Αθήνα

25 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: «Ο αδερφός του πιλότου έχει αφοσιωθεί στο μεγάλωμα του παιδιού- Τι μου είπε»

OPINION

Είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να συναντηθούν μέσα από μία ευγενή άμιλλα

Ευθύνη και υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικη Συμμαχια η «διεύρυνση» με πολιτική και προγραμματική  ενότητα, για την πολιτική αλλαγή, με  Προοδευτική διακυβέρνηση.

1. Οι προκλήσεις για τη πράσινη μετάβαση ,τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη χρήση των κατακτήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης επιφέρουν μεγάλες αλλαγές που αφορούν την παραγωγική βάση και την κοινωνική οργάνωση .

Ο νεοφιλελευθερισμός εκχωρεί μονομερώς την πρόσβαση  στην αγορά και αυτό συρρικνώνει  τη παραγωγική  βάση και διευρύνει ανισότητες .

Η κυβερνώσα αριστερά ,είναι ανάγκη να αντιπαραθέσει το εναλλακτικό παραγωγικό και κοινωνικό μοντελο με  προγραμματική και πολιτική ενότητα(alternative)

2 . Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικη Συμμαχια  εξελίσσεται σε κορμό της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, γίνεται προφανές ότι είναι τώρα επιβεβλημένο όσο ποτέ άλλοτε να επικεντρωθεί η συμβολή  όλων στη διαμόρφωση των όρων της πολιτικής και προγραμματικής ενότητας για την πολιτική αλλαγή με  Προοδευτικη διακυβέρνηση .

Και αυτό προτάσσει την ανάγκη  ο Συριζα Προοδευτικη Συμμαχια  με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του να αποστρέφεται  τον «εξουσιοδοτισμο» και να εμπεδώνει την αλληλοτροφοδότηση  με την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που συμπορεύεται

3. Υπάρχει η βάση για την πολιτική ενότητα.

Και αυτή αναφέρεται στο πολιτικό σχέδιο που με εισήγηση του Πρόεδρου  Αλέξη Τσιπρα έγινε  αποδεκτό  απο όλους

Όμως η απλή αποδοχή αφυδατώνει το εγχείρημα .Χρειάζεται η εξωστρεφής συμβολή όλων των ρευμάτων και τάσεων προκειμένου η ενότητα να δυναμώνει στη βάση των αναγκών  του αύριο , με δράσεις που ωφελούν τη παραγωγική βάση και την κοινωνική συνοχή

Θετικό εξ ίσου γεγονός αποτελεί ότι  με συμβολικούς και αντιπροσωπευτικούς όρους της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας δυναμώνει ο διάλογος για το πρόγραμμα .

Η πρόταση που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί στοιχειοθετεί ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης .

Αναφέρεται σε μια στρατηγική που σπάει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές  που τροφοδοτούν την αναπαραγωγή της κρίσης και τις κοινωνικές ανισότητες .

Το σημαντικό ,η «είδηση», βρίσκεται στο ότι οι προγραμματικές θέσεις δεν περιορίζονται μόνο στη δίκαιη κατανομή του πλούτου αλλά δίνουν έμφαση στην βιώσιμη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης , στην παραγωγή πλούτου .

Τέλος η πρόταση γίνεται αξιόπιστη στην εφαρμογή της, γιατί όχι μόνο προσδιορίζει με σαφήνεια ρήτρες πρόσβασης στους πόρους και τα μέσα υλοποίησης, αλλά και τις κοινωνικές συμμαχίες που έχουν λόγους να ωφεληθούν και να στηρίξουν Προοδευτική διακυβέρνηση για την αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου  .

Είναι διακριτός μεταξύ των άλλων ο προσανατολισμός στη στήριξη της εγχώριας παραγωγικής βάσης  ,των μεσαίων στρωμάτων ,του πρωτογενούς τομέα  , των δυνάμεων της εργασίας και του precariato , της επιστήμης ,της τεχνολογίας ,του πολιτισμού και της νεολαίας που χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία που έχει λογους να αγωνισθεί για την πολιτική αλλαγή

4. Το διακύβευμα εχει εξόχως Κοινωνική, πολιτική και προγραμματική αναφορά.

Προσδιορίζει τον πήχη τον οποίο καλούνται το σύνολο των ρευμάτων , των τάσεων της πληθυντικης αριστεράς ,αλλά και των κοινωνικών χωρων να μετρηθούν ! Ασφαλως αξιοποιώντας και τις παρακαταθήκες , τις εμπειρίες των διαδρομών τους . Δεν υπηρετεί κανένα στόχο η περιχαρακωση σε ξεπερασμένες αντιθέσεις που αφορούσαν το χθες ! Μέτρο αξιολογησης μεταξύ των άλλων πρεπει να γίνει η συμβολή στους δυο στόχους που σηματοδότησαν ο Πρόεδρος Αλέξης Τσιπρας και οι συλλογικές αποφάσεις των κορυφαίων οργάνων .
Ο πρωτος σχετιζεται με την ενδυνάμωση  του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικη Συμμαχια ,με πολιτική ενότητα , σε κορμό της Προοδευτικής Παράταξης και
Ο δεύτερος με τη συγκρότηση  σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με προγραμματική ενότητα διακυβέρνησης
Η πρόκληση για τις προοδευτικές δυνάμεις και πρωτίστως για την αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται συγκεκριμένη .Σχετιζεται με τη συγκρότηση προοδευτικης διακυβέρνησης για να δίνει πρόσβαση χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων και στις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις ,ώστε να γίνονται ανταγωνιστικές , εξαγωγικές με δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών  στον παραγόμενο πλούτο .

Είναι η ώρα λοιπόν των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χωρο να συναντηθούν  μέσα από μια ευγενή άμιλλα ανταγωνισμού στο προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα έχει την νομιμοποιητική αναφορά στην κοινωνική πλειοψηφία.

5.  Η κοινωνία έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή και αυτό προϋποθέτει όχι κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, ή οικουμενικές για να υπηρετούν πολιτικές για τους λίγους που επιθυμούν τα συστημικά κέντρα .

Η έξοδος από την κρίση επιβάλει προοδευτικούς  προσανατολισμούς με κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που θα στοχεύουν στην παραγωγική ανάκαμψη με κοινωνική συνοχή και δημοκρατία

 

*μέλος ΠΣ Συριζα Προοδευτικη Συμμαχία

Ροή Ειδήσεων

20/06/2021 | 23:41

Καιρός: Βροχές τη Δευτέρα – Έρχεται καύσωνας με 40άρια από την Τρίτη

20/06/2021 | 23:31

Οργή Μπακογιάννη για τη βεβήλωση του μνημείου του αρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα: «Είναι λίγοι και είμαστε πολλοί» (ΕΙΚΟΝΑ)

20/06/2021 | 23:09

Πετράλωνα: Εξαφανίστηκαν οι βιαστές της 50χρονης καθαρίστριας – Την κακοποιούσαν επί ώρες και το έσκασαν από το φωταγωγό

20/06/2021 | 22:59

Γλυκά Νερά: Έπνιξε την Καρολάιν και στη συνέχεια τσέκαρε τα email του ο 33χρονος πιλότος (vid)

20/06/2021 | 22:51

Παραλίγο τραγωδία σε κορονοπάρτι στο ΑΠΘ: 20χρονη έπεσε σε φρεάτιο

20/06/2021 | 22:45

H Γιάννα Αγγελοπούλου αγκαλιά με τον Κερτ Ράσελ και την Γκόλντι Χον στη Σκιάθο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

20/06/2021 | 22:32

«Ασύλληπτο» και όμως αληθινό: Αυξάνονται οι followers στο Instagram του γυναικοκτόνου στα Γλυκά Νερά – Γιατί συμβαίνει αυτό

20/06/2021 | 22:17

Συγκλονίζει ο πατέρας Βησσαρίωνας για την 14χρονη κόρη που έχασε: «Πείτε στα παιδιά σας να έχουν ευγένεια στα παιδιά με παχυσαρκία, Δεν ζητάω οίκτο»

20/06/2021 | 22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Aυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 2.300.000 ευρώ

20/06/2021 | 21:46

Η Μαρία Σάκκαρη μιλάει για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Είμαστε έξι μήνες μαζί, ήρθε στη ζωή μου εκεί που δεν το περίμενα» (vid)

20/06/2021 | 21:41

Γλυκά Νερά: Συνεπιμέλεια του βρέφους, της μικρής Λυδίας, σκοπεύει να ζητήσει η οικογένεια του πιλότου

20/06/2021 | 21:16

Survivor-Νίκος Μπάρτζης: Ο άγνωστος καβγάς με τον Σάκη Κατσούλη – «Με είπε σκουπίδι»

20/06/2021 | 21:03

Euro 2020: «Δούλεψε ρολόι» η Ελβετία και έκανε το 3-1 με την Τουρκία

20/06/2021 | 20:54

Πέτρος Κωστόπουλος: Πως του ευχήθηκε η κόρη του Αλεξάνδρα για την Γιορτή του Πατέρα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

20/06/2021 | 20:38

Ο 32χρονος πιλότος στον ΣΚΑΪ: «Κατέστρεψα τα πάντα και τη ζωή μας, δεν ήταν τίποτα προσχεδιασμένο, ούτε υπήρχε τρίτο πρόσωπο»
«Η Καρολάιν, η Δήμητρα, ο Βαγγέλης, η Ελένη…»
Σπουδές και Εργασία!
Θα αλλάξει o Μπάιντεν την Ευρώπη;
Η απειλητική «σύνοδος» τριών ειδών πληθωρισμού
Ο «εκσυγχρονισμός» της γαλέρας
Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19