Αθήνα

 

19 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 15
Δημήτρης Μακρυνιώτης: «Το ανακάλυψα στα 35 μου, έκανα πέρα τους φίλους μου»

ΕΛΛΑΔΑ

Ηχηρό μήνυμα Φλώρου στην Τουρκία: Όποιος μας αναγνωρίζει σαν εχθρό, τον αναγνωρίζουμε κι εμείς

Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έτυχε θερμής υποδοχής σήμερα ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος,από τον Πατριάρχη Θεόδωρο. Αρχικά στη μεγάλη Αίθουσα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ακούστηκε το «Τη Υπερμάχω» και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο κρατών, Ελλάδας και Αιγύπτου με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, να στέλνει ηχρηρά μηνύματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, καθώς η επίσκεψή μου στην Αίγυπτο δεν είναι μία απλή εθιμοτυπική επίσκεψη σε μία οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Η επίσκεψή μου αυτή στην Αίγυπτο, έρχεται μετά από μία μακρόχρονη συνεργασία που έχουμε με αυτό το κράτος, αυτό το αδελφό κράτος, που είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και έχουμε βαθιές και ισχυρές σχέσεις, τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και σε επίπεδο κυβερνήσεων», τόνισε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε ότι «ο ρόλος που διαδραματίζει η Αίγυπτος στη Μεσόγειο, είναι κομβικός και τις σχέσεις μας τις αναβαθμίζουμε συνέχεια. Εδώ και αρκετά χρόνια, διεξάγουμε μαζί δραστηριότητες, που δείχνουν και επιδεικνύουν τη θέλησή μας και την κοινή μας βούληση να σταθεροποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την περιοχή». Παράλληλα, ο Α/ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι «υπάρχουν κάποιοι τριγμοί και κάποιοι κλυδωνισμοί στην περιοχή εξαιτίας ενός συγκεκριμένου κράτους». Και τόνισε: «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανέναν ως εχθρό αν δεν μας αναγνωρίσει πρώτα αυτός. Όποιος μας αναγνωρίζει σαν εχθρό, τον αναγνωρίζουμε κι εμείς».

Στο τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ισχυρές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου: «Ένας καλός και ισχυρός εταίρος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή είναι η Αίγυπτος. Οι συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, κατέστησαν πολύ παραγωγική την τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Η Αίγυπτος θα είναι πάντα ένας ιδιαίτερος και εξέχων εταίρος. Και η εμβάθυνση της πάρα πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε με τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, η εμβάθυνση των σχέσεων και ο προγραμματισμός και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή, σκοπό έχουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, με σκοπό την πρόοδο και την ευημερία των κρατών μας και των κρατών όλων των λαών της περιοχής.

Εμείς, σε αυτή τη συνεργασία που έχουμε με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, δεν αναγνωρίζουμε εχθρούς, είμαστε ανοιχτοί σε όλους. Ο διάλογος και το διεθνές δίκαιο είναι ο δρόμος για να λύσουμε οποιεσδήποτε διαφορές υπάρχουν. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε εχθρούς, αλλά όσοι μας αναγνωρίζουν ως εχθρό, πρέπει να συμπεριφερθούμε κι εμείς αναλόγως».

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος, ανέφερε: «Προσεύχομαι στη μητέρα των στρατηγών, στην Παναγία, για τα ένδοξα στρατευμένα παιδιά σας και για εσάς προσωπικά» και εξέφρασε τη χαρά του που ο κ. Φλώρος είναι ο πρώτος επισκέπτης στην έδρα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου κατά το νέο έτος 2021. Παράλληλα δε, επεσήμανε ότι «όταν θέλεις ειρήνη, πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος και να προετοιμάζεσαι για πόλεμο».

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, επισημαίνοντας ότι «η Αίγυπτος ήταν πάντοτε και είναι μία φιλόξενη χώρα, όπου ήρθαν 300.000 Έλληνες. Και εδώ ζει το Πατριαρχείο μας, το δικό μας, το δικό σας, 2.000 χρόνια… Και δίπλα στο θρόνο του, στήριγμα δυνατό, ο Πρόεδρος της χώρας, ο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος προέρχεται από τον στρατό και γνωρίζει ότι μία χώρα είναι ισχυρή όταν έχει δυνατό στρατό. Και ο Πρόεδρος είναι κοντά μας. Και η Ελλάδα μας είναι εδώ παρούσα. Είμαστε λαός ειρηνικός, αλλά είμαστε και λαός δυνατός και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα. Στα αστέρια που κοσμούν τις επωμίδες σας, είναι η ελπίδα του ελληνικού έθνους. Θέλω να σας ευχαριστήσω, Αρχηγέ μου, που ήρθατε στην Αίγυπτο για να δείξετε αυτήν την αγάπη μεταξύ των δύο χωρών που μας στεφανώνει και δροσίζει η Μεσόγειος και δίπλα η Κύπρος μας. Σαν Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, αλλά και σαν φίλος και ιεραπόστολος, μεταφέρω μήνυμα ελπίδας, αγάπης και ειρήνης. Η μητέρα των στρατηγών, η Παναγία μας, να ευλογεί τα στρατευμένα παιδιά της, την Ελλάδα, Αίγυπτο, την Κύπρο αλλά και την Αφρική στην οποία ποιμαίνω 54 χώρες».

Συγκινητική ήταν η στιγμή, που ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε στον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο μία μεγάλη εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του αγίου που και ο ίδιος φέρει και το όνομά του, ο δε κ. Φλώρος ανταπέδωσε με αναμνηστικά δώρα προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, ευχαριστώντας για τη θερμή υποδοχή κατά την επίσκεψή του αυτή.

Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, και πριν ολοκληρώσει την τριήμερη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο Α/ΓΕΕΘΑ έγινε θερμά δεκτός από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ιωάννη Σιόκα και την πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου, Λιλίκα Θλιβίτου, στο ιστορικό ελληνικό σωματείο της πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ροή Ειδήσεων

fed scaled e1744990865277

18/04/2025 | 22:50

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του προέδρου της FED

18/04/2025 | 22:40

Γαλλία: Το Παρίσι προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της τάσης «Skinnytok» στο TikTok

18/04/2025 | 22:30

Αντέδρασε η Γλυκερία: «Κουλτουριάρα εγώ; Βρισιά είναι αυτό!»
gosling

18/04/2025 | 22:20

Χόλιγουντ: Ο Ράιαν Γκόσλινγκ πρωταγωνιστής σε μια νέα ταινία Star Wars το 2027

18/04/2025 | 22:10

ΗΠΑ: Ενώπιον του δικαστηρίου ξανά ο Σον «Ντίντι» Κομπς – Ζητά να καθυστερήσει η δίκη του για εμπορία ανθρώπων

18/04/2025 | 21:50

Χαρά Τσιώλη – Η απάντησή της στην Ιωάννα Τούνη: «Ας σταματήσουμε την καραμέλα ότι όποιος διαφωνεί ηθικά με εμάς, μας ζηλεύει»
trump dasmoi 5 scaled 1

18/04/2025 | 21:42

Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε να ανασταλούν οι μαζικές απολύσεις του Τραμπ

18/04/2025 | 21:41

Ναύπακτος: Με θρησκευτική κατάνυξη η περιφορά των επιταφίων

18/04/2025 | 21:40

Γερμανία: Οι Γερμανοί περιορίζουν τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ
siomopoulos

18/04/2025 | 21:30

Ντίνος Σιωμόπουλος: «Η σύζυγός μου είναι πρωταθλήτρια πόλο από την Ουγγαρία, έχει δύο παιδιά και μαζί έχουμε άλλα δύο»

18/04/2025 | 21:20

Καλάθι του Πάσχα: Από 11 έως 13 ευρώ το κιλό η τιμή στα αμνοερίφια – Υπ. Ανάπτυξης: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

18/04/2025 | 21:10

Μίσιγκαν: Δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα για τη μεταφορά 9.100 βιβλίων σε δύο ώρες (video)
metanastes fouskoto

18/04/2025 | 21:08

DW: Ανοίγει ο δρόμος στη Γερμανία για απελάσεις μεταναστών στην Ελλάδα

18/04/2025 | 21:07

Μελόνι για Τραμπ: Θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις με αποφασιστικότητα

18/04/2025 | 21:07

Ο Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα αρχεία για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι το 1968
asthenoforo 4
Ιδιωτικό ασθενοφόρο έπεσε σε κολώνα φωτισμού στο Παγκράτι – Πέντε τραυματίες
troxaio exo magnisia
Πώς έγινε το τροχαίο-σοκ στη Μαγνησία: Η 25χρονη «εκτοξεύτηκε» από το IX, διερχόμενο ασθενοφόρο έσωσε τους γονείς της
20230214 eortologio (3)
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου
troxaio exo fokida
Νεκρή 27χρονη σε τροχαίο στη Φωκίδα – Το ΙΧ έπεσε σε γκρεμό, την απεγκλώβισαν πυροσβέστες με βάρκες
shutterstock 2529450243 1
Τραγωδία στη Μαγνησία: Νεκρή 20χρονη σε τροχαίο, στη ΜΕΘ οι γονείς της
6535738 scaled 1
«Μίλησαν» τα βίντεο της Εγνατίας για το τροχαίο: Το φορτηγό παρέσυρε με ταχύτητα τα δύο ΙΧ στα διόδια