Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η ψήφιση του προϋπολογισμού, η συνάντηση Μητσοτάκη-Λαγκάρντ και η εκκίνηση της συζήτησης για τα πλεονάσματα

Εβδομάδα... οικονομίας:

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την Τετάρτη, σηματοδοτώντας μία εβδομάδα κατά την οποία στο επίκεντρο θα βρίσκεται η οικονομία.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την Τετάρτη, σηματοδοτώντας μία εβδομάδα κατά την οποία στο επίκεντρο θα βρίσκεται η οικονομία.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όπως είναι ήδη γνωστό, από την κυβέρνηση –της οποίας είναι ο πρώτος δικός της προϋπολογισμός – λένε ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά από σχεδόν μία δεκαετία που προβλέπει ελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενώ η αύξηση στα έσοδα, παρά τις μειώσεις φόρων, προσδοκάται πως θα έλθει από την ανάπτυξη.

Τούτο φάνηκε, άλλωστε, κι από τις πρώτες απαντήσεις που έδωσαν τα κυβερνητικά στελέχη στη Βουλή. Ο προϋπολογισμός, εξάλλου, θεωρείται κρίσιμος για την επίτευξη του μεγάλου στόχου που έχει βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στον οποίο έκανε αναφορά κατά τη συνέντευξή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή: την επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων, ούτως ώστε ν’ ανοίξει άμεσα σε επίπεδο Eurogroup η συζήτηση για τη μείωση του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται, άλλωστε, να μεταβεί την Τρίτη στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντήσει τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ήταν παρούσα στις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής και συγκεκριμένα στη συζήτηση που έγινε μεταξύ των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Σε όσα δήλωσε, μάλιστα, στο περιθώριο της Συνόδου, η κυρία Λαγκάρντ υπήρξε ιδιαίτερα θερμή ως προς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, γεγονός που σχολίασε επίσης θετικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση της Τρίτης αναμένεται να κυριαρχήσουν το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και γενικότερα οι στόχοι που βάζει για την οικονομική της πολιτική η κυβέρνηση, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της την ένταξη στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που φέρεται να ετοιμάζει η ΕΚΤ. Ασφαλώς στο τραπέζι θα πέσει και το μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση των υποψηφίων επενδυτών, αφού η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας παραμένουν τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας.

Συζήτηση ασφαλώς θα γίνει λοιπόν και για το στόχο που αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς είναι φανερό ότι από τη στιγμή που ανοίγει κι επισήμως η Ελλάδα αναζητεί συμμάχους στο αίτημά της για μείωση του 3,5%. Η κυρία Λαγκάρντ φαίνεται πάντως να συμφωνεί με το ελληνικό αίτημα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι στόχος είναι η ελληνική οικονομία να φύγει από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης το συντομότερο δυνατό, αλλά και ότι «οι εξαιρετικά υψηλοί στόχοι για το πλεόνασμα έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις».

Send this to a friend