«Τι είναι αυτά που λες τώρα;» – Χαμός στο Πρωινό με την απάντηση του Λιάγκα στον Πάνο Καλίδη

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν… Λαλιώτη! «Θρίλερ» με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Πολιτεία της Αϊόβα των ΗΠΑ για το προεδρικό χρίσμα εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα. Φαίνεται πως οι Δημοκρατικοί δεν έχουν το δικό τους Κώστα Λαλιώτη...

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ηγέτης της αριστερής πτέρυγας, έδωσε στη δημοσιότητα δικά του στοιχεία για την έκβαση της πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, η οποία διεξήχθη χθες στην Άιοβα, αλλά με τη διαδικασία να εξελίσσεται σε φιάσκο, καθώς έχει υπάρξει τεράστια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του αποτελέσματος λόγω «ανακολουθιών».

Ο Σάντερς ανέφερε ότι έρχεται πρώτος, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο κεντρώος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Νεβάδας Πιτ Μπούτιτζετζ.

«Λόγω της αδυναμίας (της οργάνωσης) του Δημοκρατικού Κόμματος στην Άιοβα να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα» η ομάδα του «Μπέρνι» έδωσε τα δικά της στοιχεία, τα οποία βασίζονται στην καταμέτρηση του 40% των εκλογικών κέντρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκστρατείας του, ο Σάντερς λαμβάνει 28,62%, ο Μπούτιτζετζ έρχεται δεύτερος με το 25,71%, η προοδευτική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν 18,42% και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν καταλαμβάνει παρά την τέταρτη θέση, με το 15,08%, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί βαριά ήττα γι’ αυτόν.

Τα κριτήρια που επιλέγουν οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι

Ποια είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία φαίνεται να επέλεξαν οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι τον επικεφαλής που θα αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές;

Πρώτο και σε ποσοστό 41%, σύμφωνα με τις μετρήσεις, είναι το σύστημα Υγείας. Δεύτερο κριτήριο, με ποσοστό 21%, είναι η κλιματική αλλαγή. Τρίτο κριτήριο, με ποσοστό 17%, είναι η εισοδηματική ανισότητα και τέταρτο κριτήριο, με 14%, είναι η εξωτερική πολιτική.

Ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να είναι περισσότερο δημοφιλής στους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών, σε αντίθεση με τον Μπέρνι Σάντερς, τον οποίο εμπιστεύονται οι περισσότεροι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών.

Η μάχη για την ανάδειξη του/της υποψηφίου των Δημοκρατικών αναμένεται να είναι μακρά, σκληρή και πιθανόν οδυνηρή για τους μνηστήρες του χρίσματος.

Οι οργανωτές ανέμεναν συμμετοχή-ρεκόρ στις διαδικασίες σε περίπου 1.700 σχολεία, δημοτικά κέντρα και άλλα κτίρια.

Η κυρίως λευκή, αγροτική Αϊοβα θα δώσει μόνο μια πρώτη ένδειξη για την πορεία της κούρσας των Δημοκρατικών, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να κερδίσουν τον νεοϋορκέζο μεγιστάνα που έγινε πρόεδρος. Θα κερδίσει κάποιος ή κάποια από τους κεντρώους, που προσπαθούν να προσελκύσουν ανεξάρτητους και δυσαρεστημένους Ρεπουμπλικάνους, όπως ο Μπούτιτζετζ, ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ (Ιντιάνα), ή η γερουσιάστρια Έιμι Κλόμπουτσαρ από τη Μινεσότα; Ή θα θριαμβεύσει κάποια από τις προσωπικότητες της πιο αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, όπως ο Σάντερς ή η Γουόρεν;

Μετά την Αϊοβα, η μάχη θα μεταφερθεί σε τρεις πολιτείες στις οποίες οι εσωκομματικές ψηφοφορίες θα γίνουν επίσης πολύ νωρίς στην κούρσα, μέσα στον Φεβρουάριο (Νιου Χάμσιρ, Νεβάδα, Νότια Καρολίνα).

Όποιος απομένει στην κούρσα ως τη λεγόμενη Σούπερ Τρίτη (3η Μαρτίου), όταν θα ψηφίσουν 15 πολιτείες και περιοχές, θα κληθεί επίσης να αντιμετωπίσει τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος επέλεξε στρατηγικά να μη συμμετάσχει στις πρώτες ψηφοφορίες, αλλά να δώσει την έμφαση σε πολιτείες που αναδεικνύουν πολλούς αντιπροσώπους στο Εθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Ιούλιο, όταν θα αναδειχθεί και τυπικά ο υποψήφιος.

Ερντογάν μαινόμενος κατά Μπάιντεν: Γράφετε ιστορία με χέρια βαμμένα σε αίμα
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Μειώνονται στο μισό οι παραδόσεις στην Ε.Ε.– Κάτω από τον στόχο η εταιρεία
Τί περιουσία έχει ο Μπάιντεν; Η σύγκριση με Τραμπ- Πάμπλουτη Καμάλα Χάρις
Βρετανία-Επικεφαλής Χίθροου και British Airways: Να μπει και η Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» για τα ταξίδια