Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Νίκος Παπανδρέου: «Όταν ο Ανδρέας τηλεφώνησε στον Μάο για να σωθεί ο Βαλυράκης»

ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Σε αυτοκτονία και όχι νόμιμη ευθανασία οφείλεται ο θάνατος της 17χρονης

Τελικά σε αυτοκτονία οφείλεται και όχι σε νόμιμη ευθανασία ο θάνατος της 17χρονης από την πόλη Άρνεμ της Ολλανδίας, που έδωσε τέλος στη ζωή της, μετά από μεγάλη μάχη με τον πόνο και την κατάθλιψη. 

Να τονιστεί ότι η αρχική είδηση, όπως μεταφράστηκε στα αγγλικά από μεγάλα πρακτορεία και ειδησεογραφικούς οργανισμούς απέδιδε τον θάνατό της σε ευθανασία, που είναι νόμιμη στην Ολλανδία υπό συγκεκριμένες συνθήκες, τελικώς η κοπέλα πέθανε επειδή σταμάτησε να σιτίζεται και να πίνει νερό.

Έτσι σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές, η ευθανασία στην Ολλανδία δύναται να γίνει είτε με τον γιατρό να δίνει τα φάρμακα στον ασθενή, που τα παίρνει μόνος του, είτε απευθείας.

Όμως η 17χρονη έκανε χρήση του δικαιώματός της να σταματήσει να τρώει και να πίνει νερά και αρνήθηκε την ιατρική περίθαλψη, με την κατανόηση των γονέων της και των γιατρών, που δεν την ανάγκασαν να πάρει τροφή.

Στην αυτοβιογραφία της, η Νόα αφηγείται τον αγώνα της με τις σκέψεις αυτοκτονίας και κατάθλιψης μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις που υπέστη στα 11 της χρόνια, ενώ βιάστηκε σε ηλικία 14 ετών. Πριν προσεγγίσει μία κλινική ευθανασίας στη Χάγη, το 2018, η Νόα είχε υποβληθεί σε εκτενείς ψυχιατρικές θεραπείες και επιβίωσε από πολλές απόπειρες αυτοκτονίας. Όμως η κλινική αρνήθηκε να τη βοηθήσει να πεθάνει.

«Νομίζουν ότι είμαι πολύ νέα για να πεθάνω. Νομίζουν ότι πρέπει να ολοκληρώσω τις θεραπείες μου και ότι ο εγκέφαλός μου θα πρέπει να μεγαλώσει. Αυτό διαρκεί μέχρι τα 21 μου. Είμαι συντετριμμένη γιατί δεν μπορώ να περιμένω τόσο πολύ πια», είχε πει στην τοπική εφημερίδα De Gelderlander.

Το λάθος στην αναμετάδοση της είδησης οφείλεται στις λεπτές έννοιες του Ολλανδικού νόμου, όπου η ευθανασία έχει επιτραπεί από το 2002 και επιτρέπει σε ασθενείς σε τελευταίο στάδιο και άνω των 12 ετών να δώσουν τέλος στη ζωή τους, ενώ, μεταξύ άλλων, χρειάζεται και συναίνεση τουλάχιστον δύο γιατρών. Ωστόσο, ο θάνατος της 17χρονης δεν σχετίζεται με τον συγκεκριμένο νόμο.

Η Noah Pothoven γεννήθηκε το 2001 στη πόλη Arnhem της Ολλανδίας. Στο βιβλίο της με τίτλο «Κερδίζοντας ή Μαθαίνοντας» αναφέρει πως στην ηλικία των 14 ετών έπεσε θύμα βιασμού από δυο άντρες, γεγονός που έκρυψε αρχικά από την οικογένεια της. Το εν λόγω συμβάν οδήγησε σε σύνδρομο μετά-τραυματικού στρες, σοβαρή μορφή κατάθλιψης και ανορεξία που κράτησε για χρόνια.

Η Noa πέρασε από πολλές κλινικές και ειδικούς για καταπολέμηση των ψυχολογικών και σωματικών επιπτώσεων που άφησε η τραυματική της εμπειρία, ωστόσο καμία δεν φάνηκε να βοηθά με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να θέλει να δώσει τέλος στη ζωή της.

Οι νόμοι για την ευθανασία στην Ολλανδία είναι ιδιαίτερα αυστηροί και οι σχετικές αρχές επικεντρώνονται στη προσπάθεια παροχής της βέλτιστης αγωγής και ψυχολογικής στήριξης για τον εκάστοτε ασθενή αφήνοντας την ευθανασία ως την ύστατη λύση.

Μετά από απόρριψη του αιτήματος της, έκανε αίτημα στην κλινική «Levenseindekliniek» (End of Life Clinic) στη Χάγη, με σκοπό να παρακάμψει την απόφαση που είχε λάβει. Ωστόσο δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε νόμιμα υποβοηθούμενη ευθανασία. Η λύση που επέλεξε εν τέλει ήταν να σταματήσει να λαμβάνει τροφή και νερό προκειμένου να πεθάνει, το οποίο και έγινε.

Το πρόβλημα με τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τόσο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης όσο και σε μεγάλους δημοσιογραφικούς φορείς του εξωτερικού όπως η Independent και η Huffigton Post είναι η παρουσίαση του θανάτου της Noa ως νόμιμα υποβοηθούμενη ευθανασία, αναφέροντας πως το κράτος αποδέχτηκε το αίτημα της, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Ισραήλ: Απελάθηκε στην Αυστραλία πρώην διευθύντρια σχολείου που φέρεται να βίασε τουλάχιστον 74 μαθήτριές της
Καλιφόρνια: Ερευνούν τον θάνατο άνδρα που είχε εμβολιαστεί ώρες νωρίτερα κατά του κορονοϊού
Σοκ με μητέρα που έπνιξε τον 10χρονο γιο της που έπασχε από αυτισμό
Διαψεύδει ο Πουτιν: Το «ανάκτορο» που παρουσίασε ο Ναβάλνι δεν ανήκει ούτε σε μένα ούτε στους συγγενείς μου
Μπάιντεν: Και διεμφυλικοί στον αμερικανικό στρατό – «Η ταυτότητα φύλου δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο»
To Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας