Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μέγκαν Μαρκλ: Ρατσισμός στο Παλάτι, ήθελα να αυτοκτονήσω – Η Κέιτ με έκανε να κλάψω πριν τον γάμο

ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: Ένα μόσχευμα για την πρόληψη του AIDS ενισχύει την καταπολέμηση της νόσου

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του AIDS ερευνητές δοκίμασαν σε ανθρώπους ένα μόσχευμα το οποίο περιλαμβάνει ένα φάρμακο πρόληψης του ιού HIV.

Τα τελευταία χρόνια η πρόληψη με αντιρετροϊκά φάρμακα πριν από την έκθεση στον ιό (Pre-exposure Prophylaxis – PrEP) είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα φάρμακα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό από τη συνεύρεση με έναν οροθετικό.

Η παρούσα μελέτη, την οποία επικαλείται η Guardian, διερεύνησε την πιθανότητα αντικατάστασης των φαρμάκων αυτών από ένα μόσχευμα που θα απελευθερώνει σταδιακά στον οργανισμό την ουσία του φαρμάκου, ώστε να μη χρειάζεται να θυμάται κανείς να πάρει το χάπι.

H έρευνα που διεξήχθη από τη φαρμακευτική εταιρεία MSD είναι η πρώτη που μελέτησε μοσχεύματα PrEP σε ανθρώπους. Συγκεκριμένα, δόθηκε σε 12 υγιείς ενήλικες ένα εμφύτευμα με 54mg ή 62mg ενός νέου φαρμάκου που ονομάζεται islatravir. Στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκαν εμφυτεύματα placebo.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ανοχή στα μοσχεύματα ήταν καλή. Η συγκέντρωση του φαρμάκου στον οργανισμό όταν χορηγήθηκε η μικρή δόση(54mg) διατηρούνταν για τουλάχιστον 8 μήνες μετά τη διακοπή του φαρμάκου ενώ σε ό,τι αφορά τη μεγάλη δόση (61mg) το διάστημα αυτό έφτανε τον ένα χρόνο.

Η Σίνα ΜακΚόρμακ, καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου που διεύθυνε τις δοκιμές PrEP, σχολιάζει τη σημασία της μελέτης λέγοντας: «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη γιατί, ενώ τα φάρμακα πρόληψης είναι αποδεκτά στη Βρετανία δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις γυναίκες στην υπο-σαχάρια Αφρική» και συμπληρώνει ότι «Αν συμβεί ό,τι συμβαίνει στο πεδίο της αντισύλληψης ένα εμφύτευμα θα είναι πολύ πιο αποδεκτό».

Οι βασικές προληπτικές εξετάσεις για κάθε γυναίκα 
Κορονοϊός: Ενθαρρυντικές δοκιμές φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα
Κορονοϊός: Δωρεάν τεστ στο Σύνταγμα και στο Πεδίον του Άρεως
H μάχη κατά της παχυσαρκίας πρέπει να ξεκινήσει σήμερα
ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδα φαρμάκου για τις μυκητιάσεις
Μόσιαλος για εμβολιασμό: Δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα