Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν αντιληφθεί αιφνίδια ότι δεν μπορεί να μυρίσει συνήθεις οσμές

Από την αρχή της πανδημίας, έχει ανακοινωθεί ότι μέχρι και 85% των ασθενών που νοσούν με CoVID-19 παρουσιάζουν μερική ή ολική απώλεια της όσφρησης (υποσμία ή ανοσμία), πολλές φορές ως μοναδικό σύμπτωμα.

Η ανοσμία εμφανίζεται αιφνίδια, περίπου 4 ημέρες μετά τη μόλυνση, και σε ποσοστό 80% περίπου υποχωρεί μέσα σε ένα μήνα, αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου μπορεί να επιμείνει για μεγαλύτερο διάστημα, να παραμείνει μόνιμη ή και να υποτροπιάσει μετά από την αρχική βελτίωση. Στους μισούς περίπου ασθενείς με CoVID-19, που παρουσιάζουν διαταραχή της όσφρησης, συνυπάρχει και διαταραχή της γεύσης.

Ο μηχανισμός με τον οποίο ο νέος κορωνοϊός επιδρά στο σύστημα της όσφρησης δεν είναι σαφής, αλλά η έρευνα μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι δεν βλάπτονται απ’ ευθείας τα υπεύθυνα για την όσφρηση νευρικά κύτταρα, πιθανώς γι αυτό και συνήθως η αίσθηση αποκαθίσταται σχετικά γρήγορα.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν αντιληφθεί αιφνίδια ότι δεν μπορεί να μυρίσει συνήθεις οσμές;

H Ελληνική Ρινολογική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου μάς δίνει πολύτιμες συμβουλές:

1. Να επιβεβαιώσει το σύμπτωμα, δοκιμάζοντας διάφορες γνώριμες μυρωδιές, όπως καφέ, ένα φρούτο, ένα γνωστό άρωμα ή καλλυντικό.
2. Να επικοινωνήσει άμεσα με έναν ιατρό ή το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, για να πάρει οδηγίες.
3. Να υποβληθεί σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό (PCR ή Rapid) ανεξάρτητα αν έχει ή όχι άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό ή βήχα. Το τεστ μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί, ανάλογα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ.
4. Καραντίνα: Ο ασθενής με ανοσμία πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τεστ. Η διάρκεια της καραντίνας θα καθοριστεί από τον ιατρό.
5. Θεραπεία: Η φαρμακευτική αγωγή θα καθοριστεί από τον θεράποντα ιατρό και εξαρτάται από την κλινική εικόνα. Το ίδιο ισχύει αν ο ασθενής βρίσκεται σε χρόνια θεραπεία για άλλη πάθηση.
6. Ένα μήνα μετά την έναρξη του προβλήματος, και εφόσον το PCR τεστ είναι αρνητικό, η όσφρηση θα πρέπει να εκτιμηθεί από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.
7. Οσφρητική εκπαίδευση: Για τις περιπτώσεις που η ανοσμία επιμένει, έχουν αναφερθεί ενθαρρυντικά αποτελέσματα και επιτάχυνση της αποκατάστασης της όσφρησης, αν δύο ή τρεις φορές κάθε μέρα ο ασθενής προσπαθεί να μυρίσει γνώριμες σε αυτόν οσμές, προσπαθώντας παράλληλα να τις «θυμηθεί».

Μ. Θεμιστοκλέους: Δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τον ΕΜΑ
«Καμπανάκι» από Παπαευαγγέλου: Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)
Αυστραλία: Ο πρώτος θάνατος από θρόμβωση που «πιθανόν» να συνδέεται με εμβόλιο AstraZeneca
Εμβολιάστηκε με AstraZeneca η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ – Δημοσίευσε ακόμη και το πιστοποιητικό
Διαβατήρια COVID: Διλήμματα και ερωτηματικά
Βρετανία: Ερευνητές σχετίζουν την επιδημία ακατάπαυστου εμετού σε σκύλους με κορονοϊό ζωικού τύπου