Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σήμερα- Που θα σημειωθούν χαλαζοπτώσεις

ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσει ο φακός επαφής στο μάτι;

Αν είστε χρήστης φακών επαφής, σίγουρα έχετε ζήσει τη δυσάρεστη εμπειρία να κολλήσει ο φακός στο μάτι.

Αν είστε χρήστης φακών επαφής, σίγουρα έχετε ζήσει τη δυσάρεστη εμπειρία να κολλήσει ο φακός στο μάτι σας.

[adsense]
Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;

Καταρχάς δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Ο φακός δεν μπορεί να χαθεί ούτε να παραμείνει πολλή ώρα μέσα στο μάτι. Με τους κατάλληλους χειρισμούς, θα μπορέσετε να αφαιρέσετε και να ανακουφιστείτε.

Τι να κάνετε:

  • Οι φακοί που κολλάνε συνήθως στα μάτια είναι οι μαλακοί που διπλώνουν εύκολα και μπορεί να χαθούν στα μάτια. Το πρώτο βήμα είναι να πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Στη συνέχεια εντοπίστε το σημείο του ματιού στο οποίο έχει κολλήσει ο φακός.
  • Αν ο φακός είναι κεντραρισμένος στον κερατοειδή, το πιθανότερο είναι να έχει στεγνώσει. Σε αυτή την περίπτωση, ξεπλύνετε το μάτι σας για λίγα δευτερόλεπτα με διάλυμα φακών επαφής πολλαπλών χρήσεων ή επανυγραντικές σταγόνες φακών επαφής.
  • Στη συνέχεια κλείστε το μάτι και κάνετε ελαφρύ μασάζ στο άνω βλέφαρο μέχρι να νιώσετε το φακό να κινείται. Αν ο φακός μείνει κολλημένος, επαναλάβετε το βήμα με τις σταγόνες αρκετές φορές, ανοιγοκλείνοντας γρήγορα τα μάτια μετά από κάθε ξέπλυμα. Μόλις νιώσετε ότι ο φακός έχει επανέλθει στη θέση του, αφαιρέστε τον.
  • Στη συνέχεια ενυδατώστε τα μάτια σας με τεχνητά δάκρυα. Αν το μάτι σας παραμείνει ερεθισμένο επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο άμεσα το γιατρό σας.
  • Αν ο φακός που έχει κολλήσει στο μάτι σας είναι σκληρός αεροδιαπερατός, η τεχνική αφαίρεσης του είναι διαφορετική. Αποφύγετε να κάνετε μασάζ στο βλέφαρο σας, καθώς η διαδικασία αυτή μπορεί να γδάρει το μάτι.
  • Αν ο φακός είναι κολλημένος στην άσπρη περιοχή του ματιού, χρησιμοποιείστε την άκρη του δακτύλου σας για να πιέσετε ελαφρά το μάτι , ώστε να σπάσετε την αναρρόφηση που κρατά τον φακό κολλημένο στο μάτι.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό «κυπελάκι αναρρόφησης» που πωλείται στα φαρμακεία και στα καταστήματα με οπτικά. Πιέστε απαλά το κοίλο άκρο της συσκευής αυτής, στο κέντρο του φακού GP. Έπειτα τραβήξτε απαλά τον φακό από την επιφάνεια του ματιού σας.
  • Αν δεν δουλέψει καμιά από αυτές τις τεχνικές, καλέστε άμεσα τον οφθαλμίατρο σας για να κανονίσετε την αφαίρεση του φακού.
«Κακή» χοληστερίνη: Kατά πόσο η μείωσή της μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο;
Ηλίας Μόσιαλος για κορονοϊό: Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε την πολιτική της Κορέας;
Σύψας: Ποια είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα μας
Κοτανίδου: «Όσοι δεν πιστεύουν στον κορονοϊό, ας έρθουν στις ΜΕΘ να δουν» (ΒΙΝΤΕΟ)
Τα παιδιά που πέφτουν θύματα βίας γερνάνε πιο γρήγορα
Ηλίας Μόσιαλος: Η πανδημία αντιμετωπίζεται αν ξεβολευτούμε λίγο και προσέξουμε περισσότερο