους Συμβούλους Παιδαγωγικής ευθύνης.

Η πρόληψη χρειάζεται χρόνο, τόλμη, έμπνευση, υπομονή. Πάντοτε όμως αξίζει τον κόπο. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να μην κλείνουμε τα μάτια σε ένα θέμα «ταμπού», αφήνοντας τα παιδιά να μένουν ανυπεράσπιστα, ανεκπαίδευτα και χωρίς υπεύθυνη πληροφόρηση. Μέσα από μια διαδικασία ενεργητική και ουσιώδη, το αποτέλεσμα θα ανταμείψει, αφού δίνονται τα εφόδια στο νέο άνθρωπο να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει ότι πραγματικά του ανήκει: το σώμα του.

Ροή Ειδήσεων

17/10/2021 | 19:17

Γιαννιτσά: Σοβαρό ατύχημα σε πίστα Motocross – Έφυγε μοτοσυκλέτα πάνω σε θεατές

17/10/2021 | 19:17

Παύλος Γερουλάνος: Κάλεσμα-μανιφέστο από τον υποψήφιο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής

17/10/2021 | 19:09

Η Φαίη Σκορδά και η παρατήρηση του γιου της: «Μαμά για να σε βγάλω φωτογραφία θέλω να χαμογελάς» (ΕΙΚΟΝΑ)

17/10/2021 | 19:07

Κορονοϊός: «Βροχή» τα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων – «Λουκέτο» σε 26 επιχειρήσεις

17/10/2021 | 18:57

Απίστευτο σχόλιο της Μπακοδήμου σε Τούνη: «Βλέπω μια Ιωάννα τουρλωμένη και στημένη»

17/10/2021 | 18:55

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποκαλύπτει: «Η γυναίκα αυτή δεν έχει πει τίποτα για εκείνα τα χρόνια, ούτε τώρα»

17/10/2021 | 18:41

Γιώργος Αυτιάς: Πολύ άσχημα νέα για τον παρουσιαστή του ΣΚΑΪ

17/10/2021 | 18:31

Αράχωβα: Βράχος έπεσε στο καπό αυτοκινήτου – Από θαύμα σώθηκαν οι επιβάτες (vid)

17/10/2021 | 18:21

Γέννησε η Κατερίνα Στικούδη ένα υγιέστατο αγοράκι σε μαιευτήριο των βορείων προαστίων

17/10/2021 | 18:07

Superleague: Το ματς της χρονιάς στην Τούμπα – ΠΑΟΚ-Βόλος 4-4 (ΒΙΝΤΕΟ)

17/10/2021 | 18:03

Η συγκινητική ανάρτηση της Θεοδώρας Βουτσά: «Ίσως ήταν η πρώτη φορά που είδα τον πατέρα μου να κλαίει από στενοχώρια» (ΕΙΚΟΝΑ)

17/10/2021 | 17:48

Κορονοϊός: Ο χάρτης διασποράς – «Προβληματίζουν» Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

17/10/2021 | 17:45

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης σε ηλικία 65 ετών

17/10/2021 | 17:30

Κορονοϊός: Στα 1.712 τα νέα κρούσματα -357 διασωληνωμένοι και 27 θάνατοι

17/10/2021 | 17:22

Συγκινεί ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος για την απώλεια του Βλάσση Μπονάτσου – «Τον αγαπήσαμε πολύ κι εγώ και η Ζωή» (vid)
Κορονοϊός: Επιστήμονες της BioNTech αποκαλύπτουν πώς δημιουργήθηκε το πρώτο εμβόλιο (ΒΙΝΤΕΟ)
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν αύριο Κυριακή 17 Οκτωβρίου δωρεάν rapid test
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πότε συστήνουν οι ειδικοί να γίνει δεύτερη δόση
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν σήμερα δωρεάν rapid test
Σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σας δεν λειτουργεί σωστά
Αύξηση στους θανάτους από φυματίωση για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια