Αθήνα

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Kαιρός για βουτιές: Άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση

OPINION

Οι Syndicoi μετεξελίσσονται σε praetores

Άκρως διδακτική η ιστορική αναδρομή και η αναδίφηση στα ιστορικά γεγονότα. Είτε αυτή αφορά κυρίως την παιδαγωγική της λειτουργία, είτε αυτή έχει να κάνει με την πολιτική της διάσταση, παρέχουν μοναδική ευκαιρία στον διερευνητή να αιτιολογήσει ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές, να διακρίνει θεσμούς ανά χρονική περίοδο με την εξελικτική τους, αρνητική ή θετική διαγραφόμενη πορεία, να προβεί σε αφαιρετικές ή γενικευμένες γνωστικές σημάνσεις καθώς και επισημάνσεις.

Δείτε επίσης

Μαρκόπουλος στο TheCaller: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ιδεοληπτικούς λόγους για “προσφυγικό”»
Η ΕΡΤ καταδικάζει τον δημοσιογράφο της που υπερασπίστηκε το ΠΑΜΕ στο Facebook! (EIKONEΣ)

Το συνδικάτο με τη σύγχρονη ετυμολογική του ερμηνεία προέρχεται από τη γαλλική λέξη syndicat (syndic) που ως προγενέστερη προέλευση έχει τη λατινική λέξη Syndicus και την αρχαιοελληνική λέξη σύνδικος. Ουσιαστικά, από τον υπερασπιστή, τον συνήγορο που ασκεί τα καθήκοντά του στο ναό της Θέμιδος η έννοια απέκτησε εξαιτίας των ισχυουσών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών περιστάσεων ανά χρονική περίοδο μια ευρύτερη σημασία, μεταλλασσόμενη στην απόδοση του εκπροσώπου των δικαιωμάτων  μιας κοινότητας ή της πόλης και μετέπειτα του υπερασπιστή των κοινών συμφερόντων σε επαγγελματικά ή εργατικά σωματεία.

Οι praetores, τα επίλεκτα μέλη, αρχικά, της περίφημης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορικής Φρουράς,  με την πάροδο των ετών εξαιτίας της στενής και άμεσης διασύνδεσής της με τον Αυτοκράτορα καθώς και εξαιτίας της στρατιωτικής της ισχύος, μετεξελίχθηκε και  κατέληξε να αποτελεί ισχυρή πολιτική δύναμη όσον αφορά στην υποστήριξη ή την ανατροπή του αυτοκράτορα.

Συνδέονται οι syndicoi με τους praetors; Η δυνατότητα της ιστορικής υπέρβασης παρέχει, δυνητικά, την ευκαιρία διασύνδεσης των δύο εννοιών, που δεν αιτιολογείται βάσει της ιστορικής χρονογραμμής και της σχετικής γραμμικότητας του χρόνου. Ιδιαίτερα με την αναγωγή στη εξελικτική κατεύθυνση του παγκόσμιου αλλά και κυρίως του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος διαφαίνεται μια διακριτή αλληλοσύνδεση.  Διαφορετικά, είναι πασιφανής η απομαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία οφείλεται, εν πολλοίς, στην ισχυρή διασύνδεση πολιτικής και συνδικαλισμού. Πολιτικοί και συνδικαλιστές ακολουθώντας κατά γράμμα την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, με την πάροδο των ετών, ανέπτυξαν μια ιδιάζουσα σχέση, που πολλές φορές κατέληγε και σε συναλλαγματική μορφή. «Τόσα δίνω, πόσα θες;» που τραγουδούσε και ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος.

Είναι αυτή η δύναμη αλλά και ταυτόχρονα η αδυναμία του ανθρώπου; Έχει επικυριαρχήσει ο καπιταλισμός έναντι του σοσιαλισμού και του κουμμουνισμού, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο με αποτέλεσμα να βάλλεται η κοινοκτημοσύνη και η υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος; Θα διαψευστούν οι προσδοκίες του Μαρξ, του Λένιν, του Γκράμσι αλλά και συγχρόνων θεματοφυλάκων του συνδικαλιστικού κινήματος;

Η παραδειγματική αποσυντίθηση των μετεχόντων της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων και ο ευδιάκριτος καθορισμός και επανακαθορισμός των ρόλων πολιτικών και συνδικαλιστικών αποτελεί a priori προϋπόθεση. Πώς να συμμετάσχεις σε απεργιακή κινητοποίηση, όταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ  κοσμούσε το ευρωψηφοδέλτιο της κυβερνώσας παράταξης; Πώς να εξηγήσεις την ύπαρξη συνδικαλιστικών παρατάξεων που εγείρουν διαφορετικά αιτήματα για τον ίδιο κλάδο;

Μέχρι τότε, αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε Μητσοτάκη να ομιλεί και να γράφει με τόσο απαξιωτικό τρόπο έναντι του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργατοπατέρων!

Το κάνει όπως στην ΕΡΤ
Πορεία για μια κοινωνική εξομάλυνση
Η Νέα Γενιά αντεπιτίθεται!
Το DNA του ΠΑΣΟΚ είναι στους αγώνες και στον δρόμο
Με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις αποστερείται ένα όπλο απέναντι στην αυθαιρεσία της εκάστοτε εξουσίας
Πως το λίγο – λίγο γίνεται πολύ