Αθήνα

 

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

6208654
Κασσελάκης: «Μην λέτε ότι είμαι η ελπίδα σας. Δεν θέλω να γίνω μακάβριος αλλά ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να είναι η ελπίδα. Κάτι μπορεί να μου συμβεί εντάξει;»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kαι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τι είναι; – Τσίπρας: Η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε – Εκλογές το 2019

[adsense]

«Πριν από 2 εβδομάδες στην συζήτηση για το ασφαλιστικό ξεκίνησα την ομιλία μου λέγοντας ότι εξαιτίας μιας λάθος εκτίμησης η αντιπολίτευση σήμερα βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Σήμερα η ομιλία Μητσοτάκη αποδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το αδιέξοδο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την ΝΔ «κόμμα διαμαρτυρίας για δεν τολμά να προτείνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Και κατηγόρησα τον Μητσοτάκη ότι διαρκώς με υβριστικό τρόπο λέει όχι σε όλα όσα η παράταξή του ψήφισε τις κρίσιμες ημέρες του περασμένου καλοκαιριού».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για κινήσεις ακραίου πολιτικού σουρρεαλισμού: «Την Τρίτη το πρωί διάβασα την έγκριτη Καθημερινή να έχει τίτλο, δυο όχι και δυο ναι από τη ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός και την κατέθεσε στα πρακτικά και αναρωτήθηκε «τι μεσολάβησε και τι ακριβώς συνέβη; Μήπως η εφημερίδα δεν είχε σωστό ρεπορτάζ; Την επόμενη ημέρα είδαμε μια δήλωση του κ. Σαμαρά ο οποίος κατηγόρησε εμένα προσωπικά και τον ΣΥΡΙΖΑ και χάραξε γραμμή. Στην δήλωσή του αναφέρθηκε στο υπερταμείο με όρους απαξιωτικούς. Αυτό άφηνε λίγα περιθώρια στον κ. Μητσοτάκη να υπερψηφίσει. Κάποιοι μίλησαν για θράσος του κ. Σαμαρά».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως είναι θρασύς και δειλός: «Με αποκαλέσατε ψεύτη, απατεώνα, άσχετο. Ωστόσο στο άλλο μισό της ομιλίας Μητσοτάκη δεν είχε καθόλου επιτυχία αφού δεν χειροκροτήθηκε. Θέλω να σας συγχαρώ γιατί σήμερα δώσατε την μαγική λύση για έξοδο από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «γιατί η ΝΔ ενώ είχε υπογράψει πλεονάσματα 4% και τώρα ζητάει 2%;» και «γιατί δεν το έκανε και τότε;». Σας ενοχλούν τα νούμερα, είπε ο κ. Τσίπρας στις διαμαρτυρίες των βουλευτών της ΝΔ από τα έδρανα.

«Όταν ξεκίνησε η υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια, είχα μιλήσει γι άρση κυριαρχίας. Και η άρση της κυριαρχίας έγινε χωρίς να ρωτηθεί ο ελληνικός λαός στο Πρώτο Μνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Που ήσασταν τότε κ. Μητσοτάκη; Ποιος κυβερνούσε τότε την χώρα; αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Τις 25 μονάδες ύφεσης θα τις κάνετε ανάπτυξη; Και γιατί δεν μας λέτε πως θα το κάνετε αυτό;».

Περιγράφοντας την κατάσταση είπε ότι «το ΔΝΤ ζητεί σκληρά μέτρα και από την άλλη έχουμε τους Ευρωπαίους να λένε ότι είναι πολύ σκληρά αυτά που ζητεί το ΔΝΤ και οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς αλλά δεν μπορούμε να ζητήσουμε διαγραφή χρέους… Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον Σόιμπλε στο θέμα του χρέους», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στον κ. Σταμάτη που είπε ότι την Άνοιξη του 2017 θα γίνουν εκλογές ευχαρίστησε που του δίνουν χρόνο. «Εκλογές όμως θα γίνουν το 2019 είτε το θέλετε είτε όχι».

«Ξεχνούν όλοι τι έγινε πριν από λίγους μήνες. Το πρώτο έγινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Ηταν η έγκριση της συμφωνίας από τους δανειστές. Την οποία ψηφίσατε κι εσείς», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δώσαμε μάχη για να δίνει προοπτική αυτή η συμφωνία. Φέρτε συμφωνία μας λέγατε αρκεί να μείνουμε στο ευρώ. Αυτά που θα ψηφίσουμε σήμερα είναι απολύτως στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας», είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για επιλεκτική αμνησία.

«Η επιλεκτική σας αμνησία είναι πιο βαθιά αφού ξεχνάτε και τον λόγο για τον οποίο βρεθήκατε πάλι στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ξεχνάτε ότι έγιναν εκλογές και τον Σεπτέμβρη του 2015 και πήγαμε σε εκλογές γιατί ήταν χρέος μας στον ελληνικό λαό. Πήγαμε σε εκλογές έχοντας την συμφωνία στο τραπέζι ανοικτά και ειλικρινά. Γοατί δεν καταφέραμε πράγματι να πετύχουμε όλα όσα θέλαμε. Αλλά δεν ήταν λίγα αυτά που πετύχαμε. Και ο ελληνικός λαός μας πίστεψε ξανά. Δεν χωράει στο μυαλό σας ότι ο λαός είπε ότι και δυσκολίες αντέχουμε».

Και αναρωτήθηκε γιατί τον εγκαλούν. «Εμείς προχωράμε την συμφωνία σε αντίθεση με εσάς που δεν θέλετε ούτε να την θυμάστε. Καταφέραμε να ακυρώσουμε πολλές από τις καταστροφικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Και αυτές τις δεσμεύσεις φαίνεται να ξεχνάτε. Τις ομαδικές απολύσεις στο δημόσιο, το λοκ αουτ τις μειώσεις μισθών και συντάξεων».

«Ξεχνάτε τους στόχους και τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχατε συμφωνήσει και καταδίκασαν την χώρα και τους πολίτες της», είπε ο πρωθυπουργός. «Από μνήμη δεν πάτε καλά αλλά από θράσος υπάρχει περίσσευμα».

«Για να δούμε τι εννοείτε όταν μιλάτε για περικοπές δαπανών», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη. «Από την απόκλιση του πλεονάσματος για το 2015 παίσατε έξω 2 δις ευρώ και άλλα 3,7 δις ευρώ για να πιάσετε τον στόχο του 2016. Εμάς μας κατηγορείτε για φοροκαταιγίδα για το 1,8 δις ευρώ. Πως θα φέρνατε τα 7 δις ευρώ; Θα μειώνατε στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου; Θα κλείνατε σχολεία; Δεν μας λέτε τι θα κάνατε. Η αλήθεια είναι ότι θα κάνατε και μειώσεις μισθών και συντάξεων και απολύσεις θα κάνατε».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι και φόρους θα επέβαλλαν εκτός από τα παραπάνω.

Αναφερόμενος στην συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΕΡΤ είπε ότι τότε δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος με τον κόφτη αλλά σήμερα δήλωσε ενάντια σε αυτόν.  «Εδώ μιλάμε για την Ελλάδα και εσείς στενοχωριέστε που καταφέραμε να αποτρέψουμε τα μέτρα 3,6 δις ευρώ».

Για την συμφωνία του 2015 ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα για ασφαλιστικό και φορολογικό που ψηφίστηκαν πριν από λίγες ημέρες. «Στο ασφαλιστικό κάναμε μια μεταρρύθμιση με γνώμονα την δίκαιη μοιρασιά των βαρών. Να προστατεύσουμε τους αδύναμους και τις κύριες συντάξεις. Αφαιρέσαμε βάρη εκεί που συσσωρεύονται πολλά, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους νέους. Διατηρήσαμε τις συντάξεις στην ονομαστική τους τιμή στο 92% των δικαιούχων που είδαν 11 φορές να μειώνονται οι συντάξεις τους».

Όσον αφορά το φορολογικό ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα γιατί οι πολίτες έχουν δώσει πολλά. «Οι θυσίες αυτές θα είναι οι τελευταίες. Επιλέξαμε να επιμερίσουμε το κόστος. Αξίζει όμως εδώ να πουμε ότι η αύξηση 1% του ΦΠΑ είναι αρνητική εξέλιξη αλλά η αντιπρόταση ήταν η αύξηση του συντελεστή για ρεύμα και νερό από το 13% στο 23%. Ήταν μια οδυνηρή εξέλιξη που αποφύγαμε».

Καταφέραμε να διατηρήσουμε την προστασία της Α κατοικίας, είπε ο πρωθυπουργός και ένα πλαίσιο προστασίας των δανείων που είναι το αυστηρότερο στην Ευρώπη. «Καταφέραμε να αποτρέψουμε την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν είναι μικρότερους κόστους».

«Θα μπορούσαν να μην υπάρχουν οι επιβαρύνσεις αλλά να υπάρχει μια. Οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων. Μας κατηγορείτε ότι αυξάνουμε τον ΕΝΦΙΑ. Εμείς κάναμε μια προσπάθεια ανακατανομής των βαρών. Οι περισσότεροι θα δώσουν το ίδιο ή και μικρότερο ποσό. Η λογική μας είναι να πληρώσουν αυτοί που μπορούν να αντέξουν».

Για το υπερταμείο είπε ότι:

1) έχει έδρα την Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο παρά την απαίτηση των δανειστών να εχει έδρα το Λουξεμβούργο

2) τον έλεγχο του ταμείου τον έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και θα ελέγχεται από τον ΥΠΟΙΚ

3) Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αξιοποιηθούν τμήματα της δημόσιας περιουσίας

4) από τα έσοδα του ταμείου 50% θα πάνε σε επενδύσεις και 50% στο χρέος

5) δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ που θα υπαχθουν στο ταμείο

Για την κατάσχεση της μετοχής του ταμείου, που ακούστηκε μίλησε για συνειδητό ψεύδος. Η μετοχή τίθεται εκτός συναλλαγής είπε. Είναι και αμεταβίβαστη και ακατάσχετη.

«Δεν θα σας επιτρέψω να μιλάτε για προδοσία και για άρση κυριαρχίας. Μακάρι όλα όσα βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ να περάσουν σε αυτό το ταμείο. Εκεί, το 100% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις πηγαίνει στη μαύρη τρύπα του χρέους. Εσείς είστε οι εμπνευστές του ΤΑΙΠΕΔ». Πρόσθεσε ότι ευτυχώς σας σταμάτησε το ΣτΕ από το να πουλήσετε τα πάντα κ. Μητσοτάκη, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στο τέλος της 20ετίας θα ξαναγοράσουμε τα ακίνητα αυτά στην τότε εμπορική τους αξία. Τολμάτε να μας εγκαλείτε για ξεπούλημα και προδοσία;».  Αναφερόμενος στην κα Μπακογιάννη της θύμισε ότι τα ίδια που γίνονται σήμερα πρότεινε η ίδια ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και την κατηγόρησε για διπροσωπία.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι πιστεύει ότι η χώρα θα γίνει παραγωγός θετικών εξελίξεων. Το θέμα του χρέους συζητείται με προσοχή από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα να ληφθούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Πρέπει για να γίνει αυτό η Ελλάδα να μην εθελοτυφλεί.

«Θέλω να εξηγηθώ: πριν από λίγες ημέρες στην δευτερολογία σας κ. Μητσοτάκη είπατε ότι την ευθύνη για την εκτίναξη του χρέους την έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όμως ποια στοιχεία και ποιες εκτιμήσεις επικαλεστήκατε; Θέλω να καταθέσω στα πρακτικά την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ το 2012. Έλεγε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2015 και πέρα. Με βάση τέτοιες εκτιμήσεις λέγατε τότε ότι είναι βιώσιμο το χρέος γιατί για 2 δεκαετίες πίστευε ο κ. Σαμαράς ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτυγχάνεται πλεόνασμα χωρίς απομείωση του χρέους.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της είπε ο κ. Τσίπρας και επικαλέστηκε τον Πρόεδρο της Κομισιόν. Ο Γιούνκερ δεν είναι σοσιαλιστής είναι του ΕΛΚ και είπε ότι από την Ελλάδα πήραμε πολλά. Μήπως και αυτός είναι ελαστικός με τον ΣΥΡΙΖΑ; αναρωτήθηκε…

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον κόφτη λέγοντας: «Αυτός ο κόφτης δεν θα τεθεί σε εφαρμογή. Αλλά εκτός από αυτό που δεν είναι κόφτης αλλά δότης είναι: καταφέραμε πρωτογενές πλεόνασμα 1%. Για κάθε ευρώ πάνω από τον στόχο η κυβέρνηση μπορεί να δίνει 30 σεντς στις ληξιπρόθεσμες, 30 σεντς στο χρέος και 40 σεντς στην κοινωνία. Με άλλα λόγια θα δώσουμε 500 στο χρέος, 500 στις ληξιπρόθεσμες και 700 εκατομμύρια ευρώ όπου εμείς επιλέξουμε».

«Αυτό σημαίνει ότι θα αποκαταστήσουμε αδικίες. Θα κάνουμε ένα ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε αυτό το ταμείο θα βάζουμε το πλεόνασμα των 700 εκατομμυρίων φέτος. Αυτό αφορά τα έσοδα που θα έχουμε το επόμενο διάστημα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και πιστεύω ότι θα είναι πολλά εκατομμύρια, από το ξετίναγμα των λιστών της φοροδιαφυγής, από την πάταξη λαθρεμπορίου αλλά και από το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα. Αυτό το κοινωνικό ταμείο που ξεκινά με 700 εκατομμύρια θα έχει πολλά περισσότερα. Θέλει μελέτη τι θα τα κάνουμε. Θα χρηματοδοτήσουμε το πρόγραμμα για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα. Θα ενισχύσουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση. Θα ενισχύσουμε τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. Θα αποκαταστήσουμε αδικίες. Μια αδικία, είναι αυτή που αφορά την μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων βάση του οποίου δίνεται το ΕΚΑΣ».

«Υπάρχει πράγματι ένα ποσό του ΕΚΑΣ που θα μειωθεί από την αρχή του 2016. Είναι αδικία και δεν θα το κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός. Κλείνοντας είπε ότι την στιγμή που η χώρα περνάει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και την έχουν κρατήσει όρθια τα σώματα ασφαλείας να μην υπάρχει εξέλιξη του μισθολογίου των ανδρών και των γυναικών. Ο κ. Καμμένος δεσμεύθηκε ότι θα βρεθούν κωδικοί και σας λέω ότι εμείς θα τους προστατεύσουμε. Τα χρήματα αυτά υπάρχουν στα 700 εκατομμύρια πλεόνασμα».

«Η Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα με τις αποφάσεις για το χρέος σηματοδοτούν μια εποχή δημιουργίας για τον τόπο. Εργαστήκαμε σκληρά στην διαπραγμάτευση και θέλω να απευθυνθώ στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Μόνοι μας σηκώσαμε έναν δύσκολο σταυρό. Σήμερα παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Αύριο τα πράγματα θα είναι πιο απαιτητικά. Θα κληθούμε να κατανείμουμε δίκαια τα όσα θα φέρει η ανάπτυξη. Είναι προ των πυλών η ανάπτυξη το λένε όλοι. Το Β εξάμηνο του 2016 μπαίνουμε σε θετικό πρόσημο. Γυρίζουμε σελίδα. Η ιστορία έχει ήδη γυρίσει σελίδα. Μπορεί η Ανοιξη σε λίγες ημέρες να τελειώνει αλλά η άνοιξη της οικονομίας τώρα αρχίζει», είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

pavlos fyssas 180923

02/05/2024 | 14:42

Δικηγόροι οικογένειας Παύλου Φύσσα για αποφυλάκιση Νίκου Μιχαλολιάκου: «Μέγιστη προσβολή στα θύματα»

02/05/2024 | 14:31

Κουτσούμπας: Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα αποτελέσει ένα αισιόδοξο μήνυμα ενδυνάμωσης των αγώνων που θα φτάσει σε όλους τους λαούς της Ευρώπης

02/05/2024 | 14:26

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η επέμβαση στο UCLA – Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών

02/05/2024 | 14:12

Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συνθήκη για την απαγόρευση χημικών όπλων στην Ουκρανία

02/05/2024 | 14:05

Στο Μαρούσι ο Μητσοτάκης: Μίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες – Δείτε εικόνες

02/05/2024 | 13:50

Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός 62χρονος, έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του
mpakodimou 3

02/05/2024 | 13:41

Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο, ταράχτηκε η μαμά μου»

02/05/2024 | 13:32

Σκρέκας: Μάρτιο και Απρίλιο είχαμε μηδενικές ανατιμήσεις στα προϊόντα – Τα μέτρα αποδίδουν

02/05/2024 | 13:25

Κορυφώνεται η πασχαλινή έξοδος – Καθυστερήσεις άνω της μισής ώρας στην Αττική Οδό
kikilias 020524

02/05/2024 | 13:15

Κικίλιας: Οι εμπρησμοί πλέον δεν είναι πλημμελήματα, είναι κακουργήματα

02/05/2024 | 13:07

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Γαλακτομπούρεκο

02/05/2024 | 13:01

Λίβερπουλ: «Τσιμίκας, Ντίαζ στη λίστα των υπό παραχώρηση παικτών»

02/05/2024 | 12:52

Ο Όζι Όσμπορν θέλει να κερδίσει Όσκαρ

02/05/2024 | 12:42

Βάνδαλοι κατέστρεψαν δέντρα που φυτεύτηκαν για τα θύματα των Τεμπών

02/05/2024 | 12:32

Αυξομειώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος του Μαΐου
6208654
Κασσελάκης: «Μην λέτε ότι είμαι η ελπίδα σας. Δεν θέλω να γίνω μακάβριος αλλά ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να είναι η ελπίδα. Κάτι μπορεί να μου συμβεί εντάξει;»
nikos androulakis 010524 (2)
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο Καισαριανής: «Κρατάμε τη θυσία τους ως πυξίδα»
screenshot 12
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο Σκοπευτήριο Καισαριανής την Πρωτομαγιά – Κατέθεσε στεφάνι
kourakis moralis 010524 (3)
Συνάντηση Κουράκη με Μώραλη: «Στην Αυτοδιοίκηση κρίνεται η ικανότητα Ελλάδας και Ε.Ε. να δώσουν λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών»
kasselakis syriza 120424 (7)
Κασσελάκης: Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει
xaritsis mitsotakis 020224 (2)
Νέα Αριστερά: Στη λαϊκή αγορά της Κυψέλης ο Αλέξης Χαρίτσης μαζί με υποψήφιους ευρωβουλευτές