Αθήνα

 

20 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

 άστρα και τα ζώδια μας φέρνουν εμπόδια 1
Δύο ζώδια θα πρέπει να κρατήσουν το χέρι τους, σήμερα

OPINION

Ο Ρίχτερ και η Ελλάδα στα χρόνια του λαϊκισμού

Η δίωξη του καθηγητή πανεπιστημίου Χάιντς Ρίχτερ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνης είναι μια ακόμη υπόθεση που θα μπορούσε να συζητηθεί σε οποιαδήποτε δικαστική αίθουσα της επικράτειας και να περάσει κοινωνικά απαρατήρητη.

23008669_karamhtsanhs.limghandlerΤου Βασίλη Κ. Καραμητσάνη

Ωστόσο, περιλάμβανε δύο τουλάχιστον συστατικά που την έκαναν να βρει το δρόμο της, διαδικτυακής κυρίως, δημοσιότητας. Αφενός ο κατηγορούμενος είναι Γερμανός υπήκοος και διακεκριμένος μελετητής της Νεοελληνικής Ιστορίας. Αφετέρου η υπόθεση συμβαίνει στα χρόνια της σχεδόν ολοκληρωτικής κατίσχυσης του λαϊκισμού στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας.

Η αριστεροφανής διακυβέρνηση, αλλά και η σαστισμένη αντιπολίτευση, έχουν συγκεντρώσει στους κόλπους τους πλείστα συντηρητικά στοιχεία από το αποτυχημένο σύστημα του πρόσφατου παρελθόντος, που διεκδικούν μάλιστα το «ηθικό πλεονέκτημα», ενώ εκτρέφουν μια νέα γενιά πολιτών με «υγιή» διχασμό και «δικαιολογημένη», μεταξύ άλλων και αντιγερμανική, μισαλλοδοξία.

[adsense]

Ο Γερμανός ιστορικός υποστήριξε κάτι που θεωρείται σχεδόν επιστημονική παραδοχή στις μέρες μας για τη λεγόμενη Μάχη της Κρήτης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε σύγγραμμά του κατέγραψε με στοιχεία το γεγονός ότι απέναντι στη σκληρότατη και αιματηρή αεροπορική έφοδο των Γερμανών για την κατάληψη του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού οι συμμαχικές δυνάμεις, αλλά κυρίως οι ηρωικοί ντόπιοι, προέβησαν σε βίαιες πράξεις σε βάρος των επιτιθέμενων.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ακούσει για βαλσαμωμένα αυτιά και αποκομμένες μύτες Γερμανών αλεξιπτωτιστών στα ορεινά χωριά της υπέροχης Μεγαλονήσου. Επίσης, είναι αλήθεια ότι μέρος της κρητικής κοινωνίας έχει κάπως διάφορη σχέση με την εκδικητική σωματική βλάβη, όπως και με την οπλοκατοχή, ακόμη και σήμερα. Συνεπώς, μόνη η ιστορική καταγραφή τυχόν βασανιστικών πράξεων των αμυνόμενων Κρητών προς τους κατακτητές θα συνιστούσε απλώς ένα ακόμη κεφάλαιο στα ιστορικά βιβλία της Μάχης της Κρήτης, ίσως χωρίς αυξημένη διδακτική αξία.

Από την άλλη, όμως, η ιδιότητα καθενός που εκδηλώνεται δημόσια ευλόγως επηρεάζει τον κοινωνικό αντίκτυπο της έκφρασής του. Έχοντας σπουδάσει στη Γερμανία, γνωρίζω καλά ότι δεν διανοείται ντόπιος δημοσιογράφος ή συγγραφέας να δημοσιεύσει με οποιονδήποτε τρόπο άποψη που βάλλει κατά των Εβραίων, ακόμη κι αν έχουν περάσει τόσες δεκαετίες από το Ολοκαύτωμα. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν εκθέτει λ.χ. την καταγεγραμμένη ιστορικά σκληρότητα των συνεργαζόμενων με τους ναζί Εβραίων κατά των ομοθρήσκων τους.

Ομοίως, ένας Γερμανός, όταν δημοσιεύει στα ελληνικά, ακόμη και με πλήρη επιστημοσύνη, όσα συνέβησαν σε μία ιστορικά πολύ βεβιασμένη περίοδο για ένα εμβληματικό για όλους τους Έλληνες πολεμικό επεισόδιο, πρέπει να δείχνει σεβασμό στην κοινή γνώμη στην οποία απευθύνεται. Με άλλα λόγια, η πλήρως επιβεβλημένη ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη δεν χρειάζεται να βασίζεται τόσο σε νόμους αποφυγής κηρυγμάτων μίσους ως αναγκαία νομοθετική περιστολή, αλλά στον αυτοπεριορισμό ημών των Ευρωπαίων κατά τη δημόσια έκφρασή μας.

Παρ’ όλα αυτά, η περίπτωση της ποινικής δίωξης του καθηγητή Ρίχτερ είναι ένα ακόμη επεισόδιο κάμψης της ανοχής στην αντίθετη άποψη, ακόμη κι όταν εκφράζεται κάπως άκομψα είναι αλήθεια. Είναι κάτι αντίστοιχο, σε πολύ μικρότερη κλίμακα, με τη θύελλα που ξέσπασε από την αναφορά περί «συνωστισμού στην προκυμαία της Σμύρνης» της ιστορικού Ρεπούση. Κοινό σημείο στις δύο υποθέσεις η επίμονη διεμπλοκή της πολιτικής.

[adsense]

Στην υπόθεση Ρίχτερ, την ποινική δίωξη της υπόθεσης βάσει των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου ως «υβριστικής» απαξίωσης της Μάχης της Κρήτης στήριξε δημόσια ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αυγενάκης. Και το έπραξε προφανώς όχι με αγνή πρόθεση υποστήριξης της ιστορικής αλήθειας ή της σύσφιγξης των ελληνογερμανικών σχέσεων. Αντιστοίχως, η Μαρία Ρεπούση καταφανώς αντάλλαξε την καταιγιστική δημοσιότητα που της έδωσε επί μακρόν η υπόθεση του άτακτα αποσυρθέντος βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού με μία βουλευτική έδρα.

Τόσο ο άκομψα φιλελεύθερος όσο και ο συντηρητικός διχαστικός λόγος, αλλά και οι διώξεις δυνάμει δίκαιων ή αναχρονιστικών νόμων, είναι δείγματα μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει τη συναίνεση ως μειωτικό συμβιβασμό και τον αυτοπεριορισμό του δημόσιου λόγου ως υποχώρηση της ελεύθερης έκφρασης της προσωπικότητας. Η έκφραση της άλλης άποψη πρέπει να είναι σεβαστή και ελεύθερη εντός πλαισίων κοινών για όλους, ακόμη κι αν τολμούν να είναι Γερμανοί, τολμούν να ασχολούνται με την άμωμη σύγχρονη Ελλάδα και τολμούν να αγγίξουν ένα σημαντικό κεφάλαιο της μεταπολεμικής εθνικής μας μυθολογίας.

 

*Ο Βασίλης Κ. Καραμητσάνης είναι δικηγόρος και πρόεδρος της Πλατφόρμας – Εταιρείας Αστικού Πολιτισμού.

ΠηγήL FreeSunday

Ροή Ειδήσεων

adonis georgiadis

26/04/2024 | 10:24

Άδωνις Γεωργιάδης για επίθεση Φλώρου: «Τη μάνα δε την βρίζουμε – Ο Βελόπουλος να διαγράψει τον Γραμμένο»

26/04/2024 | 10:11

Γιώργος Αγγελόπουλος: Προσευχόμασταν για τη σωτηρία της ψυχής της μητέρας μου

26/04/2024 | 10:08

Γιάννης Καλλιάνος: «Θα γίνω ο εφιάλτης τους – Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο»
mathitries 2222

26/04/2024 | 09:59

Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου ενώ έκαναν ιππασία στη σχολική εκδρομή

26/04/2024 | 09:35

Η Ελεονώρα Μελέτη στην αντεπίθεση για τον πόλεμο που δέχεται στα social media: «Μπορώ να τους βοηθήσω, έχω αρχείο»

26/04/2024 | 09:17

Τραγωδία στη Νέα Ιωνία: Αυτοκτονία στον σταθμό του ΗΣΑΠ – Άνδρας πήδηξε στις γραμμές του τρένου και σκοτώθηκε – Tο άψυχο σώμα του άνδρα είναι διαμελισμένο
screenshot 4

26/04/2024 | 09:04

«Έσπασε» η Ελεονώρα Μελέτη στην έκπληξη του συζύγου της: «Φέρτε κανένα χαρτομάντηλο, δεν είναι ντροπή»

26/04/2024 | 08:49

Ο Δημήτρης Παπανώτας απαντά στον Στέφανο Κασσελάκη: «Είναι αστείο να το λες αυτό με 8 μήνες θητεία στην πολιτική»

26/04/2024 | 08:21

Στέφανος Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα
zodia

26/04/2024 | 08:03

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

26/04/2024 | 07:59

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 Απριλίου

26/04/2024 | 07:57

Ελευσίνα: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας στο τροχαίο που έγινε τα ξημερώματα
syriza ke 1 1 2

25/04/2024 | 23:18

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Επέδειξε τη γνωστή αλαζονεία του 41%

25/04/2024 | 23:10

Aνδρέας Μικρούτσικος για Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Είπα τη γνώμη μου και απειλήθηκα με μήνυση

25/04/2024 | 22:44

Λιμάνι Πειραιά: Διάσωση 71χρονης που έπεσε στη θάλασσα για να πιάσει τη βαλίτσα της
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»