Αθήνα

 

16 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

 άστρα και τα ζώδια μας φέρνουν εμπόδια 1
Δύο ζώδια θα πρέπει να κρατήσουν το χέρι τους, σήμερα

OPINION

Ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Και αριστερός

Τελικά μπορεί να μην ήταν ο Στίβεν Χόκινγκ δίπλα στην Βανέσα Ρεντγκρέιβ και τον Ταρίκ Αλί στην περίφημη φωτογραφία από την πορεία στο Λονδίνο το 1968 κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ. Είχε έξη χρόνια πριν χτυπηθεί από την νευροπαραλυτική ασθένεια και δεν θα μπορούσε. Ουδείς όμως αμφιβάλλει ότι αν μπορούσε θα ήταν εκεί. 

Γράφει ο Νίκος Μπίστης

Μετά τον θάνατο του πολλοί μίλησαν για τον ριζοσπάστη νεαρό. Οι περισσότεροι όμως σαν να ήταν μια νεανική τρέλα η μια μόδα της εποχής. Όμως ο μεγάλος τυχερός – άτυχος άνθρωπος που βοήθησε την ανθρωπότητα να καταλάβει καλύτερα το Σύμπαν και να κοιτάξει ψηλά ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του ένας πολιτικά ευαισθητοποιημένος και ενεργοποιημένος πολίτης.

Δεν ήταν μόνο κατά του Πολέμου του Βιετνάμ στα νιάτα του. Ήταν αντίθετος με την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και μίλησε για «έγκλημα Πολέμου». Υποστήριξε το κίνημα υπέρ του Πυρηνικού αφοπλισμού και αυτό κατά της κλιματικής αλλαγής. Δεν ήταν μόνο σταθερός υποστηρικτής του Εργατικού Κόμματος αλλά και του Τζέρεμι Κόρμπιν στις τελευταίες εσωκομματικές και εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ταυτοχρόνως τάχθηκε κατά του Brexit.

Η πιο σημαντική – κατά την γνώμη μου- παρέμβαση του ήταν η σταθερή και ενθουσιώδης υποστήριξη του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας που το χαρακτήρισε « θεμέλιο λίθο της κοινωνίας». Δεν ήταν αποτέλεσμα μια ιδεοληπτικής στάσης αλλά μιας βιωματικής εμπειρίας. “Η φροντίδα που έλαβα αφότου διαγνώστηκα με τη νόσο του κινητικού νευρώνα όταν ήμουν φοιτητής το 1962 μου επέτρεψε να ζήσω τη ζωή μου όπως θέλω και να συμβάλω στις σημαντικές προόδους στην κατανόηση του σύμπαντος”. Και βάζοντας το μαχαίρι στo κόκαλο προχώρησε στη διαπίστωση :”Στις ΗΠΑ, όπου (οι πολυεθνικές εταιρείες που έχουν ως στόχο το κέρδος) κυριαρχούν στο σύστημα υγείας, βγάζουν τεράστια κέρδη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι καθολική και οι θεραπείες είναι πολύ πιο ακριβές σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο” . Και συνέχισε προειδοποιώντας ότι οι αλλαγές που γίνονται στη Βρετανία ωθούν προς ένα “ασφαλιστικό σύστημα τύπου Ηνωμένων Πολιτειών». Σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, o Χόκινγκ κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας ότι χρησιμοποιεί επιλεκτικά τις επιστημονικές αποδείξεις για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του για αποδυνάμωση του ΕΣΥ και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Φυσιολογική συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η εναντίωση του στoν Τραμπ , μετά την εκλογή του οποίου δήλωσε ότι « αισθάνεται ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ».

Ο καρφωμένος στο αναπηρικό αμαξίδιο επιστήμονας που ζητούσε από τους ανθρώπους να κοιτάνε πάντα ψηλά στα αστέρια και όχι κάτω στα πόδια τους, την ίδια στιγμή πατούσε πολύ γερά στα πόδια του. Την ίδια ώρα που ζητούσε από την ανθρωπότητα «να ετοιμάζεται με γενναιότητα να ταξιδέψει εκεί που δεν έχει πάει ποτέ ξανά κανείς, αν θέλει να επιζήσει το είδος μας για ακόμη ένα εκατομμύριο χρόνια”, είχε στον νου του τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, αυτόν που παλεύει να τα φέρει βόλτα σε μια δύσκολη και άδικη παρά τον πλούτο της εποχής . Για προσέξτε την απάντηση που έδωσε στο ερώτημα αν ο άνθρωπος πρέπει να φοβάται την κυριαρχία των μηχανών. «Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια άνετη ζωή αν ο πλούτος που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται. Από την άλλη, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου. Μέχρι τώρα, η τάση δείχνει προς τη δεύτερη εκδοχή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα”.

Αναδιανομή του πλούτου και αντιμετώπιση της ανισότητας. Οι γενεσιουργοί λόγοι της ύπαρξης της Αριστεράς. Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει αν ο μεγάλος αυτός άνθρωπος αυτοπροσδιορίστηκε ποτέ ως αριστερός. Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι όσα διαβάσατε παραπάνω αποτελούν την πεμπτουσία της Αριστεράς και του αριστερού ελεύθερου και ενεργού πολίτη. Όλων αυτών δηλαδή που κάποιοι δήθεν φιλελεύθεροι και κάποιοι μεταμελημένοι αριστεροί -μόνιμοι κάτοικοι του Διαδικτύου συνήθως- έχουν κηρύξει σε αφάνεια. Όλοι αυτοί που αν δεν ήξεραν ότι όλα αυτά ειπώθηκαν από τον Χόκινγκ θα χλεύαζαν αυτόν που τα εκστόμισε. Μετά βεβαιότητος θα τον θεωρούσαν άνθρωπο του παρελθόντος, ανίκανο να καταλάβει τις ανάγκες της εποχής, που δεν μπορεί να καταλάβει ότι όλα τα δάκτυλά δεν είναι ίσα, ότι το ιδιωτικό είναι συλλήβδην ευλογία και το δημόσιο αντιστοίχως κατάρα και άλλα πολλά . Το πιο πιθανό είναι να τον κατηγορούσαν για οπαδό των γκουλάγκ, για κρυφοσταλινικό. Έλα όμως που είναι ο Χόκινγκ, ο άνθρωπος που είδε πέραν της εποχής του, χωρίς να αδιαφορεί για τους ανθρώπους της εποχής του.

Ροή Ειδήσεων

syriza ke 1 1 2

25/04/2024 | 23:18

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Επέδειξε τη γνωστή αλαζονεία του 41%

25/04/2024 | 23:10

Aνδρέας Μικρούτσικος για Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Είπα τη γνώμη μου και απειλήθηκα με μήνυση

25/04/2024 | 22:44

Λιμάνι Πειραιά: Διάσωση 71χρονης που έπεσε στη θάλασσα για να πιάσει τη βαλίτσα της
screenshot 18

25/04/2024 | 22:30

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Όλη η διαδικασία

25/04/2024 | 22:16

Τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν

25/04/2024 | 22:13

Survivor: Ο Σάββας Γκέντσογλου στην πρώτη αντίδραση μετά την οικειοθελή αποχώρηση
kaili5 1

25/04/2024 | 21:49

Εύα Καϊλή: Θα πάω να ζήσω στην Ιταλία – Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής

25/04/2024 | 21:40

Δέσποινα Καμπούρη: Την πρώτη φορά που βγήκε ο Νίκος Συρίγος στην τηλεόραση είχα καρδιοχτύπι σαν να έβγαινα εγώ

25/04/2024 | 21:22

Ράδιο Αρβύλα-Ο Αντώνης Κανάκης έριξε καταγγελτική αυλαία: «Δυστυχώς η σεζόν είχε δυο πρόσωπα»
screenshot 14

25/04/2024 | 21:08

Στέλιος Κουδουνάρης: Αποκαλύπτει τον λόγο που φοράει πάντα μαύρα ρούχα

25/04/2024 | 20:37

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανατριχιαστικό το επεισόδιο στη Βουλή, δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα

25/04/2024 | 20:17

Αλέξης Κούγιας για Εύη Βατίδου: «Έδωσε το 25% σε πέντε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών μας»
pana0372

25/04/2024 | 20:09

Στέφανος Κασσελάκης: Θέλω δύο θητείες ως πρωθυπουργός – Θέλω μέχρι τα 40 μου να αποκτήσω παιδί

25/04/2024 | 19:51

Δημήτρης Μακαλιάς: «Ήταν η πρώτη μου κουβέντα με τον ΑΝΤ1 και αυτό περιμένω να συμβεί»

25/04/2024 | 19:47

Κατερίνα Καινούργιου για Στέφανο Κωνσταντινίδη: «Έφυγε από δω που ήταν καλά και δεν του βγήκε, τον περιμένουμε πίσω από Σεπτέμβρη»
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»