Αθήνα

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παγκόσμια πρεμιέρα του ID.4, του πρώτου ηλεκτρικού SUV της Volkswagen

ΕΛΛΑΔΑ

Ξένη Δημητρίου: Γιατί έστειλε εξώδικο στον πρόεδρο Εφετών, Νίκο Σαλάτα

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυρίας Ξένης Δημητρίου, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί τιμή, στη συνέντευξη του Νίκου Σαλάτα, προέδρου Εφετών Αθηνών σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματικές πράξεις κατά της αντιεισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Δείτε επίσης

Ευάγγελος Κουζούνης: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο γνωστός ζωγράφος
Μηνύματα Ερντογάν μέσω συνεργατών του: «H Τουρκία θα κυβερνήσει τον κόσμο και θα γράψει ιστορία»

Με εξώδικη δήλωσή της την οποία φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr η κυρία Δημητρίου υπερασπίζεται την επιλογή της Ελένης Τουλουπάκη ως Εισαγγελέα Διαφθοράς ζητώντας από τον κ. Σαλάτα να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του. Σε απάντησή του στη διαμαρτυρία της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος Εφετών Νίκος Σαλάτας τονίζει ότι κάθε πρόσωπο που ασκεί εξουσία «είτε αυτή είναι πολιτική είτε δικαστική και συμμετέχει στη θεσμική λειτουργία της χώρας, πρέπει να είναι πρόθυμο να υφίσταται παρατηρήσεις και κριτική η οποία μπορεί να έχει μάλιστα –σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- και ιδιαίτερη ένταση λόγω του ευλόγου ενδιαφέροντος που έχει κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο ένας εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός για την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών και εν προκειμένω για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης».

Οι δηλώσεις Σαλάτα που ενόχλησαν την Ξένη Δημητρίου

«Αν θέλουμε αυτοκάθαρση πρέπει να ελεγχθούν και οι πρωταγωνιστές. Η κυρία Τουλουπάκη δεν είναι πρωταγωνιστής… Υπάρχουν αυτές οι υποψίες για επικοινωνία Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη. Θέλω να σας πω ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είχε τη δυνατότητα να ορίσει την κυρία Τουλουπάκη εισαγγελέα Διαφθοράς. Την όρισαν άλλοι. Επομένως διευρύνεται η επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική. Αυτό μας πληγώνει εμάς. Μας πληγώνει όταν η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Το Σύνταγμα, η πολιτεία και ο λαός μας θέλει ανεξάρτητους. Νομίζω ότι στην υπόθεση αυτή η ανεξαρτησία μας δεν προφυλάχθηκε. Έτσι φαίνεται. Υπήρξε επικοινωνία της εκτελεστικής εξουσίας και της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας» είχε πει ο πρόεδρος Εφετών Νίκος Σαλάτας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ και στον Μάκη Πολλάτο.

Στην ίδια συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, ο Νίκος Σαλάτας απαρίθμησε τα γεγονότα και ζήτησε τη διερεύνησή τους. «Θα περιοριστώ στα θέματα της Δικαιοσύνης. Για τους πολιτικούς ας τα πούνε οι πολιτικοί. Είναι προς τιμήν της Δικαιοσύνης που κάνει αυτή την έρευνα. Βέβαια άργησε πάρα πολύ να γίνει αυτή η έρευνα και για να πούμε ότι έχουμε κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης θα πρέπει να φτάσει η έρευνα σε μεγάλο βάθος, μέχρι το κόκκαλο. Έλεγχος γίνεται αλλά να μην ξεχνάμε ότι έχουμε το τεκμήριο της αθωότητας. Θα πρέπει να ελεγχθούν οι πρωταγωνιστές. Δεν ξέρω αν ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι πρωταγωνιστής ως προς τους πολιτικούς αλλά η κυρία Τουλουπάκη δεν είναι πρωταγωνίστρια για το Δικαστικό Σώμα… Η κυρία Τουλουπάκη δεν πήρε μόνη της την θέση ούτε την έβαλε εκεί ο κ. Παπαγγελόπουλος. Η κυρία Τουλουπάκη μόλις προήχθη από εισαγγελέας Πρωτοδικών σε εισαγγελέας Εφετών, την περίμενε η θέση αυτή και την όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του οποίου πρόεδρος ήταν η κυρία Βασιλική Θάνου και εισαγγελέας Αρείου Πάγου ήταν η κυρία Δημητρίου. Ελέγχθηκε τότε αν είχε τα εχέγγυα η κυρία Τουλουπάκη για να πάρει αυτή την μεγάλη θέση; Είναι πολύ μεγάλη θέση αυτή για μια άπειρη εισαγγελέα Εφετών. Ας πούμε ότι έγινε αυτός ο ορισμός, όμως μετά από δύο χρόνια ανανεώθηκε η θητεία της. Πριν την ανανέωση αυτή, ο κ. Ιωάννης Αγγελής που ήταν επόπτης της κυρίας Τουλουπάκη έκανε δύο επιστολές προς την κυρία Δημητρίου και ανέφερε σε αυτές πλημμέλειες και αστοχίες της κυρίας Τουλουπάκη. Γιατί ανανεώθηκε η θητεία της;» είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που έθετε ο πρόεδρος Εφετών Νίκος Σαλάτας μέσω της συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ.

Το εξώδικο της Ξένης Δημητρίου

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί τιμή κατηγορεί τον Νίκο Σαλάτα για προσπάθεια κατασυκοφάντησης και σπίλωσής της. «Δηλώσατε άστοχα, αναπόδεικτα και αντιφατικά, ότι ως προς τον διορισμό της κυρίας Τουλουπάκη ήμουν, από κοινού με την κυρία Θάνου, πρωταγωνίστρια, ότι για τον ρόλο μου αυτό έχω μεγάλες ευθύνες και πρέπει να ελεγχθώ γι’ αυτόν» υποστηρίζει η κυρία Δημητρίου και προσθέτει απευθυνόμενη προς τον κ. Σαλάτα: «Η μοναδική όμως αλήθεια, της οποίας τελείτε εν απολύτω γνώσει, είναι ότι η κυρία Τουλουπάκη επελέγη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών με ψήφους δέκα (10) υπέρ έναντι μίας (1) κατά. Όπως καλά γνωρίζετε, στις συνεδριάσεις του ΑΔΣ ψηφίζω προτελευταία ενώ στην προκειμένη συνεδρίαση του ΑΔΣ δεν ήμουν εγώ η εισηγήτρια, όπως και σε όλες τις συνεδρίες αυτού».

Σαλάτας: Πρωτοφανές γεγονός η διπλή δίωξη για γεγονότα επί θητείας Ξένης Δημητρίου

Απαντώντας στον ισχυρισμό της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος Εφετών Νίκος Σαλάτας τονίζει ότι: «Γνωρίζω, προφανώς τη διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου αλλά γνωρίζω επίσης ότι για τις επιλογές που αφορούν την ισταμένη Δικαιοσύνη, ο ρόλος και η προτίμηση του εκάστοτε Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είναι καθοριστική για την τελική κρίση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ακόμη και όταν αρχαιότατοι και εγκυρότατοι Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου μετέχουν και έχουν διαφορετική από τον ή την Εισαγγελέα γνώμη, όπως σύμφωνα με μη διαψευσθέντα δημοσιεύματα συνέβη με τη γνώμη και την ψήφο του επί τιμή Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Κατσιρώδη».

Και συμπληρώνει ο Νίκος Σαλάτας, μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Αλλά τι νόημα έχει όλη αυτή η συζήτηση για τις επιλογές του ΑΔΣ, τι νόημα έχει η συζήτηση για το πώς αξιολογήθηκε στην αρχική φάση η πρώτη αναφορά του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή, από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πεπόνη, όταν τώρα βρισκόμαστε ενώπιον διπλής δίωξης. Μίας από τη Βουλή των Ελλήνων και μίας κατά παραγγελία του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελου Ζαχαρή κατά της κυρίας Τουλουπάκη. Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός το οποίο συμπίπτει με τα γεγονότα που εξελίχθηκαν κατά τη θητεία της».

Δημητρίου προς Σαλάτα: Γιατί εστιάσατε μόνο σε μένα και την κυρία Θάνου;

Στο εξώδικό της προς τον Νίκο Σαλάτα, η Ξένη Δημητρίου επιχειρεί να αντικρούσει τον χαρακτηρισμό για την Ελένη Τουλουπάκη ως «άπειρη» εισαγγελέα. «Ηδη υπηρετούσε ως Επίκουρη Εισαγγελέας στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και στο Τμήμα Προκαταρκτικών Εξετάσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και β) προ της επιλογής της είχε μεν πρόσφατα προαχθεί σε Αντεισαγγελέα Εφετών, όπως, όμως, το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί με την επιλογή της προκατόχου της το 2013» είναι τα επιχειρήματα της Ξένης Δημητρίου υπέρ της Ελένης Τουλουπάκη, την επιλογή και τοποθέτηση της οποίας στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς υπερασπίζεται ακόμη και σήμερα με θέρμη.

«Μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι στην εξώδικη δήλωση και διαμαρτυρία σας, υπερασπίζεστε και τώρα, μετά από όλα όσα έχουν μεσολαβήσει, την επιλογή του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου να ορίσει Εισαγγελέα Διαφθοράς Αθηνών, την Αντιεισαγγελέα Εφετών κυρία Ελένη Τουλουπάκη και στη συνέχεια να ανανεώσει τη θητεία της» σχολιάζει ο Νίκος Σαλάτας απαντώντας στο εξώδικο της Ξένης Δημητρίου.

Η απάντηση του Νίκου Σαλάτα στην εξώδικη διαμαρτυρία της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου με αφορμή όσα δήλωσε ο πρόεδρος Εφετών στον ΘΕΜΑ FM:

«Θέλω όμως να παρατηρήσω ότι αν κάτι δημιουργεί πρόβλημα με την υστεροφημία σας, με τον τρόπο με τον οποίο θα καταγραφείτε στην Ιστορία του εισαγγελικού σώματος, με την κοινωνική και οικογενειακή σας γαλήνη και ηρεμία, με την τιμή, την υπόληψη, την αξιοπρέπεια και γενικά την προσωπικότητά σας είναι η συνολική εικόνα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την Εισαγγελία Διαφθοράς Αθηνών και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Και βεβαίως έχετε κάθε δικαίωμα και κάθε υποχρέωση και κάθε λόγο εσείς να υπερασπιστείτε τα έργα σας και τις επιλογές σας και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκατε τα θέματα. Αλλά κι εγώ έχω όχι απλώς δικαίωμα αλλά και υποχρέωση ως δικαστικός λειτουργός και ως πολίτης να επισημαίνω ότι υπάρχει ένα πρωτοφανές ζήτημα και έχω εύλογο ενδιαφέρον να ασκήσω την κριτική μου αυτή η οποία είναι ευπρεπής, η οποία είναι απολύτως ανάλογη, καλόπιστη και έχει ως μόνο σκοπό την υπεράσπιση του κύρους και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» καταλήγει ο Νίκος Σαλάτας απαντώντας στην εξώδικη διαμαρτυρία της Ξένης Δημητρίου.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

«Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα»: Χωρίζουν Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Κλέλια Ρένεση

Το καυστικό σχόλιο Ακρίτα για Μητσοτάκη: Ενοχλεί η εικόνα του πρωθυπουργού που ποστάρει διακοπές

Η Ασπασία από το Άργος έκανε το πρώτο της μπάνιο 7 χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση από τον πατέρα της (ΕΙΚΟΝΑ)

Έβρος: Σοβαρό ατύχημα μαθητή σε κατάληψη σχολείου – Έπεσε από στέγη
Κορονοϊός – Χαρδαλιάς: Τα δύο νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι και το lockdown
Κορονοϊός: Σπάει όλα τα κοντέρ στην Αττική – 213 κρούσματα
Κορονοϊός: 163 από τα 286 κρούσματα στην Αττική
Έρχονται νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε σχολεία – Πρόσθετα κονδύλια ύψους 118 εκατ. ευρώ
Κορονοϊός: Ευχάριστα νεα – Αποσωληνώθηκε η 17χρονη ύστερα από 40 μέρες στη ΜΕΘ