• Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου
  • 06:57

Αθήνα

14 oC

αραιές νεφώσεις

Μπουρνούς στο TheCaller: Η κανονικότητα θα έλθει στη Ραφήνα μετά την πύρινη τραγωδία, οι 102 ζωές δεν θα επιστρέψουν

Ο Ευάγγελος Μπουρνούς, δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου μίλησε σήμερα στο TheCaller Web TV και την Τόνια Ζαραβέλα για την πύρινη τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018, την ποινική του δίωξη, τη δύσκολη μάχη για την αποκατάσταση της περιοχής, αλλά και την απόφαση να καταθέσει εκ νέου την υποψηφιότητά του για τον δήμο και να επανεκλέγει.

Ο Ευάγγελος Μπουρνούς, δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου μίλησε σήμερα στο TheCaller Web TV και την Τόνια Ζαραβέλα για την πύρινη τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018, την ποινική του δίωξη, τη δύσκολη μάχη για την αποκατάσταση της περιοχής, αλλά και την απόφαση να καταθέσει εκ νέου την υποψηφιότητά του για τον δήμο και να επανεκλέγει.

«Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι χάσαμε τις ανθρώπινες ζωές, κάτι που δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε. Πάρα πολλές οικογένειες, πάρα πολλοί άνθρωποι ήρθαν σε μία αντίθετη κατάσταση της ζωής τους.  Για όλα τα υπόλοιπα έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε και μένουν ακόμα περισσότερα για να φτιάξουμε έναν οικισμό πρότυπο με περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς κανόνες, μία ανάπλαση σαν αυτή που γίνεται στο Ελληνικό, ώστε η περιοχή να γίνει πιο όμορφη από ότι ήταν», είπε ο Ευάγγελος Μπουρνούς θέλοντας να συνοψίσει τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου, όπως είπε να επιστρέψει η «κανονικότητα» στην περιοχή και να φύγει πάνω από τον δήμο η βαριά σκιά της τραγωδίας.

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς μίλησε στο TheCaller Web TV για το πως βίωσε την τραγωδία, χαρακτηρίζοντας τη μοιραία νύχτα ως «Κόλαση του Δάντη», ενώ είπε ότι από νωρίς εκτίμησε τριψήφιο αριθμό νεκρών γιατί «τους περισσότερους τους είχα δει. Υπήρξαν άνθρωποι εκατοντάδες μέσα στη θάλασσα που τους βγάλαμε στις 03:00 το πρωί. Στήσαμε σταθμό πρώτης ανάγκης από τις 18:00 με τις ΜΚΟ και τα Δημοτικά του Ιατρεία. Το επίσημο κράτος έστησε μετά από τρεις ημέρες. Από την επόμενη μέρα, βέβαια, ήταν εκεί το υπ. Υποδομών. Στο δήμο μας ξεσπιτώθηκαν πάνω από 3.000 οικογένειες. Νομίζω ότι τα καταφέραμε και θέσαμε τη ζωή μας σε ένα ρυθμό, ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε και πάλι σαν κοινωνία». 

«Η ανεπάρκεια ανθρώπων, όχι αυτοδιοικητικών, μας οδήγησε στην τραγωδία»

Ο ίδιος ανέφερε στο TheCaller Web TV ότι αυτό που οδήγησε στην τραγωδία ήταν η ανεπάρκεια κάποιων ανθρώπων που είχαν την ευθύνη να διαχειριστούν το γεγονός. Όπως ξεκαθάρισε τα πρόσωπα αυτά δεν ήταν αυτοδιοικητικοί. «Οι αυτοδιοικητικοί όταν συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός είναι απέξω. Η ευθύνη ανήκει  στην Πυροσβεστική, στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν εκτίμησαν σωστά το γεγονός, δεν το διαχειρίστηκαν σωστά. Δεν είχαν αφήσει πίσω επαρκεί μέσα. Πίστευαν ότι είχαν χρόνο σε δεύτερο χρόνο να επέμβουν. Δεν είχαν χρόνο να διαχειριστούν ένα τέτοιο έντονο φαινόμενο. Οι άνθρωποι πρώτα πέθαναν από τη λάβα και μετά κάηκαν από τη φωτιά».

«Κάποιες παραπομπές προκαλούν μειδιάματα»

Ο Ευάγγελος Μπουρνούς βρίσκεται ανάμεσα στους 19 κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και όπως σημειώνει, κάποιες από τις παραπομπές προκαλούν μειδιάματα. «Κάποιες παραπομπές είναι αίολες. Η πίεση και η φόρτιση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο όγκος των σελίδων της Δικογραφίας, μπορεί να υπερβαίνει αυτή τη στιγμή τις 30.000 σελίδες», είπε ο δήμαρχος και σημείωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την αρχική παραπομπή γιατί θέλει να φανεί η αλήθεια. «Ήθελα να είμαι παράγοντας αυτής της δίκης. Ο δήμος Ραφήνας- Πικερμίου και εγώ προσωπικά παραπεμπόμαστε για τρία πράγματα: γιατί δεν λειτούργησε το Κέντρο Επιχειρήσεων, κάτι το οποίο είναι καθολικό ψέμα, γιατί το δικό μας Κέντρο έδωσε το σήμα για τη φωτιά. Το δεύτερο είναι ότι δεν έγινε Συντονιστικό Τοπικό Όργανο, για το οποίο ο νόμος λέει ότι είναι δυνητικό, αλλά όμως, έγινε. Και το τρίτο ότι δεν είχαν καθαριστεί οικόπεδα. Ο αντιδήμαρχος, ωστόσο, είχε στείλει 1.000 περίπου επιστολές και είχαν καθαριστεί περίπου το 1/3. Η εκτίμηση είναι ότι εμείς θα φύγουμε από το στόχαστρο, αλλά πρέπει να μείνουμε εκεί να αναδείξουμε ότι κάποιοι άλλοι πρέπει να μείνουν γιατί έχουν ευθύνη». 

«Ο δήμος μπόρεσε και άντεξε»

Ο Ευάγγελος Μπουρνούς αναφέρθηκε στις συνέπειες που είχε η τραγωδία στην οικονομία του δήμου, αλλά και την οικονομία της περιοχής, σημειώνοντας ότι ο δήμος Ραφήνας- Πικερμίου ήταν ένας δήμος κραταιός και μπόρεσε και άντεξε. «Η αρωγή του κόσμου ήταν συγκινητική. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, λιγότερο από 50 ημέρες, ήμασταν έτοιμοι τα παιδιά να μπουν στις τάξεις, τη στιγμή που είχαν πληγεί 4 σχολικές μονάδες. Βοηθούσαμε οικογένειες και κάναμε επισκευές. Ήμασταν μόνοι μας πραγματικά εκείνο το βράδυ. Γι' αυτό πήραμε και τα εύσημα. Δεν τα πήρε τα εύσημα ο δήμαρχος, αλλά συνολικά ο μηχανισμός του δήμου». 

Ωστόσο, η τραγωδία δεν μπόρεσε να ανακόψει την πορεία έργων πνοής για την Ραφήνα και το Πικέρμι, καθώς γοργά προχωρούν τα έργα της αποχέτευσης (το οποίο ήταν και μία από τις 20 μνημονιακές δεσμεύσεις), την απόληξη της Αττικής Οδού στη Ραφήνα, αλλά και τα ζητήματα της άφιξης του Προαστιακού και του φυσικού αερίου στο δήμο.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του δημάρχου Ραφήνας- Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνού στο TheCaller Web TV:

Send this to a friend