Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μουζουράκης: Στα 14 μου μπάρμπας στο καφενείο με έβαλε στο αμάξι και με πήγε σε ένα δάσος (vid)

ΥΓΕΙΑ

Τι σκότωσε τη σεξουαλική επιθυμία στη διάρκεια της πανδημίας;

Κοινωνική απομόνωση, στρες, αλκοόλ, ανεπαρκής ύπνος, κατάθλιψη, εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι, ενδοοικογενειακή βία, όλα εκείνα τα «συμπτώματα» που είδαμε να γιγαντώνονται εν μέσω της πανδημίας και των lockdown, οδηγούν σε ελεύθερη πτώση τη σεξουαλική επιθυμία ανδρών και γυναικών.

Η Ψυχολόγος, εξειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών προβλημάτων, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM), Δρ Εύη Κυράνα, απαριθμεί τους παράγοντες που “σκότωσαν” τη σεξουαλική μας επιθυμία.

  1. Στρες. Στη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι προσαρμόστηκαν διαφορετικά σ το στρες και την επείγουσα κατάσταση που βιώσαμε. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι ένιωσαν την ανάγκη να ενημερώνονται διαρκώς για το θέμα, άλλοι επέλεγαν πολύ προσεκτικά τις πληροφορίες που επεξεργάζονταν. Το αίσθημα του επείγοντος και του μοιραίου, κατέκλυσε ορισμένους ανθρώπους ακινητοποιώντας τους, ενώ άλλοι προσκολλήθηκαν σε μία καθημερινή ρουτίνα.  Όπως συμβαίνει με κάθε άλλο στρεσογόνο παράγοντα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, ο τρόπος διαχείρισης που επέλεξε κάθε άνθρωπος ήταν διαφορετικός.
  2. Απώλεια κοινωνικών επαφών. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν ξαφνικά τους φίλους και την επαφή με το ευρύτερο κοινωνικό τους δίκτυο, άλλοι με τους ψυχολόγους και τους ψυχιάτρους τους, ενώ κάποιοι έχασαν την επαφή με τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να στραφούν με μεγάλες απαιτήσεις στη βασική τους σχέση.
  3. Διαταραχή της καθημερινής ρουτίνας. Τα παιδιά πήγαιναν στο κρεβάτι πολύ πιο αργά από ότι συνήθως, οι γονείς κοιμόντουσαν στον καναπέ βλέποντας ταινία, τα Σαββατοκύριακα ήταν ακριβώς τα ίδια με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας και ο χρόνος για την οικογένεια μπερδευόταν με τον χρόνο που αφιερωνόταν στη δουλειά και τον προσωπικό χρόνο. Αυτό το χάος και η έλλειψη δομής έκανε καθετί καλό να φαίνεται λιγότερο σημαντικό και εξαφάνισε τη λάμψη των στιγμών. Οι στιγμές οικειότητας είναι ιδιαίτερες, ακριβώς όταν ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο χρόνο.
  4. Έλλειψη διαφυγής.  Όταν υπάρξει μία σύγκρουση του ζευγαριού, ο ένας από τους δύο μπορεί για λίγο να απομακρυνθεί και η ένταση να εκτονωθεί.  Kλεισμένες μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού, οι περισσότερες οικογένειες δεν είχαν τη δυνατότητα εκτόνωσης, με αποτέλεσμα η ένταση να συσσωρεύεται, χωρίς να υπάρχει χρόνος να καταλάβει η μια πλευρά ποιες είναι οι ανάγκες και τα συναισθήματα της άλλης. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γαλλία η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά 30% από τον Μάρτιο του 2020, ενώ τις δύο πρώτες εβδομάδες του lockdown στην Ισπανία ο αριθμός των καταγγελιών στη γραμμή καά της ενδοοικογενειακής βίας έλαβε 18% περισσότερες κλήσεις.
  5. Απιστία και φλερτ. Στα χρόνια της πανδημίας γνώρισαν άνθιση το διαδικτυακό σεξ, το sexting, το τηλεφωνικό σεξ, τα on-line sex πάρτι, οι διαδικτυακές σχέσεις, καθώς και οι διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών, που κέρδισαν σε δημοφιλία ποσοστό 27%.
  6. Σεξουαλική συμπεριφορά στη διάρκεια της πανδημίας. Σε μελέτη που πραγματοποίησε για τους θεατές του το NBC News, το 22% δήλωσαν ότι στην καραντίνα η σεξουαλική τους διάθεση αυξήθηκε, το 28% ότι δεν επηρεάστηκε και το 50% ότι επηρεάστηκε αρνητικά.

Αντίστοιχη κινεζική μελέτη, έδειξε 25% μείωση της ερωτικής επιθυμίας σε άνδρες και γυναίκες λόγω του κορωνοϊού, με μόλις 18% των ανδρών και 8% των γυναικών να αναφέρουν αύξηση της σεξουαλικής τους διάθεσης. Υπο- ανάλυση που συμπεριέλαβε μόνο παντρεμένους έδειξε ακόμη χειρότερα στατιστικά: μείωση της συχνότητα των σεξουαλικών επαφών κατά 28% και μείωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης (κατά 32% στους άνδρες και κατά 39% στις γυναίκες).

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της πτώσης της σεξουαλικής επιθυμίας, χρησιμοποιούνται διάφορες ψυχολογικές θεραπείες, όπως οι τεχνικές αισθησιακού εστιασμού, οι τεχνικές «sex therapy», η γνωστική- συμπεριφορική θεραπεία και η θεραπεία ζεύγους, ωστόσο και αυτές οι θεραπείες έλαβαν νέα μορφή στη διάρκεια της πανδημίας.

Oι συνεδρίες του sex therapy  για παράδειγμα άρχισαν να πραγματοποιούνται on-line. Bέβαια, διευκρινίζει η ειδικός “τους δύο πρώτους μήνες της μετάβασης στις διαδικτυακές συνεδρίες, η συμμετοχή μειώθηκε δραστικά, τόσο γιατί κάποιοι ασθενείς δυσκολεύτηκαν να πειστούν να δοκιμάσουν τη διαδικτυακή βερσιόν της θεραπείας και άλλοι γιατί εγκλωβισμένοι στον χώρο του σπιτιού δεν είχαν την αναγκαία ιδιωτικότητα”.

Γενικά, εν μέσω πανδημίας, σημειώνει η Δρ Κυράνα, «οι ασθενείς ενθαρρύνονται να συζητούν με τους θεραπευτές θέματα και προβληματισμούς της σεξουαλικής τους ζωής, μέσω call centers και on-line chats, συμβουλευτικής μέσω κινητού αλλά και των social media».

Για κάποιους άλλος ωστόσο, που έχασαν τη δουλειά τους, ή είχαν άλλα προβλήματα λόγω της πανδημίας, το σεξουαλικό πρόβλημα δεν αποτέλεσε προτεραιότητα και ως εκ τούτου δεν έκαναν καμία προσπάθεια για τη λύση του.

Μόσιαλος για εμβολιασμό: Δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα
Τρομάζει η βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κορονοϊού – Μολύνει και όσους έχουν νοσήσει
ΠΟΥ: Όχι στην υδροξυχλωροκίνη για την πρόληψη της λοίμωξης από κορονοϊό
Πώς να επιλέξετε personal trainer
Κορονοϊός – BioNTech: Υπό έλεγχο η πανδημία έως το τέλος του καλοκαιριού
Ωνάσειο: Πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του 5χρονου που πάσχει από σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο