Αθήνα

 

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

xatzisavvas
Μηνάς Χατζησάββας: Ένας αυθεντικός θεατράνθρωπος…
diaskedasi eutuxia 2403

FUN

Διασκέδαση vs Ευτυχία: Τελικά για ποιο από τα δύο είμαστε φτιαγμένοι;

Όλοι αναζητούν το κλειδί της ευτυχίας. Μήπως όμως θα έπρεπε να στραφούν στο να κάνουν απλώς διασκεδαστικά πράγματα, όπως το ταξίδι ραφήνα μύκονος;

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup, ερεύνησε 29 ολόκληρες πτυχές της ζωής των Αμερικανών για να εντοπίσει πόσο ευτυχισμένοι είναι. Το 2022 μόνο το 38% δήλωσαν ευτυχισμένοι, ποσοστό που είναι το πιο χαμηλό εδώ και χρόνια. Οι ψυχολόγοι από την άλλη στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων αυτών δεν εξεπλάγησαν. Οι ίδιοι μάλιστα λένε, ότι αντί κάποιος να κυνηγά την ευτυχία, θα πρέπει να εστιάζει στη διασκέδαση.

Το σπιράλ της αρνητικότητας

«Το δυτικό κυνήγι της ευτυχίας έχει καταστεί προβληματικό», εξηγεί ο συμπεριφορικός αναλυτής Michael Rucker. Δεν συμβαίνει αυτό, επειδή εκτιμούμε την ευτυχία ή πασχίζουμε να ακμάσουμε. Αντίθετα η σωρεία των εξωτερικών μηνυμάτων, που μας προτρέπουν να ζήσουμε την ευτυχία λειτουργεί πιεστικά. Όσοι βλέπουν την ευτυχία να απομακρύνεται, εξηγεί ο συμπεριφορικός αναλυτής, χρησιμοποιούν τον χρόνο τους για ενδοσκόπηση και λυπούνται αναλογιζόμενοι, που είναι και που θέλουν να φτάσουν.

Αυτό οδηγεί στο να μη χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά τον χρόνο και προοδευτικά αναγνωρίζει κανείς τον εαυτό του σαν ένα δυστυχισμένο άτομο. Μόλις μπει κανείς σε αυτό το σπιράλ, το να βλέπει κανείς τα πράγματα αρνητικά γίνεται ένα μέσο εξάσκησης της προκατάληψής του για τον αρνητισμό.

Είμαστε προγραμματισμένοι για διασκέδαση

Κάποιος που αναπολεί και αδημονεί να κάνει το ταξίδι ραφήνα πάρος εν μέρει λειτουργεί στην πραγματικότητα ακούγοντας τις ανάγκες του. Κι αν δεν είναι ένα ταξίδι το ζητούμενο, θα είναι κάτι άλλο που προάγει τη διασκέδαση. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να αποζητά τη διασκέδαση έναντι της ευτυχίας.

Η ευτυχία είναι ένα υποπροϊόν της διασκέδασης, λέει ο δρ. Rucker. Όταν κάνουμε πράγματα, που μας φαίνονται διασκεδαστικά, αισθανόμαστε μακροπρόθεσμα ευτυχισμένοι. Οι ψυχολόγοι μάλιστα συνήθιζαν να προσδιορίζουν την ευτυχία με τη σχέση αιτίου και αιτιατού. Σκεφτόμασταν, ότι αν βρω αυτή τη δουλειά θα είμαι ευτυχισμένος. Αλλά ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια οι νευροεπιστήμες μας δίδαξαν, ότι ο εγκέφαλος είναι πιο προβλέψιμος και πιο «αλγοριθμικός». Καθώς συσσωρεύουμε και κατατάσσουμε αυτές τις «μολυσματικές» χαρωπές εμπειρίες, ξεκινάμε να λειτουργούμε με προκατάληψη και να εκπαιδεύουμε τους εαυτούς μας, ότι τα πράγματα είναι καλά και περνάμε ωραία.

Στο κυνήγι της ευτυχίας βρισκόμαστε σε μια συνεχή αποτίμηση των καταστάσεων, που δε μας ωφελεί μακροπρόθεσμα. Μόλις ο εγκέφαλός μας εκπαιδευτεί να δέχεται την αυτονομία, που έχουμε στους εαυτούς μας, η χαρά και η γενικότερη ευτυχία θα αργά, αλλά αυτόματα θα αυξηθούν.

Πως θα εστιάσουμε στη διασκέδαση υπέρ της ευτυχίας

Ο δρ. Rucker συνιστά να κάνετε μια ενδοσκόπηση για να βρείτε πώς ξοδεύετε τον χρόνο σας. Στη συνέχεια εξαλείψτε οτιδήποτε δεν είναι ευχάριστο και εστιάστε σε διασκεδαστικές εμπειρίες, όπως το ταξίδι ραφήνα τήνος. Αναλόγως τις εξωτερικές υποχρεώσεις που έχουμε, γενικά μπορούμε να έχουμε καθημερινά στη διάθεσή μας δύο με πέντε ώρες τη μέρα.

Δείτε το ημερολόγιό σας και ξεκινήστε να αφαιρείτε συνήθειες, που δεν είναι ευχάριστες, αλλά μέρος της συνήθειας. Το θέμα δεν είναι να προσθέσετε στο πρόγραμμά σας, αλλά να αλλάξετε συνήθειες που δε σας φέρνουν χαρά. Γι’ αυτό και πολλές πρωτοβουλίες για την εργασιακή ευεξία, δεν έχουν όφελος. Αντί να να ανταλλάσουν, προσθέτουν συνήθειες. Ωστόσο η πραγματική αλλαγή θα έρθει, όταν συνειδητοποιήσετε πόσο ωραία νιώθετε, αφού ανακτήσετε λίγο χρόνο για διασκέδαση. Δεν είναι εγωιστικό, σύμφωνα με τον δόκτορα Rucker. Απλώς σας επιτρέπει να δείξετε τον καλύτερο εαυτό σας. Αν μάλιστα χρειάζεστε να πείσετε τον εαυτό σας, ότι δεν πρόκειται για μια εγωιστική συνήθεια, ο αναλυτής προτείνει να επανλαμβάνετε τα εξής λόγια: «Θυμήσου, δεν το κάνεις μόνο για σένα, αλλά για όλους γύρω σου».

Είναι μόνο διασκέδαση ή συνήθειες που την προάγουν;

Για να καταστεί σαφές, δε θα νιώσει κανείς πιο χαρούμενος υιοθετώντας δραστηριότητες μόνο. Είναι απαραίτητες και κάποιες άλλες, που εκκρίνοντας τις κατάλληλες ορμόνες, οδηγούν στο γενικότερο συναίσθημα της ευεξίας. Σίγουρα ο σχεδιασμός μιας σύντομης απόδρασης από την πόλη, όπως το ταξίδι ραφήνα άνδρος, είναι ένας τέτοιος τρόπος. Παρόλα αυτά οι ειδικοί εστιάζουν σε συνήθειες καθημερινές, όπως ο ύπνος, η σεξουαλική μας ζωή και το να κρατάμε ένα ημερολόγιο. Ας τις δούμε με τη σειρά.

Υπόθεση ύπνος σε προτεραιότητα

Η ποιότητα του ύπνου καθορίζει και τη διάθεσή σας την επόμενη ημέρα. Έτσι ένας καλός ύπνος διάρκειας 7 με 8 ωρών, θα σας κάνει να αισθάνεστε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι. Αυτό συνολικά προσφέρει στη γενικότερη αίσθηση ευεξίας.

Αναθερμάνετε τη σεξουαλική σας ζωή

Υπνηλία, κούραση, στρες είναι όλα παράμετροι, που οδηγούν σε μειωμένη λίμπιντο. Τα ευρήματα των ερευνών σχετικά με την επίδραση της καλής σεξουαλικής ζωής στην ψυχολογία βρίθουν. Οπότε βρείτε την ευτυχία και στον συγκεκριμένο τομέα.

Το ημερολόγιο της ευγνωμοσύνης

Το να διατηρείτε ένα ημερολόγιο, όπου μέσα θα γράφετε όλα εκείνα για τα οποία είστε ευγνώμων καθημερινά είναι κάτι που συνιστούν οι ειδικοί. Στόχος αυτής της πρακτικής είναι να αναδεύετε καθημερινά το εσωτερικό δοχείο της ευτυχίας σας, ώστε να θυμάστε όλα όσα σας κάνουν χαρούμενους και για τα οποία είστε ευγνώμονες. Από τις εμπειρίες που αποκομίσατε στο ταξίδι paros naxos μέχρι και που βοηθήσατε έναν συνάνθρωπο, που χρειαζόταν βοήθεια.

Ροή Ειδήσεων

30/11/2023 | 00:53

Νικολέτα Βλαβιανού: «Μου έδιναν εκατομμύρια για μία γυμνή φωτογράφιση»

30/11/2023 | 00:47

Εκτάκτως στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Στόχος του η παράταση της ανακωχής με τη Χαμάς

30/11/2023 | 00:36

Europa League: Ο Παναθηναϊκός παίζει τα… ρέστα του στο «Ceramica»
lotto

30/11/2023 | 00:21

ΛΟΤΤΟ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση 2470

30/11/2023 | 00:19

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

30/11/2023 | 00:14

Μηνάς Χατζησάββας: Ένας αυθεντικός θεατράνθρωπος…
(1200 × 600 px) (3)

30/11/2023 | 00:12

30 Noεμβρίου: Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Χημικού Πολέμου

30/11/2023 | 00:09

Ο καιρός της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου

30/11/2023 | 00:04

Tα ζώδια της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου
231129235012

29/11/2023 | 23:50

Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής στον Ολυμπιακό: Νοκ άουτ ο Γιόβετιτς

29/11/2023 | 23:37

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απελευθέρωσε ακόμη 14 ομήρους

29/11/2023 | 23:26

Αδ. Γεωργιάδης στην παρουσίαση του Rebrain Greece: «Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο θα βελτιώνονται οι θέσεις εργασίας»
 Ελιας 2 1

29/11/2023 | 23:15

Γη της Ελιάς: Και επισήμως χώρια ο Λυκούργος και η Χάιδω

29/11/2023 | 23:11

Eρυθρά Θάλασσα: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος

29/11/2023 | 22:52

Κ. Μητσοτάκης για Σούνακ: «Δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά πολιτικά της Βρετανίας»
troxos 291123
Τροχός της Τύχης: Έλυσε τον τελικό γρίφο με μόλις 5 γράμματα και έφυγε με 4.435 ευρώ
screenshot 2023 11 28 164610
Βιβλιοπροτάσεις: «Οι περιπέτειες του Ξάπλα»
petros polyxronidis 231123
Τροχός της Τύχης: Ο… επικός τελικός – Έλυσε τον γρίφο και κέρδισε το αυτοκίνητο
suits 211123
«Suits»: Τα καστ επανενώνεται στο ATX TV Festival μετά την απροσδόκητη τηλεθέαση στις πλατφόρμες
venom 091123
Το Venom 3 έχει νέα ημερομηνία κυκλοφορίας
screenshot 2023 08 26 215946
Η βάφτιση που έγινε viral στο Τik Tok: Η νονά μπέρδεψε το όνομα του παιδιού και η μητέρα πήγε να πάθει «εγκεφαλικό»