Αθήνα

 

19 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο

ΥΓΕΙΑ

Βήχας & πόνος στο στήθος: Δείτε πως συνδέονται με θανατηφόρο εγκεφαλική μόλυνση!

Μια ομάδα ερευνητών ερεύνησε την κρυπτοκοκκίαση (cryptococcosis), όπως ονομάζεται, μια ασθένεια που μολύνει τους ανθρώπους και τα ζώα μετά από εισπνοή αερομεταφερόμενων μυκητών.

Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη των πνευμόνων, η οποία με την σειρά της μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο καθώς μεταφέρεται εκεί μέσα στα λευκά αιμοσφαίρια.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, βήχα, αλλαγές στην όραση και πυρετό.

Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανακάλυψε έναν τρόπο για να εμποδιστεί ένας θανατηφόρος μύκητας από το να εισέλθει στα λευκά αιμοσφαίρια και να πλήξει το ανοσοποιητικό σύστημα εκ των έσω και να φτάσει στον εγκέφαλο.

[inline_article order=”1″]

Η καθηγήτρια Robin May, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας και Λοίμωξης στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: “Όταν ξεκινήσει μια μόλυνση, το πρώτο λευκό κύτταρο που ανταποκρίνεται ονομάζεται μακροφάγος. Αυτό αναγνωρίζει τα εισβάλλοντα βακτήρια, ή μύκητες, τα ‘τρώει’, τα καταστρέφει και έπειτα ‘προειδοποιεί’ το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, στην περίπτωση ορισμένων ασθενειών, όπως η κρυπτοκοκκίαση, ο εισβάλλοντας οργανισμός έχει εξελιχθεί για να είναι σε θέση να επιβιώσει μέσα σε αυτό το λευκό κύτταρο αίματος και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσει σαν ‘μεταφορικό μέσο’ για να φτάσει σε άλλα όργανα στο σώμα (…) Γνωρίζουμε ότι πολλά λευκά αιμοσφαίρια το ξεπερνούν αυτό, αποβάλλοντας τους ‘εισβολείς’ με έναν μηχανισμό που ονομάζεται ‘εμετοκύττωση’ (σ.σ. vomocytosis). Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς λειτουργεί και άρα πώς μπορούμε να ελέγξουμε την εμετοκύττωση”.

Και πρόσθεσε η Robin May: “Υπάρχουν πολλές ασθένειες, όχι μόνο η κρυπτοκοκκίαση, όπου παθογόνα (βακτηρίδια, ιοί, μύκητες και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια) επιβιώνουν με σκοπό να χτυπήσουν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή εκ των έσω, το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η έρευνα στόχευε στον εντοπισμό του μηχανισμού που επιτρέπει στα λευκά αιμοσφαίρια να αναγνωρίζουν και να εκδιώκουν αυτούς τους οργανισμούς. Αν μπορούμε να αναπτύξουμε τρόπους να χειριστούμε αυτήν τη διαδικασία και να ενθαρρύνουμε τα λευκά αιμοσφαίρια να αναγνωρίζουν και να αποβάλλουν τους οργανισμούς αυτού του είδους, ίσως είμαστε σε θέση να περιορίσουμε την εξάπλωση κάθε λοίμωξης, όχι μόνο για την κρυπτοκοκκίαση, αλλά για κάθε άλλο παθογόνο που αποτελεί σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Ειδικοί εμπειρογνώμονες εντόπισαν τα σήματα που χρησιμοποιούν τα λευκά αιμοσφαίρια για να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους και, στη συνέχεια, απενεργοποίησαν τα σήματα αυτά, ανακαλύπτοντας ένα συγκεκριμένο μόριο ονομάζεται ERK5.

Αυτό είναι το μόριο που στοχεύουν οι επιστήμονες να καταφέρουν να “χειραγωγήσουν” ώστε να “ενθαρρύνουν” τα λευκά αιμοσφαίρια είτε να αποβάλλουν άμεσα τα παθογόνα, είτε για να τα κρατούν εγκλωβισμένα μέσα τους και να προσπαθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να τα σκοτώσουν.

Η καθηγήτρια May δήλωσε: “Διαπιστώσαμε ότι με την παρεμπόδιση του ERK5 στο ψάρι-ζέβρα (zebrafish), είχαμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την εμετοκύττωση στα λευκά αιμοσφαίρια και έτσι να αποτρέψουμε τη θανάσιμη μυκητιασική μόλυνση να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο. Ως συνέπεια αυτής της έρευνας έχουμε μεγαλύτερη κατανόηση μιας νέας πτυχής του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Μακροπρόθεσμα, η ελπίδα μας είναι ότι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε θεραπείες που στοχεύουν σε αυτήν τη διαδικασία, όπως φάρμακα που θα μπορούσαν να περιορίσουν μια μόλυνση και να την αποτρέψουν από το να εξαπλωθεί πέρα από την αρχική περιοχή της “εισβολής” των παθογόνων (…) Τώρα θέλουμε να διευρύνουμε αυτή την έρευνα για να δούμε κατά πόσον αυτή η διαδικασία μπορεί να διαδραματίσει παρόμοιο ρόλο σε άλλες σοβαρές ασθένειες του ανθρώπου”.

Τα ευρήματα της μελέτης, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Σέφιλντ, του Νταντί και του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και το πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

Η μυοκαρδίτιδα, μια άλλη σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί θωρακικό πόνο και μπορεί να είναι θανατηφόρα, μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτήρια, ή μύκητες.

Πηγή: iatropedia.gr

 

Ροή Ειδήσεων

20/04/2024 | 14:20

Δημήτρης Μακαλιάς για Σταματίνα Τσιμτσιλή: “Δεν μου αρέσει καθόλου να το ακούω σαν δικαιολογία”

20/04/2024 | 14:10

Κοντογεώργης για την ακρίβεια: Φαίνεται ότι υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση

20/04/2024 | 14:00

Gaming: Ζωή μπροστά σε μία οθόνη – Η σύγχρονη μάστιγα του εθισμού σε βιντεοπαιχνίδια
papanotas204

20/04/2024 | 13:50

Ο Δημήτρης Παπανώτας παρενέβη στο «Χαμογέλα και πάλι» μετά τις δηλώσεις Αχτσιόγλου

20/04/2024 | 13:40

Ρωμανός για Ν. Φαραντούρη: Όταν σε όλη την Ευρώπη «έβρεχε» ανάπτυξη στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα

20/04/2024 | 13:30

Συντάξεις: Αλλαλούμ με αναδρομικά – Πότε αυξάνονται
bettymaggira grab 1200x784 1

20/04/2024 | 13:20

Μπέττυ Μαγγίρα κατά Παπανώτα: «Είναι ντροπή να τα λέμε αυτά δημόσια, κρύβουν ένα μισογυνισμό»

20/04/2024 | 13:10

Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει και ψηφιοποιεί ιστορικά βιβλία γραμμένα σε πολυτονικό

20/04/2024 | 13:04

Στον Άγιο Δημήτριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε με κατοίκους
evrydiki

20/04/2024 | 13:00

H Ευρυδίκη επιστρέφει στο Half Note Jazz Club για ένα μουσικό ταξίδι στις γειτονιές του Παρισιού

20/04/2024 | 12:55

Πογέτ: «Με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα»

20/04/2024 | 12:50

Super League 2: Συνέχεια με τρεις αναμετρήσεις και «πάρτι» για τον Λεβαδειακό
stamatopoulos204

20/04/2024 | 12:40

Παύλος Σταματόπουλος: Επέστρεψε στην εκπομπή μετά την απώλεια του πατέρα του

20/04/2024 | 12:30

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους

20/04/2024 | 12:20

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας – Την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή
screenshot 25
Botox και υαλουρονικό οξύ: Αυτές είναι οι ιατρικές ειδικότητες που επιτρέπεται να τα χορηγούν
giatros 200923
Έλεγχος και ενημέρωση για την καρδιακή ανεπάρκεια στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
gripi iosi kryologima
Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση
Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος
ΠΙΣ: Η άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ θα αποδιαρθρώσει τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας
Εκφράστε τον θυμό σας σε ένα φύλλο χαρτί και μετά πετάξτε το, συνιστά ιαπωνική έρευνα