Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Καιρός σήμερα: Θα αγγίξει τους 39 βαθμούς ο υδράργυρος

OPINION

Το να κάνεις επενδύσεις φέρνει επενδύσεις

Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε  τροχιά ανάκαμψης, σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου προσπαθεί να επανέλθει σε ρυθμούς προ κρίσης. Βλέπουμε μια σειρά νομοσχεδίων που αφορούν αλλαγές στην φορολογία αλλά και μεταρρυθμίσεις  αναπτυξιακού τύπου προκειμένου να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια.

Δείτε επίσης

Δραματικοί τόνοι από Χρυσοχοΐδη και «καρφιά» για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα – Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Ραγδαία αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη! Βροχές και χαλαζοπτώσεις έως και την Κυριακή

Το ερώτημα το οποίο προκύπτει αυτήν την μεταβατική περίοδο είναι το που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα έτσι ώστε η ανάπτυξη να σημειώσει ετήσια άνοδο άνω της τάξεως του 1 % και να μην παραμένει κολλημένη μεταξύ του 2 ή 2,2 % για μεγάλο διάστημα.

Η απάντηση είναι διττή: Αφενός στις επενδύσεις με προτεραιότητα στις Δημόσιες και έπειτα στις Ιδιωτικές και αφετέρου στο εμπόριο. Η προσέλκυση όμως επενδύσεων και η ενίσχυση του εμπορίου προϋποθέτει εκ των έσω ενδυνάμωση τους. Τα πρώτα βήματα οφείλουν να γίνουν από τις Ελληνικές επιχειρήσεις, να αποκτήσουν εξωστρέφεια μέσα από την ενίσχυση των εξερχόμενων άμεσων επενδύσεων και των εξαγωγών έτσι ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους. Γεγονός που θα τονώσει τις εισερχόμενες επενδύσεις και τις μεταξύ μας εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες.

Μάλιστα δε, έχει απορριφθεί η παλαιότερη αντίληψη των μελετητών της δεκαετίας του 90  η οποία στήριζε πως η εκροή άμεσων ξένων επενδύσεων μειώνει την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Αντιθέτως έχει αποδειχθεί πως η εξωστρέφεια βοηθά τον επιχειρηματία να αυξήσει  τα κέρδη του και να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες τόσο στην χώρα ίδρυσης όσο και στην χώρα πραγματοποίησης της επένδυσης.

Η επιτακτική ανάγκη  αύξησης των εισερχόμενων επενδύσεων είναι ο λόγος  που πρέπει να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μας. Το τελευταίο έτος είδαμε σημαντική άνοδο των εισερχόμενων επενδύσεων, συγκεκριμένα αύξηση της τάξεως του 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αυτή η αύξηση όμως είναι εν μέρη πραγματική.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ανόδου αυτής οφείλεται στην εξαγορά ή συγχώνευση εταιρειών το οποίο ναι μεν είναι θετικό γιατί αυξάνει την ρευστότητα που κυκλοφορεί στην αγορά όμως δεν είναι το ίδιο με την ίδρυσης θυγατρικής εταιρείας η οποία αυξάνει τις θέσεις εργασίας και την παραγωγικότητα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η άνοδος των εισερχόμενων άμεσων επενδύσεων δεν έχει αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία.

Κάτι ανάλογo συμβαίνει και στις εξαγωγές οι οποίες επίσης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του ΑΕΠ. Κατά την διάρκεια της κρίσης είχαν σημειώσει πτώση και μετά την έξοδο από την εποχή των μνημονίων είδαμε πως άρχισαν να ανεβαίνουν.

Μάλιστα, για τα έτη 2018-2019 αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του ΑΕΠ με αύξηση (μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) 10,6% για το έτος 2018 σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017. Όλες οι άλλες μεταβλητές που συμπεριλαμβάνονται στην μέτρηση της ανάπτυξης (κατανάλωση κλπ.) σημείωσαν στασιμότητα ή πτώση. Μια πιο προσεκτική ματιά στα αίτια της ανόδου αυτής,  φανερώνει πως   η  πραγματική  αύξηση τους δεν είναι τόση όση φαίνεται. Το πιο μεγάλο  ποσοστό τους θα έπρεπε όμως δεν οφείλεται  στο αυξημένο ενδιαφέρον  από το Εξωτερικό, αλλά στην  αδράνεια της εγχώριας κατανάλωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις στην μείωση της ζήτησης για συγκεκριμένα είδη. Η στασιμότητα έως μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης, οδήγησε τους επιχειρηματίες στο “να ρίξουν” τις τιμές των προϊόντων τους και να τα διαθέσουν στο Εξωτερικό σε χαμηλότερες τιμές από τις  προβλεπόμενες.

Η μεγάλη επιρροή που έχουν τόσο οι επενδύσεις όσο και οι εξαγωγές στην διαμόρφωση του ΑΕΠ αναδεικνύουν την επιτακτικότατα της εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων. Κοιτώντας μπροστά μπορούμε να πούμε πως τόσο ο χάρτης των επενδύσεων όσο και των εξαγωγών θα βελτιωθούν όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά καθώς οι νέες μειώσεις στην φορολογία και  οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο αναμένεται πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και αυτή η παραδοχή στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και όχι μόνο μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα καθορίσει και την πορεία  του ΑΕΠ.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι οικονομική αναλύτρια, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Πειραιώς  και  συγγραφέας του βιβλίου «Χρηματοοικονομική Φιλοσοφία» – Πρακτική εφαρμογή στη Ναυτιλία

Μεσαία τάξη: Εύθραυστο παρόν, αβέβαιο μέλλον
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο ως πρακτική αλλά και ως πολιτική ανάγκη ήταν ένα τέρας
ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025
Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για την κυβέρνηση – Η περιπλάνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που μπορεί να κερδίσει έδαφος
Η παραγωγή ξεκινά από την Γη!
Καμίνης TheCaller: Το ρολόι της πολιτικής ζωής έχει σταματήσει στην εποχή του Γρυλλάκη και του Μαυρίκη