Αθήνα

 

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

2404 033 ar en
Ηλιακή βροχή, εκρήξεις και το χνουδωτό «στέμμα» του ήλιου – Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε το Solar Orbiter

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για τα κρίσιμα θέματα

Πυρά ένθεν κακείθεν -και προς την κυβέρνηση και προς τη Νέα Δημοκρατία- ρίχνει το Κίνημα Αλλαγής για την στάση και την ρητορική τους, σχετικά με μείζονα πολιτικά και εθνικά θέματα.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Παρότι η Φώφη Γεννηματά απέφυγε να κάνει δηλώσεις μετά την αναλυτική ενημέρωση κυρίως για το Μακεδονικό από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, η Χαριλάου Τρικούπη ανέλαβε χθες να επιτεθεί τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αλλαγή πλεύσης σχετικά με την πρωτοβουλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

“Την ώρα που με ευθύνη του, οι Έλληνες ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, ο κ. Τσίπρας απέδειξε σήμερα περίτρανα ότι συνεχίζει με τις ίδιες απάτες και «αυταπάτες» , που οδήγησαν σε μεγάλες περιπέτειες την Ελλάδα”, ήταν το αιχμηρό σχόλιο με το οποίο η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε να υπενθυμίσει στο ακροατήριό της, την περίοδο της “αυταπάτης” και να επισημάνει έτσι την απόσταση λόγων και έργων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η επίθεση συνεχίστηκε με αναφορές στην άρνηση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου να λειτουργήσει στο πρόσφατο παρελθόν -σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ- με όρους εθνικής συνεννόησης: “Και βέβαια πάει πολύ αυτός που τορπίλισε την Εθνική Συνεννόηση , να επιχειρεί να εμφανισθεί ως εγγυητής της”.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι η κυρία Γεννηματά σκοπεύει να κρατήσει στάση αναμονής όσον αφορά στην εξέλιξη των εθνικών θεμάτων. Δηλαδή να δει πριν το αποτέλεσμα των κυβερνητικών ενεργειών και κατόπιν να λάβει θέση. Αυτό , όπως αποδείχθηκε , έπραξε χθες και για το Μακεδονικό. Προτίμησε να μην κάνει δηλώσεις αν και βασικοί συνεργάτες της τόνιζαν μετά ότι το Κίνημα Αλλαγής εφόσον βρεθεί συμφωνία με τα Σκόπια θα δώσει ραντεβού για τα περαιτέρω στην βουλή- θέλοντας έτσι να δείξουν ότι η ηγεσία του νέου φορέα δεν πρόκειται να καταλήξει σε “ναι” ή “όχι” χωρίς να έχει καθαρή εικόνα για την συμφωνία με την γειτονική χώρα.

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη συνέχεια χθες η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προ μίας εβδομάδας είχε τηλεφωνικά ενημερώσει την κυρία Γεννηματά για την απόρριψη της πρωτοβουλίας της για την αναθεώρηση του Συντάγματος. “Δεν είναι του παρόντος”, είχε απαντήσει τότε ο κ. Μητσοτάκης εννοώντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με την σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Η Φώφη Γεννηματά όμως, επέμεινε να προτείνει την εκκίνηση της διαδικασίας στην βουλή (και μόνο) προτρέποντας τον Αλέξη Τσίπρα που απάντησε θετικά στην επιστολή της να συζητήσουν ανοιχτά στην Ολομέλεια για την προοδευτική πλευρά των αλλαγών του Συντάγματος. Χθες όμως στην “συζήτηση” προσήλθε και ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος με συνέντευξή του στον real. fm αφενός παραίνεσε τον συνομιλητή του να μην θεωρεί προεξοφλημένη την στάση της ΝΔ στη βουλή για το Μακεδονικό και αφετέρου διαμήνυσε ότι μπορεί να συμβάλει με τις προτάσεις του για μια ευρεία αλλαγή του Συντάγματος.

Η Χαριλάου Τρικούπη εξέφρασε την “εύλογη έκπληξή της για τη νέα αλλαγή της στάσης του κυρίου Μητσοτάκη στο θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης”. Όπως δε διαπίστωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ: “Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι «Θέλω να επιδιώξω την συναίνεση για το μεγάλο και δεν συμβιβάζομαι στο μικρό». Μας είπε επίσης ότι η πρότασή του για ευρεία συνεννόηση για την συνταγματική αναθεώρηση, σε αυτή την Βουλή και με αυτή την Κυβέρνηση, ισχύει στο ακέραιο. Το ερώτημα είναι: Ήταν λοιπόν του παρόντος ή «λάθος η στιγμή γι’ αυτή την συζήτηση;» όπως μέχρι χθες μας λέγατε κύριε Μητσοτάκη;”.

Υπέρ της πρωτοβουλίας Γεννηματά και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την αρχικά αρνητική του στάση για το Σύνταγμα τάχθηκε και ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος με σκωπτικό ύφος απευθύνθηκε στον αρχηγό της ΝΔ λέγοντας ότι: “To «ή εμείς ή αυτοί» αποτέλεσε βασικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ που αποδείχθηκε ολέθριο για τη χώρα. Σήμερα ακούμε από τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει μια συνταγματική αναθεώρηση που υπακούει στη λογική του “ή όλα ή τίποτα”. Σε μια περίοδο, όπου η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, η αδιαλλαξία και ο μαξιμαλισμός, σε πολιτικό ή συνταγματικό επίπεδο, βαθαίνουν τον διχασμό, κλονίζοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών”. Και κατέληξε ο Δήμαρχος Αθηναίων: “Η πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής να καταθέσει συγκεκριμένες και ευρείας αποδοχής προτάσεις για μια συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αποτελέσει τη βάση της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για αλλαγές στο Σύνταγμα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος. Για να επανέλθει επιτέλους η πολιτική στο προσκήνιο”.

Το σίγουρο είναι ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής την προσεχή Τετάρτη (μετά το Πάσχα) θα θέσει το σύνολο των επίκαιρων και κορυφαίων θεμάτων στο τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου συμμετέχουν οι κ.κ. Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης. Στην συνεδρίαση της Τετάρτης θα γίνει αναλυτική συζήτηση με βάση την πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά για την εκκίνηση της διαδικασίας από την παρούσα βουλή και όχι αργότερα. Οι πληροφορίες λένε άλλωστε ότι αν και οι έξι του Πολιτικού Συμβουλίου συμφωνούν για την αναγκαιότητα αλλαγής του Συντάγματος, εντούτοις διατηρούν τις διαφορετικές τους απόψεις για κάποια κορυφαία ζητήματα, όπως για παράδειγμα για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας.

Στην ίδια συνεδρίαση θα επανεκτιμήσουν επίσης τις εξελίξεις σχετικά με την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και την κράτηση στις φυλακές ασφαλείας της Ανδριανούπολης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τα βήματα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για την επίλυση του Μακεδονικού, τα αγκάθια της τέταρτης αξιολόγησης και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης προς την έξοδο από το μνημόνιο κα.

Ροή Ειδήσεων

israeli prime minister benjamin netanyahu glasses

05/05/2024 | 17:15

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

05/05/2024 | 17:00

Πάτρα: Αυτοκίνητο «βούτηξε» στο λιμάνι – Νεκρή ανασύρθηκε η οδηγός

05/05/2024 | 16:50

Ν. Ανδρουλάκης: Ο Φοίβος Ιωαννίδης υπηρέτησε με αφοσίωση τη δημοκρατική παράταξη και η πολιτική του διαδρομή χαρακτηρίστηκε από γενναιότητα
6209916 1 scaled 1

05/05/2024 | 16:50

Ο καιρός με την Α.Τυράσκη: Βελτιωμένος με ηλιοφάνεια και άνοδο της θερμοκρασίας

05/05/2024 | 16:49

Πάσχα των Ελλήνων: Φωτιά πήραν σούβλες και ψησταριές για το ψήσιμο του οβελία

05/05/2024 | 16:45

Eurovision: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων
korkamaz

05/05/2024 | 16:00

Η Ρεάλ αφήνει τον Χεζόνια και στρέφεται στον Κορκμάζ

05/05/2024 | 15:45

Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν μαχητικό αεροσκάφος που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη

05/05/2024 | 15:30

Τα ζώδια της εβδομάδας (21/04-26/04): Ποιες σχέσεις αντέχουν
vegalika

05/05/2024 | 15:15

Συλλήψεις για κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών

05/05/2024 | 14:45

Επίθεση με ρουκέτες της Ρωσίας στην Ουκρανία – Δύο νεκροί και έξι τραυματίες

05/05/2024 | 14:33

Όταν η Άννα Παναγιωτοπούλου παρουσίασε τα «Αλαλούμια»
acsasa

05/05/2024 | 14:31

Βόρεια Ήπειρος: Συνελήφθη ο δολοφόνος του ζευγαριού ηλικιωμένων στη Δρόπολη – Ένας 69χρονος συγχωριανός τους ο δράστης

05/05/2024 | 14:30

Κατερίνα Στανίση: «Επειδή ακούγονται διάφορα, κανένας δεν είναι ικανός να με στείλει εμένα σπίτι μου»

05/05/2024 | 14:25

Συνεχίζονται στο Κάιρο οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Tο Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
koutsoumpas 1 2
Δ. Κουτσούμπας: Στις 9 Ιουνίου έχουμε την επιλογή είτε να πούμε «φτάνει, ως εδώ»
politikoi arxigoi mnm
Ν. Ανδρουλάκης: «Μπορούμε καλύτερα, διότι την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε»
mits
Μήνυμα Μητσοτάκη για το Πάσχα: Η σκέψη μας, πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας
vouli 1
Πάσχα: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την Ανάσταση
mitsotakis tinos 1
Μητσοτάκης: Παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο – Δείτε φωτογραφίες
24 05 03 0002 dpc9683 scaled 3
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Τήνο με την οικογένειά του για την περιφορά του Επιταφίου