Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Θρίλερ στην Βρετανία: Υπό διάλυση η κυβέρνηση της Μέι- «Βροχή» παραιτήσεων και συλλογή υπογραφών για την αποπομπή της

Υπό διάλυση βρίσκεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση με την οποία εξασφάλισε τελικά την πολυπόθητη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Υπό διάλυση βρίσκεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση με την οποία εξασφάλισε τελικά την πολυπόθητη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Μέσα σε ένα 24ωρο έχουν παραιτηθεί τέσσερις υπουργοί και μία βουλευτής και η λίστα μέσα στις επόμενες ώρες θα είναι μακρά.

Συγκεκριμένα, παραιτήθηκαν ο υπουργός και η υφυπουργός αρμόδιοι για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ και Σουέλα Μπρέιβερμαν, η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία Σέλις Βάρα, και η Αν Μαρί Τρεβελιαν, βουλευτής των Συντηρητικών και σύμβουλος στο υπουργείο Παιδείας της Βρετανίας.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

 

LIVE στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Αυτήν την ώρα η Τερέζα Μέι βρίσκεται στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στα μέλη του τι ακριβώς περιλαμβάνει το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ και υπό το βάρος των παραιτήσεων μελών της κυβέρνησής της.

 

Μαζεύτηκαν υπογραφές για την αποπομπή της

Συγκεντρώθηκαν οι 48 υπογραφές που απαιτούνται για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Theresa May και όλα δείχνουν πως το Brexit θα σημάνει το πολιτικό της τέλος.

Σύμφωνα με τη βουλευτή των Tories, Anne Marrie Morris, η αρμόδια επιτροπή έχει στη διάθεση της 48 επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Τι έλεγε μετά τη συμφωνία η Τερέζα Μέι

Μετά από μια συνεδρίαση που κράτησε πάνω από 5 ώρες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξασφάλισε τελικά την πολυπόθητη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Το σχέδιο της συμφωνίας της αποχώρησης ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να τεθεί σε διαπραγμάτευση. Η συλλογική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε σύντομη δήλωσή της μετά το μαραθώνιας διάρκειας (πέντε ωρών) έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε την Τετάρτη.

«Αυτό το θέμα είναι αποφασιστικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον και είναι μια συμφωνία που εκπληρώνει την υπόσχεση του δημοψηφίσματος. Η απόφαση προστατεύει τις θέσεις εργασίας. Είναι μια απόφαση που θα εξεταστεί ενδελεχώς αλλά η απόφαση ήταν να οικοδομήσουμε ένα μέλλον για τη χώρα μας ή να επιστρέψουμε στην πλατεία και να αποτύχουμε σε όσα υποσχέθηκε το δημοψήφισμα. Πιστεύω ακράδαντα με το μυαλό και την καρδιά μου ότι αυτή είναι μια απόφαση που είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου», επεσήμανε η Μέι.

Send this to a friend