• Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου
  • 09:59

Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Γροθιά στο στομάχι» το βίντεο του Al Jazeera για τη φρικιαστική κατάσταση στη Μόρια: Βιασμοί, αυτοκτονίες και βία

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια δημοσιεύτηκε από το κανάλι AJ+ του Al Jazeera. 

Στον απόηχο των καταγγελιών των 19 ΜΚΟ για την κατάσταση στα hotspot των μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το Al Jazeera αποτυπώνει σε ένα βίντεο 3 λεπτών τα όσα βιώνουν οι χιλιάδες μετανάστες που έχουν στριμωχτεί στη Μόρια.

Εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφέρει: «Παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Έχουμε παιδιά ηλικίας έως και 5 ετών που έχουν πέσει θύμα βιασμού».

Όπως αναφέρεται στο βίντεο, αν ζούσες στη Μόρια θα είχες κρίσεις άγχους, παραισθήσεις και τάσεις αυτοκτονίας.  «Ορισμένοι έχουν ζήσει ήδη τη φρική μέχρι να φτάσουν στη Μόρια» και δείχνει τη μαρτυρία ενός άνδρα που εξομολογείται «με βίασαν στην Τουρκία μέχρι να φτάσω στη Μόρια».

Οι πρόσφυγες μοιράζονται την τουαλέτα με 72 ανθρώπους και το μπάνιο με 84. 9.000 άνθρωποι ζουν σε ένα χώρο προορισμένο για 3.000 με κοντέινερ στα οποία φιλοξενούνται στοιβαγμένα έως και 30 άτομα.

Εκπρόσωπος των ΓΧΣ δηλώνει ότι «Η κατάσταση είναι απίστευτη και φρικιαστική όπως και αν την περιγράψει κανείς» .  «Με αρρωσταίνει να πηγαίνω στη Μόρια και να γνωρίζω ότι γονείς βάζουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο καθημερινά» προσθέτει.

«Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι υποχρεώνονται να ζήσουν μήνες και χρόνια εκεί με την κυβέρνηση να λέει ότι δεν μπορεί να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν θέσεις και οι επιστροφές γίνονται με αργούς ρυθμούς βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» καταλήγει το βίντεο.

 

Send this to a friend