Αθήνα

 

16 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

 άστρα και τα ζώδια μας φέρνουν εμπόδια 1
Δύο ζώδια θα πρέπει να κρατήσουν το χέρι τους, σήμερα

OPINION

Ελλάδα… σαν την Μαντάμ Ορτάνς…

Γνωρίζω ότι κείμενα όπως αυτό που ακολουθεί, κείμενα προβληματισμού,  θεωρούνται από τους πολλούς ανιαρά, διότι  προτιμούν το εύπεπτο, το λαϊκίστικο.

Γράφει ο Γιάννης Σουλαδάκης

Όμως έτσι η παρτίδα, το μέλλον,  δεν κερδίζεται και αυτό ας το καταλάβουν όλοι, η χώρα χρειάζεται ευθύνη και το πολιτικό σύστημα υπεύθυνη πρόταση, υπεύθυνο πρόγραμμα για την χώρα και την διέξοδο από την κρίση.

Ιδού λοιπόν η πρόκληση και στο ΠΑΣΟΚ και στην λεγομένη κεντροαριστερά,  ιδού πεδίον δόξης λαμπρό, το πεδίο της προγραμματικής ανανέωσης.

Ελλάδα μια λεηλατούμενη χώρα…

Τις μέρες αυτές πάλι πανηγύρια για το κλείσιμο της λεγόμενης τρίτης αξιολόγησης, πάλι ψέματα και προπαγάνδα, για να καταπιεί αμάσητα ο πολίτης την συνεχιζόμενη λεηλασία και στην οικονομία της χώρας αλλά και στο ανθρώπινό της δυναμικό.

Άλλη μια φορά ήλθαν οι δανειστές, ο καθένας με την δική του ατζέντα, πήραν ο καθένας ότι ήθελε στο πίτσφιτίλι κι έφυγε κι οι δικοί μας πανηγυρίζουν, έδωσαν τα πάντα, ότι ζητούσαν, στο άψε σβήσε και το πουλάνε επικοινωνιακά ότι δήθεν έδειξαν μεγάλη ταχύτητα κυβερνητικής αποτελεσματικότητας κι εδώ μπαίνει  ένα μόνο ερώτημα: αυτά που συμφώνησαν υπακούουν σε μια στοιχειώδη αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας;

Ας πούμε για παράδειγμα, αυτά που συμφώνησαν για την ΔΕΗ, για το πούλημα όσων μονάδων συμφώνησαν, σε ποια ενεργειακή πολιτική, σε ποια ενεργειακή στρατηγική εντάσσονται, σε ποιο ενεργειακό σχεδιασμό υπακούουν ;

Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, είναι ότι από την μια πλευρά οι κυβερνητικοί μηχανισμοί προπαγάνδας, με την συνεπικουρία της μεγάλης πλειοψηφίας των Μ.Μ.Ε, αποκοιμίζουν τον λαό των μακάρων, ώστε να φτάσει να είναι ευχαριστημένος, για να κραυγάσει ακόμη και το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» κι από την άλλη η αντιπολίτευση, αλλά  γενικότερα οι εκπρόσωποι του πολιτικού μας συστήματος και όχι μόνο, αμήχανοι, άβουλοι και μοιραίοι, δρουν ως παρατηρητές και σχολιαστές, είτε διότι δεν θέλουνε η το περισσότερο δεν μπορούν να μπουν σε βαθιά νερά, στην ανατομία του Ελληνικού προβλήματος, να πάρουν θέση και να προτείνουν.

Όλοι αρκούνται στα επιφαινόμενα και όχι στην ουσία στο βάθος, έτσι η επικαιρότητα μου έφερε κάποιους συνειρμούς και οι συνειρμοί με οδήγησαν στην Μαντάμ Ορτάνς στον Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη και μάλιστα στην σκηνή της λεηλασίας του σπιτιού της, αμέσως μετά τον θάνατό της, όπως υπέροχα την σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης.

Στις μέρες μας, 70 χρόνια από τον θάνατο και την παλλαϊκή κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη στον προμαχώνα Μαρτινένγκο στο Ηράκλειο, βλέπουμε πάρα πολλά αφιερώματα στα Μ.Μ.Ε,  την κινηματογραφική ταινία του Σμαραγδή κ.λπ. κ.λπ. έτσι λοιπόν, σαν αστραπή μου ήλθε στο μυαλό η περίφημη Μαντάμ Ορτάνς από τον Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη.

Μου ήλθε μάλιστα διπλά, όχι μόνο από την περίφημη σκηνή της λεηλασίας του σπιτιού της μόλις πέθανε, όπως με ρεαλιστικό μέχρι κυνισμού τρόπο έχει κινηματογραφηθεί, αλλά και από τα ακούσματα  από τον πατέρα μου, που ως νεοδιορισμένος καθηγητής στην Ιεράπετρα, έτυχε να γνωρίζει από την τοπική κοινωνία κι από πρώτο χέρι, άμεσα τα γεγονότα αλλά και τα θρυλούμεθα περί της Μαντάμ Ορτάνς.

Ακριβώς έτσι σήμερα είναι η πατρίδα μας, μια λεηλατούμενη χώρα, μια κατά κάποιο τρόπο Μαντάμ Ορτάνς.

Ακόμη και οι πρόσφατες διθυραμβικές δηλώσεις περί γρήγορης αξιολόγησης, στην ουσία είναι δήλωση υποταγής άνευ όρων σε ότι ζήτησαν οι δανειστές, για να καθαρίσουν τον προεκλογικό χρόνο στον οποίο μπαίνουμε.

Ας έλθουμε όμως στα σοβαρά, οκτώ χρόνια τώρα η Χώρα και η κοινωνία περνά μια αδιέξοδη κρίση κι όμως αυτή η κοινωνία, αυτή η χώρα, αρνείται πεισματικά να μελετήσει γιατί οδηγήθηκε σε κρίση, να διδαχτεί από αυτήν, ώστε να μην ξαναπερπατήσει στα ίδια λάθος χνάρια, τι το πιο λογικό από αυτό κι όμως όλοι το αποφεύγουν σαν τον διάολο το λιβάνι.

Αυτή η αντιμετώπιση αφήνει περιθώρια για κάθε δαιμονολογία, για κάθε ανευθυνότητα, για πολιτικές αντιπαραθέσεις παλιάς κοπής, αλλά και απλουστευτικές προτάσεις διεξόδου που υπερίπτανται της πραγματικότητας.

Το σπουδαιότερο όμως αλλά και επικίνδυνο, το ότι η ίδια η χώρα μας, μη έχοντας επίγνωση η ίδια των αιτίων της κρίσης, δεν είναι σε θέση να έχει δικό της πρόγραμμα, δική της πρόταση διεξόδου.

Έτσι βλέπουμε μια δήθεν διαπραγμάτευση σε προτάσεις που οι δανειστές φέρνουν και στην ουσία επιχειρείται μια άμυνα, με μικροκομματικά βραχυχρόνια κριτήρια, διανθισμένα  με δήθεν ιδεολογικοπολιτικά γαρνιρίσματα.

Ας έλθουμε όμως και σε  ορισμένες θλιβερές διαπιστώσεις …

Διαπίστωση πρώτη.

Έχει η χώρα δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση; Απάντηση; Όχι!! Όλες οι προτάσεις έρχονται από τους δανειστές, σχεδιασμένες στα μέτρα τους, υποχρεώνοντας την χώρα να τις εμφανίζει ως δικές της, για να εξασφαλιστούν οι δανειστές, διότι παραβιάζονται συλλήβδην κανόνες διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Διαπίστωση δεύτερη.

Ποιος είναι ο ρόλος του Δ.Ν.Τ; Ο ρόλος του Δ.Ν.Τ, του οποίου η οικονομική συμμετοχή δεν είναι και σημαντική, είναι να επιβάλει κανόνες που παραβιάζουν σε πολλούς τομείς το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε η χώρα να μην μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια της Ε.Ε, διότι το Δ.Ν.Τ δεν δεσμεύεται στην ουσία, δηλαδή για να παραδώσει η χώρα τα όπλα της ως μέλος της Ε.Ε κι είναι αυτός ο βασικός λόγος που το Δ.Ν.Τ θα παραμείνει μέχρι τέλους.

Διαπίστωση τρίτη.

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα υπακούουν σ ένα γενικότερο σχέδιο δικής της έμπνευσης, που δεν οδηγεί σε διέξοδο και για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία δυστυχώς.

Διαπίστωση τέταρτη και η πιο θλιβερή. 

Η Χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση και όμως όλες οι κυρίαρχες δυνάμεις σε   αντιλήψεις σε όλους τους τομείς  που οδήγησαν στην κρίση εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι και αρνούνται πεισματικά να κάνουν μια ανατομία της κρίσης γιατί οδηγηθήκαμε σε αυτή .Έτσι ο καθένας ότι θυμάται χαίρεται και το βασικό λογικό ερώτημα του αν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσεις μια κρίση αν δεν ξέρεις γιατί οδηγήθηκες σε αυτή δεν υπαντιέται.

Διαπίστωση πέμπτη.

Έχουν ενημερώσει τους πολίτες, ότι εάν συνεχιστούν οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί, θα έχομε πλήρη ανατροπή του κοινωνικού μας μοντέλου αλλά και της οικονομικής δομής της χώρας.

Το ότι ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας,  ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο μικρομεσαίος αγρότης, τα χωριά μας που συντηρούνται από πολυεπαγγελματίες αλλιώς δεν επιβιώνουν,  η ατομική περιουσία και γενικότερα οι δομές που συντήρησαν τον τρόπο ζωής μας και την κοινωνική μας συνοχή τελειώνουν και όχι μόνο τελειώνουν αλλά χειροτερεύουν;

Διαπίστωση έκτη.

Έχουν ενημερώσει τους πολίτες για τον συνεχή αφελληνισμό της Ελληνικής οικονομίας σε όλους τους κρίσιμους τομείς και λέγοντας αφελληνισμό, δεν περιλαμβάνω μόνο την ιδιοκτησία, αλλά και την μεταφορά της έδρας επιχειρήσεων σε άλλες χώρες, που εκεί θα φορολογούνται, άρα η χώρα δεν θα έχει έσοδα από δραστηριότητες που θα ασκούνται στο εσωτερικό της, άρα θα οδηγείται σε συνεχή συρρίκνωση των δαπανών με ότι σημαίνει αυτό.

Διαπίστωση έβδομη.

Έχει ενημερωθεί ο Ελληνικός λαός ότι οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί οδηγούν στην απαξία της αγροτικής γης και γενικότερα της ιδιοκτησίας με στόχο την συγκέντρωση της σε λίγους ότι αφελληνίζεται η τουριστική επιχειρηματικότητα, έχει ενημερωθεί για το τι ρόλο παίζει ο αφελληνισμός και η συρρίκνωση του από διεθνείς δραστηριότητες του τραπεζικού συστήματος τι σημαίνει η υποχρέωση των ελληνικών επιχειρήσεων να αποχωρήσουν από τις διεθνείς τους δραστηριότητες;

Διαπίστωση όγδοη.

Έχει ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την δημογραφική λεηλασία που υφίσταται η χώρα ότι η μετανάστευση είναι δρόμος χωρίς επιστροφή; Και λίγο σαρκαστικά έχει ενημερωθεί ο Ελληνικός λαός πόσο η μετανάστευση έχει συμβάλει στην… μείωση του δείκτη ανεργίας;

Διαπίστωση ενάτη.

Έχει ενημερωθεί ο πολίτης ότι η χώρα σταδιακά μετατρέπεται σε χώρα του τρίτου κόσμου με ότι σημαίνει αυτό;

Διαπίστωση δέκατη.

Έχει κατανοήσει η όχι το προσωπικό του πολιτικού μας συστήματος, ότι οι συνταγές που προτείνει είναι αναπαλαιώσεις χωρίς διέξοδο, είναι ανεφάρμοστες και πρέπει να αλλάξει  τεφτέρια αλλά και να αναζητήσει ικανά και επαρκή στελέχη για να αναλάβουν το βαρύ έργο ανασυγκρότησης της χώρας και της κοινωνίας; έχουν καταλάβει ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις που κατατίθενται κινούνται εκτός πραγματικότητας;

Πρόταση σε κάθε ενδιαφερόμενο και προβληματιζόμενο και ελπίζω να ανήκει ακόμη σε αυτούς ο δικός μας ο χώρος το ΠΑΣΟΚ  η έστω κάποιοι στο εσωτερικό του.

Τα προηγούμενα δέκα σημεία, όπως και άλλοι προβληματισμοί που κατά καιρούς έχω θέσει,  δεν διεκδικούν βέβαια δάφνες πλήρους και ολοκληρωμένης προσέγγισης, ελπίζω να αποτελέσουν ερεθίσματα για ένα ουσιώδη προγραμματικό λόγο και συγκεκριμένα να συγκροτηθούν ομάδες τεκμηρίωσης και ανάλυσης των αιτίων της Ελληνικής κρίσης. Να συγκροτηθούν ομάδες τεκμηρίωσης, για το που σε ποιους τομείς έχουν επιβάλει στην χώρα δεσμεύσεις που παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε.

Να συγκροτηθούν ομάδες τεκμηρίωσης για το πώς εφαρμόζονται πολιτικές στις οικονομικά και πολιτικά προηγμένες χώρες της Ε.Ε, τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα καθορίσουν και τις εθνικές μας διεκδικήσεις για πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας της Ε.Ε και στην χώρα μας, αλλά και στην απαίτηση για προσαρμογή στα δεδομένα προηγμένων χωρών της Ε.Ε και όχι σε αντιλήψεις που αρμόζουν σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Στην ουσία προτείνω ένα συγκροτημένο τρόπο και δρόμο κατάστρωσης εθνικού προγράμματος εφαρμογής και διεκδικήσεων ενός ρεαλιστικού και διεκδικήσιμου προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων

syriza ke 1 1 2

25/04/2024 | 23:18

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Επέδειξε τη γνωστή αλαζονεία του 41%

25/04/2024 | 23:10

Aνδρέας Μικρούτσικος για Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Είπα τη γνώμη μου και απειλήθηκα με μήνυση

25/04/2024 | 22:44

Λιμάνι Πειραιά: Διάσωση 71χρονης που έπεσε στη θάλασσα για να πιάσει τη βαλίτσα της
screenshot 18

25/04/2024 | 22:30

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Όλη η διαδικασία

25/04/2024 | 22:16

Τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν

25/04/2024 | 22:13

Survivor: Ο Σάββας Γκέντσογλου στην πρώτη αντίδραση μετά την οικειοθελή αποχώρηση
kaili5 1

25/04/2024 | 21:49

Εύα Καϊλή: Θα πάω να ζήσω στην Ιταλία – Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής

25/04/2024 | 21:40

Δέσποινα Καμπούρη: Την πρώτη φορά που βγήκε ο Νίκος Συρίγος στην τηλεόραση είχα καρδιοχτύπι σαν να έβγαινα εγώ

25/04/2024 | 21:22

Ράδιο Αρβύλα-Ο Αντώνης Κανάκης έριξε καταγγελτική αυλαία: «Δυστυχώς η σεζόν είχε δυο πρόσωπα»
screenshot 14

25/04/2024 | 21:08

Στέλιος Κουδουνάρης: Αποκαλύπτει τον λόγο που φοράει πάντα μαύρα ρούχα

25/04/2024 | 20:37

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανατριχιαστικό το επεισόδιο στη Βουλή, δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα

25/04/2024 | 20:17

Αλέξης Κούγιας για Εύη Βατίδου: «Έδωσε το 25% σε πέντε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών μας»
pana0372

25/04/2024 | 20:09

Στέφανος Κασσελάκης: Θέλω δύο θητείες ως πρωθυπουργός – Θέλω μέχρι τα 40 μου να αποκτήσω παιδί

25/04/2024 | 19:51

Δημήτρης Μακαλιάς: «Ήταν η πρώτη μου κουβέντα με τον ΑΝΤ1 και αυτό περιμένω να συμβεί»

25/04/2024 | 19:47

Κατερίνα Καινούργιου για Στέφανο Κωνσταντινίδη: «Έφυγε από δω που ήταν καλά και δεν του βγήκε, τον περιμένουμε πίσω από Σεπτέμβρη»
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»