Ταΰγετος: Tο επιβλητικό βουνό της Πελοποννήσου με τις κρυστάλλινες πηγές και τα μαγευτικά φαράγγια | TheCaller Ταΰγετος: Tο επιβλητικό βουνό της Πελοποννήσου με τις κρυστάλλινες πηγές και τα μαγευτικά φαράγγια - TheCaller

Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: «Θα περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας διασφαλίζοντας ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη» – Ο πατέρας της Κάρολαϊν «σπάει» τη σιωπή του

FUN

Ταΰγετος: Tο επιβλητικό βουνό της Πελοποννήσου με τις κρυστάλλινες πηγές και τα μαγευτικά φαράγγια

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, με ύψος 2.404 μέτρα και  άγρια ομορφιά που έχουν υμνήσει πεζογράφοι και ποιητές. Τα όμορφα δάση,  τα φαράγγια και οι πηγές  του αποτελούν πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες.

Δείτε επίσης

Σπάρτη: Η θρυλική πόλη των ηρώων που πρέπει να επισκεφθείς!
Μυστράς: Το βυζαντινό «θαύμα»!

Ο Ταΰγετος είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου και αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Λακωνία και την Μεσσηνία, καθώς εκτείνεται από την Μεγαλόπολη έως το ακρωτήριο Ταίναρο. Είναι από τα πιο αγαπημένα βουνά των ορειβατών, των πεζοπόρων και των φυσιολατρών, καθώς  προσφέρει μερικές από τις ομορφότερες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές.

Η επιβλητική κορυφή του Ταϋγέτου 
Πεζοπορία στον Ταΰγετο

Εκτός από τη μοναδική φύση, το βουνό έχει και μια υποδειγματική σηματοδότηση των μονοπατιών, η οποία διευκολύνει ακόμη και τους μη έμπειρους ορεινούς πεζοπόρους.

Το Φαράγγι Μύλων, στο Γεωργίτσι

Εδώ βρίσκεται και το αναρριχητικό πάρκο της Λαγκάδας με τις απότομες πλαγιές που προσφέρονται για τολμηρούς αναρριχητές. Ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι ο Προφήτης Ηλίας, όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι που κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές. Το μεγαλύτερο μέρος του βουνού  καλύπτεται από έλατα και μαυρόπευκα, ενώ στις πλαγιές του ευδοκιμούν σπάνια φυτά που είναι τοπικά ενδημικά και  που υπάρχουν μόνο στο Ταΰγετο. Τμήματα της ευρύτερης περιοχής εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και υπάγονται στις σημαντικές για τα πουλιά περιοχές της Ελλάδας (Important Bird Areas) καθώς στην ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα του Ταϋγέτου  περιλαμβάνονται και αρκετά σπάνια είδη πουλιών.

Τα τελευταία χρόνια ο Ταΰγετος έχει μπει δυναμικά στον ταξιδιωτικό χάρτη της Ελλάδας χάρη στη  φυσική, ανόθευτη ομορφιά  του,  στα γραφικά χωριά του, στα μονοπάτια του, και στα μνημεία της φύσης που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Οι Πηγές Μαγγανιάρη στον Ταΰγετο

Ξεκινώντας από το νότιο Ταΰγετο σας προτείνουμε  μια εκδρομή στα χωριά Ξηροκάμπι και Άρνα που κρύβουν γοητευτικά μυστικά που αξίζει να ανακαλύψετε.

Το Ελληνιστικό Γεφύρι, στο Ξηροκάμπι

Στο Ξηροκάμπι θα δείτε παλιά πέτρινα σπίτια της περιοχής και θα κάνετε πεζοπορία στο άγριας ομορφιάς φαράγγι του Ανακόλου.

Το φαράγγι Ανακόλου, στο χωριό Ξηροκάμπι

Κοντά στο χωριό υπάρχει το γεφύρι της Ρασίνας, ένα αρχαίο πέτρινο τοξωτό γεφύρι, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες κινούμενοι προς Καρδαμύλη.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η ιστορική γυναικεία Μονή Ζερμπίτσης, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου που ιδρύθηκε  το 1639 και περιβάλλεται από ψηλό περίβολο που δίνει την όψη φρουρίου. Στη μονή βρίσκεται  η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας.

Η Ιερά Μονή Ζερμπίτσης στο Ξηροκάμπι

Η μικρή, γραφική Άρνα, φωλιασμένη μέσα στα πλατάνια, είναι ένα πανέμορφο χωριό με πέτρινα  καλντερίμια και  πηγές που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό. Από την Άρνα περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που προσφέρει μαγευτικές διαδρομές στους πεζοπόρους και  συνδέει την Άρνα με τη Μονή Γιάτρισσας. Στην πλατεία του χωριού θα θαυμάσετε επίσης και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που έχει ύψος 30 μέτρων, ενώ η περίμετρος του κορμού του ξεπερνά τα 12 μέτρα!

Ο πλάτανος στην Άρνα

Δυτικά της Σπάρτης, στον κεντρικό Ταύγετο, βρίσκονται αρκετοί  γραφικοί οικισμοί. Ξεκινήστε την επίσκεψή σας από το νέο Μυστρά με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα,  που είναι  χτισμένος ακριβώς έξω από τα τείχη της καστροπολιτείας. Ο σύγχρονος οικισμός του Mυστρά, έχει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση, προσφέροντας στους επισκέπτες του πολλές επιλογές για άνετη διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες  καθώς  και επιλογές για φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες και  εστιατόρια.

Σε απόσταση αναπνοής από το Μυστρά βρίσκονται τα Πικουλιάνικα, ένας παραδοσιακός οικισμός «σκαρφαλωμένος» σε υψόμετρο 600 μέτρων, με ατέρμονη θέα προς την κοιλάδα της Σπάρτης, τον Πάρνωνα, και τη μοναδική καστροπολιτεία του Μυστρά. Πέρα από την εντυπωσιακή του θέα, ο οικισμός, με διάσπαρτα, µέσα στο πράσινο σπίτια του, θα σας μαγέψει τα μοναδικά χρώματα της φύσης, τη γραφικότητα του, και τις ποιοτικές επιλογές του για  διαμονή, φαγητό και καφέ.

Πολύ κοντά επίσης στο Μυστρά, εκεί που οι πρόποδες του Ταϋγέτου σμίγουν με την εύφορη κοιλάδα της Σπάρτης, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε  τα χωριά Παρόρι και Αϊ Γιάννη για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το φαγητό σας σε παραδοσιακές ταβέρνες μέσα στη φύση, δίπλα στα τρεχούμενα νερά των πηγών και κάτω από τον ίσκιο  ψηλών πλατανιών. Στο Παρόρι , δίπλα από την όμορφη πλατεία, εκεί που τρέχουν τα  κρύα νερά των πηγών του  Κεράμου, ξεκινά ένα φιδίσιο μονοπάτι  που μετά  από 15 μόλις λεπτά θα σας οδηγήσει  στο μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς Λαγκαδιώτισσας, χτισμένο τον 12ο αιώνα κυριολεκτικά μέσα στον βράχο.

Οι Πηγές Κεράμου στο Παρόρι

Η Αναβρυτή είναι ένα ακόμη όμορφο ορεινό χωριό, φωλιασμένο σε υψόμετρο 900 μ. στις κατάφυτες πλαγιές του Ταϋγέτου,  ιδιαίτερα προσφιλές στους ορειβάτες και πεζοπόρους, καθώς διασχίζεται από το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Από το χωρίο ξεκινούν και πολλά  δευτερεύοντα μονοπάτια που οδηγούν σε τοποθεσίες φυσικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Το χωριό Αναβρυτή
Υπάρχουν επιλογές για πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, διάσχιση φαραγγιών, ακόμη και διαδρομές με 4×4. Με περισσότερα από 10 μονοπάτια πεζοπορίας και 2 φαράγγια, οι επιλογές είναι ατελείωτες!
Ορεινή ποδηλασία στον Ταΰγετο

Ο οικισμός της  Τρύπης,  χτισμένη αμφιθεατρικά στην είσοδο της Μεγάλης Λαγκάδας του Ταΰγετου σε υψόμετρο 640 μ. μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον  με τρεχούμενα νερά και ταβέρνες γνωστές για την παραδοσιακή κουζίνα τους σίγουρα θα σας μαγέψει.

Ξεδιψάστε στα κρυστάλλινα νερά των πηγών Βασιλονέρι και Καρβασαράς και αν έχετε διάθεση να εξερευνήσετε την μαγευτική  φύση, κατηφορίστε στις πηγές του ποταμού Κνακίωνα για να απολαύσετε κρυστάλλινα παγωμένα νερά που πηγάζουν μέσα από τον Ταΰγετο.

Οι πηγές του Κνακίωνα, στην Τρύπη

Έξω από το χωριό στο δρόμο για Καλαμάτα, μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης το σπηλαιοβάραθρο του Καιάδα, όπου σύμφωνα με την παράδοση οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έριχναν τα ανάπηρα ή καχεκτικά  βρέφη.

Λίγα χιλιόμετρα μετά την Τρύπη, στο 15ο χλμ. του δρόμου Σπάρτης – Καλαμάτας υπάρχει το αναρριχητικό πεδίο της Λαγκάδας. Πρόκειται για ένα από τα λίγα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας όπου λόγω του υψομέτρου και της θέσης του πεδίου (φαράγγι), είναι δυνατό το σκαρφάλωμα ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες της καλοκαιρινής περιόδου.

Το Αναρριχητικό Πάρκο Λαγκάδας Ταϋγέτου

Το βόρειο τμήμα του Ταϋγέτου αποτελεί  τον ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν μια άμεση επαφή με τη φύση, γεμάτη πεζοπορία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια αλλά και χαλάρωση σε πλατείες με αιωνόβια πλατάνια αγναντεύοντας την κοιλάδα του Ευρώτα.

Επισκεφθείτε το Καστόρι , το ζωντανό κεφαλοχώρι, όπου χτυπά η καρδιά του βόρειου Ταΰγετου, με τα πέτρινα αρχοντικά του, τις όμορφες βρύσες και τις πλατείες που στις λιακάδες πλημμυρίζουν από κόσμο. Το φαντασμαγορικό φαράγγι του Κάστορα, που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της πεζοπορίας ξεκινά δύο βήματα έξω από το Καστόρι. Στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται επίσης οι κρυστάλλινες πηγές του Αγίου Μάμα, όπου εκτρέφονται και οι φημισμένες πέστροφες, οι παλιοί νερόμυλοι – σήμα κατατεθέν του χωριού, καθώς το Μαρμαρογέφυρο, το τοξωτό γεφύρι πάνω από τα νερά του Κάστορα.Η περιοχή γύρω από το χωριό είναι ιδανική για πεζοπορία, mountain bike, canyoning, motorcross και άλλες δραστηριότητες.

Το Γεωργίτσι, γνωστό και ως «μπαλκόνι του Ταΰγετου»  βρίσκεται σε υψόμετρο 970 μέτρων  και έχει υπέροχη πανοραμική θέα που εκτείνεται από τα βουνά της Αρκαδίας ως το Λακωνικό κόλπο.

Το χωριό Γεωργίτσι

Πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού. υπάρχει ένα πανέμορφο πυκνό  δάσος με καστανιές. Οι βόλτες στα μονοπάτια του, ειδικά στις αρχές του χειμώνα που οι καστανιές είναι φορτωμένες ολοστρόγγυλα, αγκαθωτά κάστανα, είναι από τις ωραιότερες  εμπειρίες. Δύο αξιοθέατα που αξίζουν της προσοχής σας είναι το βυζαντινό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το υπέροχο πέτρινο σχολείο του 1933. Η δροσερή πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο θα σας προσφέρει ξεκούραση και γαλήνη καθώς απολαμβάνετε το φαγητό ή τον καφέ σας. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, το Γεωργίτσι διαθέτει ενδιαφέροντα μονοπάτια που οδηγούν σε απόκρημνες πλαγιές, εντυπωσιακά δάση και γραφικές βρύσες.

Η Ιερά Μονή Γόλας στο χωριό Γοράνοι

Did you know?

Η ονομασία Ταΰγετος έχει μυθολογικές ρίζες. Προέρχεται από την Ταϋγέτη, μία από τις Ατλαντίδες, η οποία, γεμάτη ντροπή από το αθέλητο ζευγάρωμά της με τον Δία, έβαλε τέλος στη ζωή της πέφτοντας σε γκρεμό του βουνού.

Tip

Η ανάβαση στην κορυφή Προφήτης Ηλίας , εκτός από την καταπληκτική θέα, σας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσετε στα αχνά χρώματα της αυγής το περίφημο «φαινόμενο της πυραμίδας». Ελάχιστα λεπτά πριν ανατείλει ο ήλιος και όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, σχηματίζεται μέσα στον μεσσηνιακό κόλπο στα δυτικά, η τέλεια ισόπλευρη τριγωνική σκιά της πυραμιδοειδούς κορυφής του Ταϋγέτου!

Περισσότερες πληροφορίες: www.exploresparta.gr

Ροή Ειδήσεων

23/06/2021 | 07:30

Εορτολόγιο: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 23 Ιουνίου

23/06/2021 | 07:25

Η «Μεγάλη Τετάρτη» του Euro2020 θα κρύβει… «βόμβες»;

23/06/2021 | 07:16

«Πέφτουν»… οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Τα επόμενα βήματα στη στρατηγική των εμβολιασμών

23/06/2021 | 00:41

25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα: 50+2 ιστορίες για τη ζωή και το έργο του

22/06/2021 | 23:59

Euro 2020- Κροατία-Σκωτία 3-1: Στην επόμενη φάση οι Κροάτες με “μαέστρο” Μόντριτς! (vids)

22/06/2021 | 23:55

Euro 2020: Αγγλία-Τσεχία 1-0: Πρωτιά και πρόκριση για τους Άγγλους-Πέρασαν και οι Τσέχοι (vids)

22/06/2021 | 23:40

Εμβολιασμός & διαταραχές περιόδου: Υπάρχει σχέση;

22/06/2021 | 23:36

Γερμανικό πείραμα: 1.200 ευρώ μισθός άνευ υποχρέωσης!

22/06/2021 | 23:27

Πετράλωνα: Συνελήφθη ο βιαστής της 50χρονης καθαρίστριας

22/06/2021 | 23:11

Σταύρος Μπαλάσκας: Επίθεση με μπογιές στο σπίτι του συνδικαλιστή αστυνομικού

22/06/2021 | 23:03

Survivor – Μαριαλένα σε Σάκη: Σε ψήφισε ο Κόρο επειδή είσαι ο καλύτερος εδώ μέσα! (vid)

22/06/2021 | 22:48

Γλυκά Νερά: «Απουσιάζουν οι ενδείξεις ενοχής μου-Τίποτα προσχεδιασμένο» – Η απίστευτη απολογία του 32χρονου

22/06/2021 | 22:28

Γλυκά Νερά: «Ένα κίνητρο υπάρχει για τη δολοφονία, θα το βρει η Αστυνομία», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας της Κάρολαϊν

22/06/2021 | 22:05

Τζόκερ: Νέο διπλό τζακ ποτ -Δείτε τους τυχερούς αριθμούς που κληρώθηκαν

22/06/2021 | 21:58

Στην ίδια πτέρυγα των φυλακών με τον Φουρθιώτη ο 32χρονος πιλότος – Με ποιους θα είναι στο κελί
Euro 2020: Η φωτογραφία των Ολλανδών που «γονάτισε» το διαδίκτυο και έγινε viral
Καστοριά: Η εναλλακτική πρόταση για αυτό το καλοκαίρι (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Αυτά είναι τα 50 καλύτερα κοκτέιλ όλων των εποχών
Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Ποζάρει με μαύριο μπικίνι και κολάζει το Instagram
Πανελλήνιες: Πώς είναι σήμερα και τι κάνει στη ζωή του ο μαθητής που τις «έκραζε» το 1997 – «Πανωλεθρία» και «Όλα τα αντι-SOS»
Ο Φίλιππος Καμπούρης το τερμάτισε κολλώντας ψαλίδι στο μπράτσο που δήθεν μαγνητίστηκε μετά το εμβόλιο