Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μουζουράκης: Στα 14 μου μπάρμπας στο καφενείο με έβαλε στο αμάξι και με πήγε σε ένα δάσος (vid)

ΥΓΕΙΑ

Σημαντικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία των ρευματοπαθών

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημία COVID-19 στα άτομα με ρευματικές παθήσεις.

Ένας στους δύο ασθενείς αναφέρει ότι η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πρόσβαση των ρευματοπαθών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περιορίστηκε, ενώ ο εγκλεισμός συνέβαλε στην υιοθέτηση επιβλαβών για την υγεία τους συνηθειών.

Αναλυτικότερα, η μελέτη REUMAVID, μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.800 ασθενείς από επτά ευρωπαϊκούς συλλόγους ασθενούς από ισάριθμες χώρες (και από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα -ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) έδειξε ότι πάνω από το ήμισυ των ασθενών αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το προγραμματισμένο ραντεβού με τον ρευματολόγο τους, ενώ στο 1/3 από αυτούς δεν δόθηκε εναλλακτική ημερομηνία. Επιπλέον, το 57% των ασθενών ανέφεραν ότι κινδύνευσαν να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές και 45,9% να πάθουν κατάθλιψη. Επιπλέον, πολλοί ανέφεραν αυξημένο κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και αύξηση βάρους, καθώς τα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν τους μισούς ασθενείς να διακόψουν την άσκηση και να σταματήσουν την ψυχολογική ή ψυχιατρική τους θεραπεία.

Σκοπός της έρευνας REUMAVID είναι να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, της έγκαιρης διαχείρισης των ρευματικών παθήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας για να διασφαλιστεί η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούν μόνο να μετρηθούν από τα κρούσματα της COVID-19, αλλά και από τον αριθμό των ανθρώπων που η υγεία τους παραμελείται λόγω των περιορισμένων πόρων.

Μόσιαλος για εμβολιασμό: Δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα
Τρομάζει η βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κορονοϊού – Μολύνει και όσους έχουν νοσήσει
ΠΟΥ: Όχι στην υδροξυχλωροκίνη για την πρόληψη της λοίμωξης από κορονοϊό
Πώς να επιλέξετε personal trainer
Κορονοϊός – BioNTech: Υπό έλεγχο η πανδημία έως το τέλος του καλοκαιριού
Ωνάσειο: Πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του 5χρονου που πάσχει από σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο