Αθήνα

19 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: «Είχε παράλληλη σχέση με την Καρολάιν και με την άλλη…», λέει φίλος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

ΥΓΕΙΑ

Tι είναι η υπερακουσία

Ακούτε ορισμένες φορές υπερβολικά καλά; Ακούγεται καλό, αλλά μπορεί να γίνει αφόρητο. Υπάρχει το ενδεχόμενο να πάσχετε από υπερακοΐα ή αλλιώς υπερακουσία. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση αυτής της δυσλειτουργίας της ακοής.

Η διαταραχή που επηρεάζει τη συζήτηση στο ακροατήριο, η υπερακουσία, χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερα απαιτητική ακουστική υπερευαισθησία. Οι άνθρωποι συνήθως έχουν μεγάλη ανεκτικότητα στους ήχους, όπως το τσαλάκωμα του χαρτιού ή τον θόρυβο του ανέμου, ήχοι που μπορεί να γίνουν αφόρητοι στα άτομα με υπερακουσία. Ανάλογα με την ευαισθησία σας στους θορύβους και το περιβάλλον σας, αυτή η κατάσταση μπορεί να χαλάσει την ημέρα σας. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και να βρούμε λύσεις!

Αίτια
Τα αίτια της υπερακουσίας δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια μέχρι σήμερα. Αυτή η διαταραχή μπορεί να προκληθεί από βλάβη στα ακουστικά νεύρα μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου ή να προκύψει κατά τη διάρκεια μιας παθολογίας. Ένα τραύμα στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερευαισθησία στο θόρυβο. Τέλος, άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερακουσία είναι: συναισθηματικό σοκ και μετα-τραυματικό στρες, αγχωτικές διαταραχές, εμβοές, πρόβλημα του τραχήλου της μήτρας, κρανιακή ή οδοντιατρική διαταραχή ή ορισμένες τροφικές δυσανεξίες. “Μεταξύ των αιτιολογιών της υπερακουσίας, θα ήταν καλό να προσθέσουμε την κατανάλωση ναρκωτικών”, είπε ο Δρ Philippe Peignard, ΩΡΛ ιατρός στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Νοσοκομείο Georges Pompidou στο Παρίσι.

Κατανόηση συμπτωμάτων
Είναι κυρίως οι καθημερινοί ήχοι που είναι ενοχλητικοί για τους ανθρώπους με υπερακουσία. Γι’αυτό μερικοί άνθρωποι δε μπορούν να ανεχθούν ήχους στα 60 ντεσιμπέλ (ηχοστάθμη για κανονική συνομιλία σε ένα ήσυχο μέρος) ή άλλοι αγανακτούν με το θόρυβο μιας ηλεκτρικής σκούπας ή μερικές φορές ακόμη και με το κελάηδισμα των πουλιών. Η υπερακοΐα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή. “Οι άνθρωποι μπορεί να ζουν έναν εφιάλτη. Η έκθεση σε θόρυβο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση, διαταραχές του ύπνου, όπως και κατάθλιψη. Μερικοί ασθενείς καταλήγουν να μην εγκαταλείπουν το σπίτι τους και αισθάνονται αποκομμένοι από τον έξω κόσμο”, λέει η Claudia Nyffenegger, επικεφαλής του κέντρου ακουστικής αποκατάστασης Auricula στο Saint Laurent d’ Aigouze.

Διάγνωση και φροντίδα
Είναι πιθανό να έχετε πονοκέφαλο μετά από μια συναυλία…αυτό είναι σύνηθες! Εάν έχετε όμως υπερευαισθησία στους ήχους της καθημερινής ζωής και ο πονοκέφαλος διαρκεί, είναι σκόπιμο να μιλήσετε με τον παθολόγο σας. Αυτός θα σας κατευθύνει σε έναν ΩΡΛ που θα κάνει ένα τεστ της ακοής σας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο ΩΡΛ μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα και/ή να σας παραπέμψει σε άλλον ειδικό. Τα φάρμακα αντιμετωπίζουν την αντίδραση. Αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά ή αγχολυτικά -σε περίπτωση που κυριαρχεί το άγχος- μπορεί να συνταγογραφηθούν, ακόμη και νευροληπτικά σε σοβαρότερες περιπτώσεις. “Η θεραπευτική πρόταση διαμορφώνεται ανάλογα με την περίπτωση. Ένα άτομο που πάσχει από υπερακουσία μετά από ένα μετα-τραυματικό στρες μπορεί να ασκήσει EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing / Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω Οφθαλμικών Κινήσεων) και να αποκτήσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από το γενικό πλαίσιο της ζωής του ασθενούς”, λέει ο Δρ Philippe Peignard.
Μεταξύ των ειδικών, ο θεραπευτής χαλάρωσης θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας μέσα από τεχνικές αναπνοής, μυϊκή χαλάρωση και ψυχικές εικόνες, ο οδοντίατρος θα εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν οδοντιατρικά προβλήματα, ενώ ο οστεοπαθητικός θα εξασφαλίσει να ξεκλειδώσετε όλες τις πιθανές εντάσεις του τραχήλου της μήτρας ή του κρανίου. Οι σύντομες θεραπείες, όπως η γνωστική και συμπεριφορική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικές. Μια πιο άμεση λύση είναι να χρησιμοποιηθούν ωτοασπίδες για την προστασία από τους ενοχλητικούς θορύβους.

Αποκατάσταση της ακοής
Η καθοδηγούμενη μέθοδος είναι η έκθεση σε θόρυβο η οποία συνιστάται για όλους τους ασθενείς, αλλά οι μέθοδοι είναι ποικίλες και δεν είναι ομόφωνες. “Δεν αποδεικνύεται, σύμφωνα με τις γνώσεις μου, ότι η διέγερση ορισμένων συχνοτήτων ή όλων των ακουστικών συχνοτήτων (λευκός θόρυβος) είναι πιο αποτελεσματική από την έκθεση σε ήχους στην πραγματική ζωή”, πιστεύει ο Δρ Philippe Peignard. Η έννοια της ακουστικής αποκατάστασης είναι να συνηθίσει το αυτί στο θόρυβο και την αναπαραγωγή ήχου σε όλες τις ηχητικές συχνότητες (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προκαλούν δυσφορία ή πόνο) βαθμιαία σε ένταση και διάρκεια. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει σε εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την περίπτωση. “Μετά από 10 ημέρες θεραπείας, πολλοί ασθενείς με υπερακουσία μπορεί να ανακτήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η αποκατάσταση είναι ενδιαφέρουσα, επειδή αποφεύγεται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή η καθημερινή χρήση ωτοασπίδων που βοηθούν μεν αλλά δεν επιτρέπουν στο αυτί να συνηθίσει το θόρυβο”, συνεχίζει η Claudia Nyffenegger.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την υπερευαισθησία στον ήχο! Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε διάφορους εμπειρογνώμονες, που θα σας βοηθήσουν να βρείτε την καλύτερη θεραπεία για το πρόβλημά σας και θα κρατήσει το ηθικό σας υψηλά!

Πηγή: earhealth.gr

Ροή Ειδήσεων

24/10/2021 | 09:45

«Ο Σπύρος Μπιμπίλας είχε μονίμως καρούμπαλο από τα χτυπήματα του Πέτρου Φιλιππίδη»

24/10/2021 | 09:29

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η υπόθεση αξιολογείται ως άκρως σοβαρή

24/10/2021 | 09:12

Εξομολόγηση Φαίης Ξυλά: «Η πρώτη μου εγκυμοσύνη δεν είχε αίσιο τέλος…» (ΒΙΝΤΕΟ)

24/10/2021 | 08:48

Θρήνος στο Ηράκλειο: Ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή μέσα σε αποθήκη

24/10/2021 | 08:41

«Με την Τουρκία δεν θα αποφύγουμε το απευκταίο» προειδοποιεί ο Γιώργος Φίλης (ΒΙΝΤΕΟ)

24/10/2021 | 08:29

Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Του λέω: «Μας σκότωσες το παιδί, γιατί;» και μου απαντά: «Καλά τους έκανα» (BINTEO)

24/10/2021 | 08:17

ΕΦΚΑ: Έρχεται νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του

24/10/2021 | 08:10

Ποιο ζευγάρι αποχώρησε από το J2US; (BINTEO)

24/10/2021 | 07:56

Φωτιά σε σούπερ μάρκετ στο Βύρωνα

24/10/2021 | 07:43

Μέτρα 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά: Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ρεύμα και διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης

24/10/2021 | 07:32

Νίκη Κεραμέως: Πέταξαν τρικάκια έξω από το σπίτι της Υπουργού Παιδείας

24/10/2021 | 07:26

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 24 Οκτωβρίου

24/10/2021 | 07:14

Ζώδια – Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 25-31 Οκτωβρίου 2021

24/10/2021 | 06:59

Καιρός: Bροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας σήμερα (24/10)

24/10/2021 | 01:46

ID.4 GTX: Το σπορ ηλεκτρικό SUV επιδόσεων της Volkswagen
Ασπιρίνη: Τι αλλάζει στη χορήγησή της για άτομα υψηλού κινδύνου
Κορονοϊός: Οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη θνησιμότητα μη-Covid-19 σε σχέση με τους ανεμβολίαστους
Εμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικό κατά 90,7% σε παιδιά 5-11 ετών
Κορονοϊός: Επιδεινώθηκαν οι καταθλιπτικές διαταραχές, παγκοσμίως λόγω της πανδημίας
Γιατί αισθάνομαι διαρκώς κουρασμένη;
Εμβόλιο Pfizer: Στο 95,5% η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης