Αθήνα

21 oC

αραιές νεφώσεις

Αυτό είναι το αρματαγωγό «Λέσβος», που προσέκρουσε σε άλλα αρματαγωγά στο ναύσταθμο Σαλαμίνας

Ακόμη ένα ατύχημα με πολεμικό πλοίο, που «τσαλακώνει» τη φήμη που έχει το Πολεμικό Ναυτικό μας, σημειώθηκε, αυτή τη φορά στο ναύσταθμο Σαλαμίνας καθώς το βράδυ της Τρίτης το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» προσέκρουσε σε άλλα αρματαγωγά που ήταν αγκυροβολημένα στην προβλήτα.

Το πολεμικό πλοίο «Λέσβος» επέστρεφε στη βάση του, όταν ξαφνικά κατά τη διάρκεια του κατάπλου, βγήκε εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε άλλα αρματαγωγά που ήταν αγκυροβολημένα στην προβλήτα.

Το περιστατικό, επιβεβαιώθηκε από κύκλους του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και αποδίδεται και στους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. Ειδικότερα, στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι ταχύτητας 40 κόμβων, με τον άνεμο να πνέει με περίπου 5 μποφόρ.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, δεν μπορούν να μιλήσουν με σιγουριά για το μέγεθος της ζημιάς. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι από την πρόσκρουση, το αρματαγωγό σκάφος υπέστη πλευρικό σκίσιμο μήκους δύο μέτρων

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμό μελών του πληρώματος αλλά η ζημιά που έχει υποστεί το αρματαγωγό θα το αναγκάσει να ακινητοποιηθεί για κάποιο καιρό. Επί του παρόντος υπάρχουν κάποιες αναφορές για πρόκληση ρήγματος, που μένει να επιβεβαιωθούν.

Πλήρης εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών θα γίνει μέσα στην ημέρα (24/01/2018), ενώ οι αρχικές πληροφορίες για την κατάσταση των υπόλοιπων αρματαγωγών είναι πως δεν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Τα χαρακτηριστικά του αρματαγωγού «Λέσβος»

Διαστάσεις: 116/15,3/3,4 μέτρα

Εκτόπισμα: 4.400 τόνους

Πρόωση: 2 Wartsila 16V25 diesel 10000hp

Ταχύτητα: 16 κόμβοι

Πλήρωμα: 120

Οπλισμός: 1 πυροβόλο OTO Melara 76/62, 2 δίδυμα αντιαερoπορικά BOFORS 40L/70, 2 αντιαερπορικά πυροβόλα Rheinmetall 20 χιλ.

Μεταφορική ικανότητα: 22 άρματα μάχης, οχήματα, τζιπ και πυροβόλα ανάλογα με την επιχείρηση μεταφοράς, 287 άνδρες και δυνατότητα μεταφοράς ενός ελικοπτέρου.

Είναι ένα από τα πέντε Α/Γ τα οποία κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά από παραγγελία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Καθελκύσθηκε στις 5 Ιουλίου 1990 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 26 Φεβρουαρίου 1999, με πρώτο κυβερνήτη τον Αντχο Κ. Κοκολάκη ΠΝ.

Send this to a friend