ΣκΠ & Πανδημία: Οι προκλήσεις για τους ασθενείς | TheCaller ΣκΠ & Πανδημία: Οι προκλήσεις για τους ασθενείς - TheCaller

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αναγνωστόπουλος-Σοκάρει η ψυχραιμία του: «Άντε να τελειώνουμε να μπούμε φυλακή να ασχοληθώ με το παιδί και την ανατροφή του»

ΥΓΕΙΑ

ΣκΠ & Πανδημία: Οι προκλήσεις για τους ασθενείς

Στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν στη διάρκεια της πανδημίας τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση, καθώς διεκόπη η φροντίδα τους και η πρόσληψη βασικών υπηρεσιών και η νόσος αποπροτεραιοποιήθηκε, αναφέρθηκε η Μόιρα Τζίτζικα – PhDc, MSc, BTEC, EFT, ECPS, MSCS Ψυχολόγος, Ψυχ/τρια, Κλινική Σεξολόγος, Ειδική Σύμβουλος ΑμεΑ, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας- ΠΟΑμΣΚΠ, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη φετινή Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης, στις 30 Μαΐου.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, “οι ασθενείς κατάφεραν να συνεχίσουν να λαμβάνουν την φροντίδα τους, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικές εφαρμογές αυτοπαρακολούθησης και διαχείρισης”, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μία ομάδα ανθρώπων που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα σύγχρονα εργαλεία, να κινδυνεύσει να μείνει έξω από αυτήν την εξέλιξη στην παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με την κυρία Τζίτζικα, η μεγαλύτερη επίπτωση όσον αφορά τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση αφορούσε στη διάγνωση των νέων περιστατικών της νόσου, που είναι σημαντική για να ξεκινήσει νωρίς η θεραπεία και να αναστραφεί η εξέλιξη της νόσου και η αναπηρία. Πολύ σημαντική ήταν και η απουσία υποστηρικτικού πλαισίου στην κρίσιμη στιγμή της διάγνωσης και της διαχείρισης του μετατραυματικού στρες που είναι συχνό στους ασθενείς που πρόσφατα διαγνώστηκαν, τόνισε. Στο δύσκολο ταξίδι του ασθενούς μέχρι τη διάγνωση της ΠΣ που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο από τη στιγμή που ο άνθρωπος θα βιώσει τα πρώτα ενοχλήματα, αναφέρθηκε Επίσης ο κ. Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ, Δ/ντης Β’ Νευρολογικής Κλινικής, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροαναοσολογίας, κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης.

“Είναι σημαντικό για κάθε ασθενή να βρει τις δικές του «συνδέσεις». Το άτομο με ΠΣ πρέπει να έχει σχέσεις ειλικρινείς με τους οικείους του και να αισθάνεται εμπιστοσύνη πως θα σέβονται τις ανάγκες του. Μόνο η αμοιβαιότητα αποδοχής κι αγάπης μπορούν να καλυτερεύσουν την καθημερινότητα πασχόντων και φροντιστών”, σημείωσε η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, κυρία Βάσω Μαράκα.

Η σημασία της αποκατάστασης
“Η αποκατάσταση περιλαμβάνει διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις στο σύνολο των κλινικών εκδηλώσεων. Το συνταγογραφούμενο πρόγραμμα Αποκατάστασης (το οποίο είναι εξατομικευμένο και πρέπει να ξεκινά στα πρώιμα στάδια, αλλά και να συνεχίζεται στην πορεία της ζωής του ασθενούς) δίνει την δυνατότητα στην Ομάδα Αποκατάστασης (Ιατρός Αποκατάστασης, Νοσηλεύτρια, Διαιτολόγος, Φυσικοθεραπευτής, Εργοθεραπευτής, Λογοθεραπευτής, Ψυχολόγος, Νευροψυχολόγος κ.ά.), και πάντα σε συνεργασία με τον Νευρολόγο, να οδηγήσει το άτομο με ΠΣ σε λειτουργικότητα των συστημάτων του οργανισμού, σε κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα και σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του”, σημείωσε η κ. Κωνσταντίνα Πετροπούλου MD , PhD Συντονίστρια Διευθύντρια Β ́κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάσταση και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Όπως εξήγησε η κυρία Πετροπούλου, “η Πολλαπλή Σκλήρυνση, έχει ποικίλες κοινωνικές εκδηλώσεις, επηρεάζει πολλά συστήματα του οργανισμού, προκαλεί βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, με επιπτώσεις σε γνωστικό επίπεδο, στον λόγο, προκαλεί δυσλειτουργία στην ούρηση (π.χ. νευρογενής ούρηση), επιδρά στον συντονισμό των κινήσεων και στην ισορροπία, μπορεί να εκδηλωθεί με κόπωση και προκαλεί περιορισμένη λειτουργικότητα, ακόμη και εντός του σπιτιού”, ενώ κάλεσε τους επαγγελματίες υγείας να προτρέπουν τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση να εξετάζονται στα ιατρεία της αποκατάστασης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε ότι “δεν υπάρχει σύστημα στο σώμα που να μην επηρεάζεται από την Πολλαπλή Σκλήρυνση και έκανε λόγο για μία νόσο με εξάρσεις και υφέσεις και pattern που δεν ακολουθεί καμία κανονικότητα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είναι διαφορετικές και οι πορείες μεταξύ των ασθενών”.

Νέα δεδομένα
Όσον αφορά στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, ο κ. Γρηγοριάδης επεσήμανε πως ο έλεγχος της ενεργότητας της νόσου και η αποφυγή υποτροπών έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τις τρέχουσες ανοσοτροποποιητικές και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες. Τα B-λεμφοκύτταρα και η μικρογλοία φαίνεται να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία της προοδευτικής εγκατάστασης της αναπηρίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι τεράστια θεραπευτική πρόκληση να βρεθούν εκείνες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα πετύχουν να δώσουν λύση στο θέμα της εσωτερικής επικοινωνίας των δομών του ΚΝΣ και που θα στοχεύουν στην πρόοδο της αναπηρίας. “Υπάρχει κομμάτι της αναπηρίας που δεν συνδέεται με τις υποτροπές και σήμερα δοκιμάζονται φάρμακα σε κλινικές μελέτες με αυτόν τον στόχο: να περιορίσουν τη πρόοδο της αναπηρίας που δεν σχετίζεται με τις υποτροπές”, εξήγησε ο Καθηγητής.

Ο Καθηγητής εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη της τεχνολογίας η οποία πιθανόν να επιτρέψει στο μέλλον να έχουμε real-time δεδομένα της κατάστασης του ασθενούς, τόνισε όμως με έμφαση ότι η Νευρολογία είναι “μία ειδικότητα της επαφής”. “Η τηλεϊατρική στη Νευρολογία και ειδικότερα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα πράγματα. Μην μας περνά από το μυαλό ότι μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία του ασθενούς στο χώρο της εξέτασης”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

23/06/2021 | 09:01

Θεσσαλονίκη: Ένα ακόμη παιδί πέθανε μετά από χειρουργείο του γιατρού της 14χρονης

23/06/2021 | 08:50

Πετράλωνα: Ο 35χρονος βιαστής συνελήφθη ενώ παρίστανε τον επαίτη σε πάρκο για να μη συλληφθεί

23/06/2021 | 08:29

Σταύρος Δογιάκης: Αυτοκτονία; Η πρώτη σφαίρα στην καρδιά και η δεύτερη στο κεφάλι – Σήμερα το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης

23/06/2021 | 08:09

Πάτρα: Τους έκανε παρατήρηση για τη μουσική και τον έστειλαν στο χειρουργείο

23/06/2021 | 08:02

Γλυκά Νερά: Προκλητικός ο 32χρονος συζυγοκτόνος – Ρίχνει ευθύνες στην Καρολάιν

23/06/2021 | 07:48

Κρατερός Κατσούλης: «Με την Κατερίνα Καραβάτου δεν θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε ξανά»

23/06/2021 | 07:35

Ζώδια: Aστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

23/06/2021 | 07:30

Εορτολόγιο: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 23 Ιουνίου

23/06/2021 | 07:25

Η «Μεγάλη Τετάρτη» του Euro2020 θα κρύβει… «βόμβες»;

23/06/2021 | 07:16

«Πέφτουν»… οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Τα επόμενα βήματα στη στρατηγική των εμβολιασμών

23/06/2021 | 00:41

25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα: 50+2 ιστορίες για τη ζωή και το έργο του

22/06/2021 | 23:59

Euro 2020- Κροατία-Σκωτία 3-1: Στην επόμενη φάση οι Κροάτες με “μαέστρο” Μόντριτς! (vids)

22/06/2021 | 23:55

Euro 2020: Αγγλία-Τσεχία 1-0: Πρωτιά και πρόκριση για τους Άγγλους-Πέρασαν και οι Τσέχοι (vids)

22/06/2021 | 23:40

Εμβολιασμός & διαταραχές περιόδου: Υπάρχει σχέση;

22/06/2021 | 23:36

Γερμανικό πείραμα: 1.200 ευρώ μισθός άνευ υποχρέωσης!
Εμβολιασμός & διαταραχές περιόδου: Υπάρχει σχέση;
Εμβολιάστηκα, χρειάζεται μετά να κάνω και τεστ αντισωμάτων για να δω αν το εμβόλιο «δούλεψε»; Τι λένε οι επιστήμονες
Μόσιαλος: Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό
Κορονοϊός – Γραβάνης προς ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα το φθινόπωρο θα σας αφορά αποκλειστικά
Κορονοϊός – Έρευνα: Τα mRNA εμβόλια δεν βλάπτουν το ανδρικό σπέρμα – Τι λέει ο Μόσιαλος
«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Η τροχιά των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αφρική είναι «πάρα πολύ ανησυχητική»