Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αλέξανδρος Αλεξάκης στο TheCaller: Όραμά μας είναι να κάνουμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μια πρότυπη νησιωτική Ευρωπαϊκή Περιφέρεια

Κάθε φορά που επιχειρούσαμε να μιλήσουμε τηλεφωνικά γι’ αυτήν την συνέντευξη, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Αλέξανδρος Αλεξάκης βρισκόταν σε κάποιο ταξίδι, ωστόσο πάντα απαντούσε χωρίς να αναλαμβάνουν γραμματείς.

Κάθε φορά που επιχειρούσαμε να μιλήσουμε τηλεφωνικά γι’ αυτήν την συνέντευξη, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Αλέξανδρος Αλεξάκης βρισκόταν σε κάποιο ταξίδι, ωστόσο πάντα απαντούσε χωρίς να αναλαμβάνουν γραμματείς.

ΓΡΑΦΕΙ Η Τόνια Ζαραβέλα

Από την Κέρκυρα, την πατρίδα του, «εκτοξευόταν» στην Λευκάδα, στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, όπου ο κόσμος τον καλούσε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του και να αναλύσει τη βάση της σκέψης του για τις ιδιομορφίες της νησιωτικής περιφέρειας, την διοίκηση της οποίας διεκδικεί στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Από την αρχή ο Αλέξανδρος Αλεξάκης ήξερε ότι σε αυτήν την αναμέτρηση η προεκλογική εκστρατεία δεν θα ήταν εύκολο πράγμα, καθώς τα δίδυμα παιδιά του, που ήρθαν στην ζωή του πριν από τρία χρόνια, τον αναζητούσαν, τον περίμεναν και του έλειπαν. Ο μικρός η Ιωάννης, η μικρούλα Νεφέλη και η σύζυγός του Ζωή είναι η μόνη γλυκιά έγνοια ανάμεσα στις αγωνίες των εκλογών.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, μεγάλωσε στο νησί των Φαιάκων και των Φιλαρμονικών. Από εκεί διευθύνει μαζί με τον αδελφό του μία μικρή, οικογενειακή ξενοδοχειακή ομάδα. «Με συναρπάζουν ακόμα και σήμερα όλα αυτά τα απλά πράγματα που βίωσα στη παιδική μου ηλικία, στο χώρο μου και στην πόλη της Κέρκυρας. Τα χρώματα της πλούσιας βλάστησης των νησιών μας, τις αποχρώσεις του γαλάζιου και του πράσινου, του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντός μας. Οι ήχοι από τις μουσικές στα καντούνια στη πόλη, τα πολιτισμικά δρώμενα των χωριών μας. Μοναδικά βιώματα, που σημάδεψαν τη ζωή μου. Όλα αυτά θέλω να διατηρηθούν, να τα παραδώσουμε και εμείς στην επόμενη γενιά απαράλλακτα. Αυτός είναι ο αυθεντικός πλούτος μας και έχουμε υποχρέωση να το διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Είναι η σύνδεσή μας με το παρελθόν, είναι η ιστορική πορεία μας προς το αύριο».

Φιλοδοξία μου να φανώ χρήσιμος

Ο ίδιος δεν μπήκε «ουρανοκατέβατος» στον πολιτικό χάρτη. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα η υποψηφιότητά του φέρει το χρίσμα.

«Συμμετέχω χρόνια στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Κέρκυρας. Γνωρίζω τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου μου και έχω την υγιή φιλοδοξία να μπορώ να φανώ χρήσιμος. Πριν λίγους μήνες βρέθηκα μπροστά στην επιλογή ευθύνης να συμμετέχω στις περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής της παράταξής μας. Είδα τη δυνατότητα αυτή ως μια ιστορική πρόκληση, αφού τα νησιά του Ιονίου το καθένα ξεχωριστά, αλλά και ως ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, έχουν κοινή και μακρόχρονή ιστορία, κοινά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και ανάλογα προβλήματα και προοπτικές. Εξάλλου πάντοτε θεωρούσα και θεωρώ τα Επτάνησα ως την κοινή πατρίδα μας και τους κάτοικους των άλλων νησιών ως συμπατριώτες μου.

Ζούμε σε μια περίοδο κρίσης των θεσμών, σε μια εποχή αμφισβήτησης και άρνησης της δύναμης των συλλογικοτήτων και της πολιτικής.

Ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεολαία μας βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα, που δεν της επιτρέπει να δει με νηφαλιότητα τα αίτια αυτών των ιστορικών συνθηκών, μα κυρίως τις διεξόδους απεμπλοκής από αυτές.
Επικρατεί μια ισοπεδωτική αντίληψη, που οδηγεί σε ακραίες πολιτικές και κοινωνικές πολιτικές, που σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν τρόμο.

Εμείς παρά την κομματική αναφορά μας και τη στήριξη του πολιτικού μας φορέα, είμαστε δημιούργημα των κοινωνικών συνθηκών στα Ιόνια νησιά. Μεγαλώσαμε ως παράταξη αξιοποιώντας τη μεγάλη δεξαμενή στελεχών που διαθέτει ο χώρος μας στην αυτοδιοίκηση. Δεν ήξερα και δε φανταζόμουν το μέγεθος και την ποιότητα των ανθρώπων στα νησιά της Περιφέρειάς μας, που είναι διαχρονικά ετοιμοπόλεμοι να δουλέψουν για τα κοινά μας ζητήματα.
Αυτήν την προσπάθεια αγκάλιασε ο Επτανησιακός λαός κι έτσι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη νίκη που έρχεται την Κυριακή.

Η αποστροφή που εμφανίζεται στις ηλικίες των νέων ανθρώπων για την πολιτική σχετίζεται με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας και τις ουσιαστικές ευθύνες που έχουν τα ίδια τα κόμματα, τα οποία αδυνατούν να εκφράσουν τις προσδοκίες τους και μένουν προσηλωμένα σε παλαιοκομματικές πρακτικές και συμπεριφορές που απωθούν τους νέους.

Εμείς θέλουμε τους νέους πρωταγωνιστές. Το σύνθημά μας "η σκυτάλη στους νέους" εκφράζει τη βούλησή μας να καταστεί η νεολαία πρωτοπόρα, πρωταγωνίστρια στην πολιτική ζωή. Να τραβήξει μπροστά. Να πρωταγωνιστήσει στους σημαντικές προκλήσεις που έρχονται.

Η συμμετοχή των νέων και η αλλαγή πρακτικών είναι οι δρόμοι της ανατροπής των παρωχημένων κομματικών αντιλήψεων που τους κρατούν απόμακρους»

Η ευλογία της νησιωτικής Περιφέρειας

Πολλοί θα πουν ότι το να διοικείς μία νησιωτική Περιφέρεια, είναι σαν να πρέπει να διαχειριστείς πολλά διαφορετικά ζητήματα, πληθώρα ιδιαιτεροτήτων, με τη θητεία να μοιάζει ένα διαρκές ταξίδι.

«Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά και ο ανεξάντλητος πολιτισμικός πλούτος των νησιών μας είναι τα μεγάλα εφόδια, που τους παρέχουν το πλεονέκτημα, που απαιτείται για να πρωταγωνιστούν σε πολλούς τομείς στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια.

Ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειάς μας αποτελεί ευλογία μα ταυτόχρονα σημαντικό πρόβλημα, που προκαλεί εμπόδια στη συνοχή, στην ενιαιοποίηση του χώρου και στη διαχείριση των κοινών ζητημάτων τους.

Η αξιοποίηση του πλούτου της και η συγκρότηση του ενιαίου νησιωτικού συμπλέγματος θα ανοίξει τεράστιες αναπτυξιακές πύλες και χρηματοδοτήσεις για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η αναμόρφωση, επίσης, της περιφέρειας σε διοικητικό επίπεδο, οι συνέργειές της με τους Δήμους και άλλους φορείς αποτελεί για εμάς ένα στρατηγικό στόχο, που θα καταστήσει την Περιφέρεια ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των κοινωνιών μας, χαράζοντας μια άλλη πολιτική, που να ξεφεύγει από την απλή διαχείριση, με ευρωπαϊκά, καινοτόμα χαρακτηριστικά και πρακτικές».

Το όραμα του Αλέξανδρου Αλεξάκη για τα Ιόνια Νησιά

Ο Αλέξανδρος Αλέξακης είναι μόλις 41 ετών. Επέλεξε αυτήν ως την καταλληλότερη συγκυρία για να θέσει την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» και εξηγεί στο TheCaller το γιατί: «Ήρθε, θεωρώ, η ώρα να πάρουμε τη σκυτάλη εμείς οι νέοι άνθρωποι, να φέρουμε ένα νέο αέρα, να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες, αλλά και την ευθύνη να αλλάξουμε τα πράγματα προς θετικότερη κατεύθυνση. Να ανοίξουμε το δρόμο σε νέες δυνάμεις να έλθουν στο προσκήνιο. Να κάνουμε τα νησιά μας τόπους που θα μεγαλώνουν τα παιδιά μας και θα έχουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που δικαιούνται. Τώρα νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω στο μεγάλο στόχο: να δημιουργήσουμε στα Επτάνησα μια κοινωνία συνοχής και συνεργασίας, που θα πάει τη ζωή μας μπροστά. Τώρα έχουμε υποχρέωση να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας.

Όραμά μας είναι να κάνουμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μια πρότυπη νησιωτική Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
Στόχος μας είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση της ταυτότητας των Ιόνιων Νησιών στον ευρύτερο, μεσογειακό, ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο μέσα από δίκτυα αποκεντρωμένης διεθνούς συνεργασίας σε:
• Διαπεριφερειακό επίπεδο, μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και άλλων Περιφερειών), σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ του νησιωτικού χώρου του Ιονίου και άλλων εθνικών και υπερεθνικών δικτύων και φορέων.
• Διεθνές επίπεδο, με έμφαση στο μεσογειακό χώρο αλλά και στον άξονα Ιόνιο - Αδριατική ( Μακροπεριφέρεια Αδριατικής –Ιονίου).
Προσδοκία μας αποτελεί να πετύχουμε το στόχο να γίνουν τα νησιά μας τόποι να ζεις. Να χαίρεσαι μια ποιότητα ζωής, να μη στερείσαι πράγματα επειδή ζεις σε ένα νησί και να έχεις ανάλογες ευκαιρίες με όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Ιδιαίτερα η νέα γενιά, που αντιμετωπίζει ζωτικά προβλήματα».

Τα θετικά και τα αρνητικά της απερχόμενης διοίκησης

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Αλέξανδρος Αλεξάκης μίλησε στο TheCaller και για τα έργα της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας, χωρίς να σκεφτεί να μηδενίσει τα θετικά και χωρίς να δώσει ελαφρυντικά για τα αρνητικά.

«Η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, όπως και η προηγούμενη, διακατέχονται από μια διαχειριστική λογική.
Δίχως όραμα, χωρίς έμπνευση, χωρίς στρατηγικό προσανατολισμό πνίγηκαν στα απλά και ίσως λιγότερο σημαντικά σε σχέση με τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Απαιτείται τεχνογνωσία, τεχνική και διοικητική οργάνωση, αξιοποίηση των προγραμμάτων και αλλαγή στην κουλτούρα της διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας να λειτουργεί ένας σύγχρονος καινοτόμος θεσμός με πρακτικές και συμπεριφορές παλιών κομματαρχών τύπου "Μαυρογιαλούρου".

Ανεξήγητες καθυστερήσεις έργων υποδομών, έλλειψη ιεράρχησης των πραγματικών αναγκών, τραγικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο, παλινωδίες στη διαχείριση των απορριμμάτων, έλλειψη στόχων και προσανατολισμού στη διαχείριση των μεγάλων επενδύσεων είναι τα χαρακτηριστικά των περιφερειακών αρχών. Στον αναπτυξιακό μας πυλώνα, τον τουρισμό, που αποτελεί τη βασική πλουτοπαραγωγική πηγή μας η Περιφέρεια εμφανίζεται χωρίς στρατηγική, αναλώνεται σε ευκαιριακές και αποσπασματικές δράσεις, χωρίς καμία συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς.

Στα θετικά θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε τη συμβολή της περιφερειακής αρχής στη διεκδίκηση από την κυβέρνηση της θεσμοθέτησης του μεταφορικού ισοδύναμου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας.
Γενικότερα στο κομμάτι της διεκδίκησης τουλάχιστον επικοινωνιακά φάνηκε ένας δυναμισμός, που όμως δε διακρίνεται από συνέχεια και σταθερότητα στον προσανατολισμό του και τη αποτελεσματικότητά του».

Ζώντας εκ των έσω τον τουρισμό

Ο κ. Αλεξάκης βιοπορίζεται από την οικογενειακή ξενοδοχειακή μονάδα και γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε τα προβλήματα του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά. «Είναι αναμφισβήτητη ανάγκη η τουριστική οικονομία να παραμείνει η πρωταρχική πλουτοπαραγωγική πηγή της περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των κατοίκων της.
Οι κεντρικοί στόχοι μας για τον τουρισμό πρέπει να είναι:
- η διεύρυνση της αγοράς του προϊόντος μας.
- η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
- η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
- η διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα του τόπου μας.

Στη κατεύθυνση αυτή παρουσιάζεται μια υστέρηση του ρόλου της περιφέρειας.
Χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχους, χωρίς συνεργατικές πρωτοβουλίες και ενέργειες η περιφέρεια περιπλανιέται στην τύχη, ανήμπορη να πετύχει οτιδήποτε.
Χωρίς προωθητικές ενέργειες, χωρίς προβολή της και ανάδειξη των μοναδικών, ασύγκριτων πλεονεκτημάτων, του τοπικού πλούτου μας μένει αμέτοχη στις τεράστιες διεργασίες που γίνονται στον κορυφαίο αυτό οικονομικό τομέα».

Τα απορρίμματα στην Κέρκυρα και οι σεισμοί στην Ζάκυνθο

Η Κέρκυρα, η γενέθλια γη του, γνωρίζει επεισοδιακές εντάσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ύπαρξη του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Έχουμε έντονες διαμαρτυρίες, χημικά και τραυματισμούς. Ποια είναι, όμως, η κατάσταση σήμερα;  «Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι το κορυφαίο πρόβλημα της Κέρκυρας, που ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Συσσωρευμένα πολιτικά λάθη από πρόσωπα και παρατάξεις έριχναν συνεχώς λάδι στο καυτό αυτό πρόβλημα. Οφείλει, όμως και η κεντρική κυβέρνηση να δώσει άμεση και μακροπρόθεσμη λύση σε ένα θέμα που προκαλεί μεγάλα προβλήματα. Και στη δημόσια υγεία και σε θέματα τουριστικής οικονομίας, με παρενέργειες σε όλους τους τομείς. Θέση μας είναι ότι καμία λύση δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις και όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα».

Από την άλλη, στην Ζάκυνθο, οι πολίτες ζουν υπό το φόβο των σεισμικών δονήσεων. Είναι επαρκής η κινητοποίηση της Περιφέρειας για την Πολιτική Προστασία; «Οι κάτοικοι των Επτανήσων είναι εξοικειωμένοι με το φυσικό αυτό φαινόμενο. Έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς προστασίας όλων των κατοίκων, έχουν ληφθεί και τα αναγκαία τεχνικά μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε λογική απειλή. Η περιφέρεια σε πρόσφατα περιστατικά έδειξε αμηχανία και αδράνεια, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι σε θέση με αμεσότητα και σοβαρότητα να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα.
Εκτιμούμε ότι χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και συντονισμό».

Η προγραμματική βάση της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας»

Σύμφωνα και με το λογότυπό μας έχουμε θέσει 7 άξονες στην προγραμματική μας βάση:
1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
2 ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
3 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
4 ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
5 ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΝΕΟΛΑΙΑ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
6 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
7 ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ

Σε αυτούς τους άξονες θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε, ώστε να βρούμε τις κατάλληλες διεξόδους και τις λύσεις στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών των νησιών μας. Νιώθουμε συμμέτοχοι, κομμάτι αυτών των κοινωνιών, ζούμε τα ίδια προβλήματα κι έχουμε τις ίδιες προκλήσεις.
Δεν εμφανιστήκαμε ξαφνικά από το πουθενά, ούτε μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι σχολιαστές και παρατηρητές των προβλημάτων. Τα προβλήματα της καθημερινότητας τα ζούμε στο πετσί μας, όπως κι όλοι οι συμπολίτες μας.

Send this to a friend