Αθήνα

 

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

 άστρα και τα ζώδια μας φέρνουν εμπόδια 1
Δύο ζώδια θα πρέπει να κρατήσουν το χέρι τους, σήμερα

OPINION

Η εμμονική δημαγωγία ως δημόσια αρετή (ένα κείμενο με αφορμή μια μόλυνση)

Ένας αριθμός από «αγωνιστές» και «διανοούμενους», έχει βαλθεί να μας πείσει ότι για την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό και γενικά για ότι κακό γίνεται τριγύρω μας, φταίει ο κακός καπιταλισμός και οι πολιτικοί των παλιότερων κομμάτων.

Γράφει ο Νίκος Παπαβασιλείου

Εξαιρείται φυσικά η αγνή και άσπιλη αριστερά, που κυβερνά σήμερα τη χώρα και αντιμετωπίζει με «επιτυχία» τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν “τα τελευταία 40 χρόνια”. Ο «οικολόγος» υπουργός κ. Τσιρώνης, μας εξήγησε πχ ότι “την ευθύνη [για τη διαρροή του μαζούτ] την έχει μια κοινωνία ολόκληρη και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ένα σκληρό λόμπι που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας”!

Κάποιοι άλλοι, δηλώνουν εμβριθώς ότι η οικολογική καταστροφή οφείλεται στο θρίαμβο της ελεύθερης αγοράς και επιχειρηματικότητας. Δεν έχει φυσικά την παραμικρή σημασία για όλους αυτούς τους κυρίους ή κυρίες ότι η ελεύθερη αγορά και η επιχειρηματικότητα θριάμβευσαν παγκοσμίως επειδή χρεοκόπησαν οι χώρες όπου είχαν καταργηθεί η αγορά και η επιχειρηματικότητα. Επειδή πάντως οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης δουλεύουν υπερωρίες (δεν ξέρουν και τίποτα άλλο να κάνουν οι άνθρωποι) και οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν αποτελούνται από μπετόβλακες που καταπίνουν την προπαγάνδα αμάσητη, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια γεγονότα και να τα σχολιάσω ανάλογα.

1. Η κατάσταση του πλοίου που ναυάγησε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ήταν άθλια και η ευθύνη είναι ασφαλώς του πλοιοκτήτη. Όσο για το γεγονός του ναυαγίου, μέλλει να αποδειχθεί πώς ακριβώς συνέβη και αν υπήρχε σε αυτό δόλος. Ακόμα και στη Ελλάδα όμως που είναι μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο και η ποιότητα των πλοίων της υψηλότατη, κάποιοι παραβαίνουν τους νόμους και τις διατάξεις, εκείνο λοιπόν που χρειάζεται είναι να παραπεμφθούν οι υπαίτιοι στον εισαγγελέα και να δικαστούν. Οι απαξιωτικές κρίσεις περί “της εξαρτημένης από το πετρέλαιο οικονομίας” και του “κακού καπιταλισμού” δεν έχουν καμιά σχέση με τα παραπάνω, εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι στις χώρες που ήταν κάποτε μη καπιταλιστικές, δεν υπήρχε παρανομία και κανένα απολύτως πρόβλημα, οπότε έχουν τη συμπάθειά μου.

2. Διοχετεύτηκε αρχικά (από ποιούς άραγε;) η φήμη ότι για το πιστοποιητικό καταλληλότητας του πλοίου, ευθυνόταν ο Ελληνικός Νηογνώμων, επικεφαλής του οποίου είναι ο ξάδερφος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη! Στη συνέχεια βέβαια αποδείχτηκε ότι το πλοίο αυτό δεν είχε ελεγχθεί από κανένα ελληνικό νηογνώμονα και τις παρατάσεις χρήσης του τις αποκτούσε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το αν όμως λειτουργούν υπεύθυνα οι μηχανισμοί ενός υπουργείου είναι ευθύνη της πολιτικής του ηγεσίας, η οποία δεν μπορεί μετά από δυόμισι χρόνια αριστερής κυβέρνησης να διατείνεται ότι δεν ξέρει τίποτα, εκτός αν δεν ξέρει τι της γίνεται και πρέπει να της αποδώσουμε το ακαταλόγιστο.

3. Οι διαρροές πετρελαίου είναι συνηθισμένες και υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να ελέγχονται, προτού δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα. Ο περιορισμός της επέκτασης μιας διαρροής μπορεί να γίνει με τα μέσα που διαθέτει το ΥΕΝ, όπως με ειδικά σκάφη απορρύπανσης, πλωτά φράγματα, τη χρήση ειδικών χημικών διασκορπιστικών ουσιών, την άντληση κλπ. Αντί όμως για άμεση κινητοποίηση, γευτήκαμε όλοι την αδράνεια, την αδιαφορία και την ανικανότητα των υπευθύνων, που ήταν και οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής. Προφανώς η πολιτική ηγεσία στο (αν)αρμόδιο υπουργείο, είναι πολύ απασχολημένη να προσπαθεί να αναδείξει τα κυβερνητικά «επιτεύγματα» και ειδικότερα την πρόοδο που σημειώνεται στο χώρο της ναυτιλίας κάτω από τη «φωτισμένη» ηγεσία του, οπότε δεν της μένει χρόνος για τίποτε άλλο.

Αυτά είναι τα δεδομένα και είναι φυσικό κάποιοι που δεν έχουν την αξιοπρέπεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να τα υποτιμούν προκειμένου να στηρίξουν τη μη ενοχή τους. Το έχουμε δει πλειστάκις το έργο τα τελευταία χρόνια, τώρα όμως τα αποτελέσματα της πολλαπλής κυβερνητικής αβελτηρίας είναι ορατά σε όλους, αρκεί μια βόλτα μέχρι την παραλία. Σχετικά τέλος με τους λαύρους αντιπάλους του καπιταλισμού που βρήκαν την ευκαιρία να πουλήσουν αριστεριλίκι, οφείλω να παρατηρήσω ότι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της ανθρώπινης ιστορίας συνέβη πριν από τριάντα χρόνια στο Τσέρνομπιλ, σε μια χώρα στην οποία είχε δαιμονοποιηθεί κάθε μορφή ελεύθερης οικονομίας και Δημοκρατίας. Δυστυχώς όμως γι αυτούς, οι πολίτες έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ενημερώνονται ελεύθερα και οι εμμονές τους έχουν την ίδια αξία με τις πίσσες που κοσμούν τις παραλίες μας.

Όσο για τους γνήσιους και αυθεντικούς Συριζαίους, αυτοί έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν την πίστη τους στην Εθνοσωτήρια Πρώτη Αριστερή Εθνική Κυβέρνηση κολυμπώντας στη βρωμερή θάλασσα, όπως τους παρότρυνε ο ανεκδιήγητος κ. Κουρουμπλής. Να μας ειδοποιήσουν πάντως πριν το κάνουν, για να είμαστε εκεί και να απολαύσουμε το θέαμα!

Ροή Ειδήσεων

syriza ke 1 1 2

25/04/2024 | 23:18

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Επέδειξε τη γνωστή αλαζονεία του 41%

25/04/2024 | 23:10

Aνδρέας Μικρούτσικος για Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Είπα τη γνώμη μου και απειλήθηκα με μήνυση

25/04/2024 | 22:44

Λιμάνι Πειραιά: Διάσωση 71χρονης που έπεσε στη θάλασσα για να πιάσει τη βαλίτσα της
screenshot 18

25/04/2024 | 22:30

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Όλη η διαδικασία

25/04/2024 | 22:16

Τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν

25/04/2024 | 22:13

Survivor: Ο Σάββας Γκέντσογλου στην πρώτη αντίδραση μετά την οικειοθελή αποχώρηση
kaili5 1

25/04/2024 | 21:49

Εύα Καϊλή: Θα πάω να ζήσω στην Ιταλία – Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής

25/04/2024 | 21:40

Δέσποινα Καμπούρη: Την πρώτη φορά που βγήκε ο Νίκος Συρίγος στην τηλεόραση είχα καρδιοχτύπι σαν να έβγαινα εγώ

25/04/2024 | 21:22

Ράδιο Αρβύλα-Ο Αντώνης Κανάκης έριξε καταγγελτική αυλαία: «Δυστυχώς η σεζόν είχε δυο πρόσωπα»
screenshot 14

25/04/2024 | 21:08

Στέλιος Κουδουνάρης: Αποκαλύπτει τον λόγο που φοράει πάντα μαύρα ρούχα

25/04/2024 | 20:37

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανατριχιαστικό το επεισόδιο στη Βουλή, δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα

25/04/2024 | 20:17

Αλέξης Κούγιας για Εύη Βατίδου: «Έδωσε το 25% σε πέντε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών μας»
pana0372

25/04/2024 | 20:09

Στέφανος Κασσελάκης: Θέλω δύο θητείες ως πρωθυπουργός – Θέλω μέχρι τα 40 μου να αποκτήσω παιδί

25/04/2024 | 19:51

Δημήτρης Μακαλιάς: «Ήταν η πρώτη μου κουβέντα με τον ΑΝΤ1 και αυτό περιμένω να συμβεί»

25/04/2024 | 19:47

Κατερίνα Καινούργιου για Στέφανο Κωνσταντινίδη: «Έφυγε από δω που ήταν καλά και δεν του βγήκε, τον περιμένουμε πίσω από Σεπτέμβρη»
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»