Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

Χτυπήσατε το νύχι σας; Τι να κάνετε για να μην μαυρίσει!

Μας έχει συμβεί πολλές φορές: Να χτυπήσουμε το νύχι μας και εκτός από ανυπόφορο πόνο, να μελανιάζει.

Μας έχει συμβεί πολλές φορές: Να χτυπήσουμε το νύχι μας και εκτός από ανυπόφορο πόνο, να μελανιάζει.

Το γνωστό και ως υπονύχιο αιμάτωμα, το οποίο προκαλείται μετά από βίαιη σύνθλιψη της ονυχοφόρου φάλαγγας του δακτύλου στο χέρι ή στο πόδι, οδηγεί σε συλλογή αίματος μεταξύ κεράτινου δίσκου του νυχιού και της μήτρας του νυχιού και είναι ιδιαίτερα επώδυνο τις πρώτες μέρες.

Το υπονύχιο αιμάτωμα δημιουργείται από αιμορραγία που την προκαλεί η θραύση αγγείου της μήτρας του νυχιού, ενώ ο πόνος οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει χώρος για να φύγει το αίμα λόγω πίεσης της μήτρας του νυχιού.

Το υπονύχιο αιμάτωμα πρέπει να παροχετεύεται αμέσως, το αργότερο ως την επόμενη μέρα, γιατί διαφορετικά οδηγεί σε απώλεια του νυχιού.

Τι πρέπει να κάνετε:

Αρχικά, πολυμάνετε το νύχι με αντισηπτικό και στην συνέχεια, πάρτε ένα μεταλλικό συνδετήρα χαρτιών, ανοίξτε το ένα άκρο και ζεστάνετέ το με αναπτήρα μέχρι να πυρακτωθεί. Έπειτα, τρυπήστε με αυτό κάθετα το νύχι σε βάθος 1 mm, στην περιοχή του «μηνίσκου» του νυχιού. Το νύχι λιώνει με τη θερμοκρασία και επειδή δεν υπάρχουν νεύρα στην περιοχή, δεν θα αισθανθείτε πόνο.

Τότε ένας πίδακας αίματος θα εξακοντιστεί σε απόσταση αρκετών εκατοστών. Πιέστε με μια γάζα το δάκτυλο απαλά να βγει από την τρύπα όλο το αίμα. Στη συνέχεια βάλτε ένα επίδεσμο. Αμέσως θα αισθανθείτε ανακούφιση.

Αν φοβάστε να το κάνετε εσείς, πηγαίνετε σε κάποιο γιατρό ή νοσοκομείο για να σας αφαιρέσουν το αίμα.

Send this to a friend