Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τσακαλώτος, Σόιμπλε, Τόμσεν στην αρένα του Eurogroup για συμφωνία ή ρήξη

Τσακαλώτος, Σόιμπλε, Τόμσεν στην αρένα του Eurogroup για συμφωνία ή ρήξη

Για νέο «μαραθώνιο» που θα πάρει χρόνο με κίνδυνο να ξεμείνει από λεφτά η χώρα, και όχι για να κλείσει η αξιολόγηση «σε λίγες ώρες ή μέρες» όπως λένε στην κυβέρνηση, προετοιμάζονται κυβέρνηση και δανειστές.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το επίμαχο ζήτημα του δημοσιονομικού «φρένου» και η προσπάθεια να μην προσδιοριστούν, τουλάχιστον από τώρα, τα μέτρα, αλλά και η αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να τεθούν επί τάπητος.

Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μετάσχει σήμερα το απόγευμα στις 4 στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ νωρίτερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Χουλιαράκης θα παρουσιάσει στο Euroworking Group τι ψήφισε χθες η Βουλή και τι άλλο απομένει να κάνει η κυβέρνηση.

Η Αθήνα κρατάει, πάντως, μικρό καλάθι. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να έδωσε τον τόνο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, λέγοντας ότι «περνάμε τον δύσκολο κάβο και βγαίνουμε σε ήρεμα νερά», ωστόσο κάνει κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια την ημερομηνία. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα σε συνομιλίες τους αναφέρουν ότι «ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια».

[adsense]

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει όμως το μήνυμα Σόιμπλε, μέσω του εκπροσώπου του στο Reuters, πως πρώτα θα κλείσει η αξιολόγηση και μετά θα συζητηθεί το χρέος, προϊδεάζoντας για νέο αδιέξοδο και περαιτέρω καθυστερήσεις.

Πρόσωπο – «κλειδί» των εξελίξεων όμως θεωρείται ο «άσπονδος φίλος» (αλλά μόνος θερμός υποστηρικτής της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους) Πόουλ Τόμσεν που θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ στη συνεδρίαση του Eurogroup. Θα πει στους Ευρωπαίους ότι αν δεν θέλουν να πιέσουν για περισσότερα μέτρα την Αθήνα (λόγω προσφυγικού κλπ) θα απαιτηθεί να δώσουν μεγαλύτερη ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος, για να μη χρειάζονται τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που έχουν συμφωνήσει –και που το Ταμείο τα θεωρεί ανέφικτα.

«Δια παν ενδεχόμενο» στην Κομισιόν ετοιμάζουν όμως «δίχτυ ασφαλείας» για την Ελλάδα, ώστε να χρηματοδοτείται με το σταγονόμετρο και να αποπληρώνει τις δόσεις της –κάτι που θα σημαίνει όμως και νέα παράταση της οικονομικής ασφυξίας στο εσωτερικό της χώρας.

Τι λέει η πλευρά των δανειστών;

Επισήμως, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καθησυχάζει πως δεν θα ξαναζήσουμε ένα «ελληνικό δράμα» και πως έχει γίνει ήδη «πολύ δουλειά». Ανεπισήμως, πηγές των θεσμών λένε πως δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις σήμερα στο Eurogroup και πως υπάρχει ακόμα δρόμος για τη συμφωνία.

Τον τόνο της συνεδρίασης δίνουν όμως και τέσσερα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητος τα τελευταία 24ωρα:

- η ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ πως στο Eurogroupθέλουν «πολιτική συμφωνία» για μέτρα και χρέος, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

- η επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του της Ευρωζώνης, στην οποία τονίζει πως «με καμία κυβέρνηση» δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα 9 δισ. ευρώ, για να «φρενάρει» τις αξιώσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος στο Eurogroup.

- η επιστολή Λαγκάρντ που τονίζει πως τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματικά ή και επικίνδυνα, ενώ «απειλεί» να μην μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αν μέτρα και στόχοι δεν βγαίνουν, ζητώντας έτσι και μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

- το προσχέδιο συμφωνίας των ευρωπαϊκών θεσμών το οποίο διέρρευσε και «αποσυνδέει» τη νομοθέτηση των νέων μέτρων από τις δόσεις των δανείων. Ουσιαστικά , αλλά αποκαλύπτει μία άνευ προηγουμένου (για τα δεδομένα 6 χρόνων Μνημονίων) νέα φοροκαταιγίδα.

Ουσιαστικά, η πρόταση της Κομισιόν για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο σημερινό Eurogroup, όπως προκύπτει από το προσχέδιο (draft) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , επιτρέπει και εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα αν δεσμευθεί για επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. (έκτακτος μηχανισμός) έστω και αν δεν τα νομοθετήσει ονομαστικά από τώρα.

Send this to a friend