Αθήνα

8 oC

σποραδικές νεφώσεις

Συναγερμός για το Zantac: Διακόπτεται η διανομή των γενόσημων εκδόσεων- Ενδέχεται να περιέχουν καρκινογόνο συστατικό

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση που δημοσίευσαν διεθνή μέσα ότι το Zantac, αναστέλλεται η κυκλοφορία του φαρμάκου για την καούρα στο στομάχι, καθώς περιέχει ουσία σε όρια μη επιτρεπόμενα, πoυ είναι δυνητικά καρκινογόνα.

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση που δημοσίευσαν διεθνή μέσα ότι το Zantac, αναστέλλεται η κυκλοφορία του φαρμάκου για την καούρα στο στομάχι, καθώς περιέχει ουσία σε όρια μη επιτρεπόμενα, πoυ είναι δυνητικά καρκινογόνα.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η εταιρεία Sandoz (τμήμα της Novartis) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματά «προληπτικά» τη διανομή των γενόσημων εκδόσεων του Zantac, μέχρι να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές αν ένα συστατικό του (ρανιτιδίνη) είναι δυνητικώς καρκινογόνο.

Η διακοπή της διανομής διαφέρει από την ανάκληση. Αυτό σημαίνει ότι το υπάρχον απόθεμα του Zantac στα φαρμακεία μπορεί να πωληθεί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκαν δείγματα ρανιτιδίνης (ranitidine) που περιείχαν μια μολυντική ουσία, η οποία ονομάζεται Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N-nitrosodimethylamine, ή αλλιώς NDMA). Αυτή είναι η ίδια χημική ουσία που βρέθηκε σε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση πέρυσι, προκαλώντας πολυάριθμες ανακλήσεις αυτών των φαρμάκων.

Η NDMA ταξινομείται ως ουσία «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι προκαλεί καρκίνο σε ζώα. Οι χημικές αυτές συνθέσεις αποτελούν υποπροϊόν ορισμένων βιομηχανικών διεργασιών και χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν στην παραγωγή καυσίμου πυραύλων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ. Γενικά, εντοπίζεται σε χαμηλά επίπεδα στο πόσιμο νερό και σε ορισμένες τροφές, όπως κάποιοι τύπου κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η Novartis, από την πλευρά της, ανέφερε σε μια δήλωση, που διένειμε με ηλεκτρονική αλληλογραφία, ότι το βήμα στο οποίο προέβη για διακοπή της διανομής ήταν προληπτικό και πως τα κατάλληλα μέτρα «θα εφαρμοστούν σε ευθυγράμμιση με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές όπως απαιτείται».

Send this to a friend