Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Big Brother: «Τα πήρε» άσχημα με τον Μικρούτσικο η Νάταλι Κακκαβά στον «αέρα» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Τι είδους συμπτώματα προκαλεί;

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις άντρες και μία στις τρεις γυναίκες στη χώρα μας πάσχουν από υπέρταση.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις άντρες και μία στις τρεις γυναίκες στη χώρα μας πάσχουν από υπέρταση, δηλαδή έχουν αρτηριακή πίεση υψηλότερη από το φυσιολογικό.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη, καθώς καταστρέφει τις αρτηρίες, προκαλώντας στενώσεις ή ανευρύσματα. Επιπλέον, κουράζει την καρδιά, με επακόλουθο να οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.

[adsense]

 

Φυσιολογικές τιμές

Τα συνιστώμενα όρια της πίεσης μεταβάλλονται διαρκώς, με τάση να ελαττώνονται, καθώς μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν συστολική αρτηριακή πίεση (η «μεγάλη» πίεση) 110 mmΗg έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους έχουν «μεγάλη» πίεση 130.

Έτσι, πιστεύεται πλέον ότι η ιδανική αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 120/80 mmΗg- η επίσημη σύσταση, όμως, είναι να διατηρείται χαμηλότερα από 140/90 mmΗg στον γενικό πληθυσμό και κάτω από 130/80 mmΗg στους διαβητικούς και τους καρδιοπαθείς.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί μύθο ότι η υπέρταση προκαλεί συμπτώματα. Εν τούτοις μία σειρά καταστάσεων μπορεί να συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αγνοούνται.

Αυτές είναι:

  • Δύσπνοια
  • Πονοκέφαλος
  • Ρινορραγία
  • Κούραση και νύστα
  • Σύγχυση
  • Εμβοές
  • Εμετός
  • Έντονη εφίδρωση
  • Θολή όραση

Συνήθως οι ενοχλήσεις οφείλονται στις επιπλοκές της πίεσης, που εμφανίζονται μετά από κάποια χρόνια, γι’ αυτό στην Αμερική η υπέρταση είναι γνωστή ως “βουβός δολοφόνος” (silent killer).

Για την καλή λειτουργία, λοιπόν, του συνόλου του οργανισμού και προστασία των επιμέρους οργάνων, δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε ελαφρά το θέμα της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά να φροντίζετε επιμελώς για τη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα. onmed.gr

 

Κι όμως τα Χριστούγεννα κάνουν καλό στην ψυχική υγεία!
Lockdown: Γιατί τρώμε περισσότερο όταν βαριόμαστε – Πώς αντιμετωπίζουμε το… τσιμπολόγημα
O Άλμπερτ Μπουρλά εξηγεί γιατί είναι ασφαλές το εμβόλιο της Pfizer
Κορονοϊός – Astrazeneca: Στον «αέρα» το εμβόλιο της Οξφόρδης;
ΕΕΜΑΑ: 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS
Μόσιαλος: Προτείνει σε κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση πιστοποιητικά εμβολιασμού COVID-19