Αθήνα

30 oC

αίθριος καιρός

Ξενάγηση στην ανακαινισμένη βίλα του Νάσου Μπότση στην Πολιτεία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η βίλα του Νάσου Μπότση αποτελούσε πάντα για εμάς του κατοίκους της περιοχής ένα μεγάλο αίνιγμα.

Η βίλα του Νάσου Μπότση αποτελούσε πάντα για εμάς του κατοίκους της περιοχής ένα μεγάλο αίνιγμα.

Στις βόλτες μας πάντα περνούσαμε απέξω και οι γονείς μας έλεγαν ότι «εδώ έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Η ψεύτρα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη» ενώ αργότερα  μας μιλούσαν για τον ιδιοκτήτη της κατοικίας που ήταν ο Νάσος Μπότσης, ο μποέμ της δημοσιογραφίας!

Γράφει ο Γιώργος Μαγγίνας*

Όμως όλα αυτά τα χρόνια η βίλα ήταν εγκαταλελειμμένη μέχρι που πριν λίγες ημέρες  πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνιά της και κάπως έτσι μας λύθηκε η… παιδική περιέργεια.

Στο υπόγειο υπάρχει ένα χολ, δύο κρεβατοκάμαρες, ένα άλλο δωμάτιο που λειτουργούσε ως γυμναστήριο ενώ ο διάδρομος που οδηγεί στην ταβέρνα με τα κελάρια χρησιμοποιούνταν για εκδηλώσεις.

Στο ισόγειο βλέπουμε το μεγάλο σαλόνι έχει μετατραπεί σε αίθουσα ομιλιών, το Καφέ Δωμάτιο με το τζάκι και τις εγκυκλοπαίδειες, καθώς και την τεράστια κουζίνα με τις δύο εισόδους.

Στον πρώτο όροφο βλέπουμε την γκαρνταρόμπα του Νάσου Μπότση πολλά  δωμάτια που χρησίμευαν ως λινοθήκες ενώ δίπλα στην κρεβατοκάμαρά του υπάρχει το πολύ μεγάλο μπάνιο του, στο οποίο υπήρχε μαρμάρινη εσωτερική μπανιέρα με γειτονικό μικρό εσωτερικό κήπο και αεραγωγό!

Από το μπαλκόνι της βίλας βλέπεις όλη την Αττική ενώ δείγμα της πολυτέλειας εκείνης της εποχής είναι και η κλειστή πισίνα που βλέπουμε.

Να σας θυμίσω ότι ο Νάσος Μπότσης, με τη διαθήκη του, στις 5 Απριλίου του 1979 αφιέρωσε την περιουσία του στη δημιουργία ενός Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας.

Τη βίλα αποφάσισε να τη χαρίσει στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία επισήμων, αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών. Όμως, επειδή  το οίκημα δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας για τις προσωπικότητες με  απόφαση του Εφετείου Αθηνών παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στη βίλα μεταστεγάστηκε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου αλλά μετά τη μεταφορά του στην περιοχή της, η κατοικία παραχωρήθηκε στον τότε δήμο Νέας Ερυθραίας με υπουργική απόφαση.

Από τότε τη χρήση της αφορά τη λειτουργία Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού, π.χ. με εκθέσεις, μουσείου ή του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

*Ο Γιώργος Μαγγίνας είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς- Νέας Ερυθραίας – Εκάλης

Send this to a friend