Αθήνα

 

16 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

 άστρα και τα ζώδια μας φέρνουν εμπόδια 1
Δύο ζώδια θα πρέπει να κρατήσουν το χέρι τους, σήμερα

OPINION

Παλιομοδίτες και Νεωτερικοί…

Μερικά παλιομοδίτικα του βαθέως ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη 1974.

Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατική Διαδικασία.

Αυτή είναι η σωστή  απάντηση στην χαμένη πολιτική τιμή της εγχώριας πολυκέφαλης  νεόκοπης κεντροαριστεράς, μιας κεντροαριστεράς που την αδυναμία της να προσδιορισθεί στρατηγικά, επιχειρεί να την καλύψει με θολές απεραντολογίες, στην προσπάθεια δήθεν, να δείξει το εύρος των δυνάμεων που εκφράζει.

Γράφει ο Γιάννης Σουλαδάκης

1974, η Ελλάδα μόλις είχε βγει από την δικτατορία μετα την Κυπριακή τραγωδία, η αγωνία και η ελπίδα μπερδευόταν  από την κατάρρευση της δικτατορίας και την θλίψη της Κυπριακής τραγωδίας με την Τουρκική εισβολή που άλλαξε τα στρατηγικά, γεωπολιτικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής για την Ελλάδα, τότε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας σηματοδότησε μια νέα Εθνική Στρατηγική.

Ουδέποτε πολιτικό κίνημα κωδικοποίησε σε τέσσερα σημεία τις πολιτικές ανάγκες της χώρας και τα αναγκαία προστάγματα.

Μια σύγκριση με τις διάφορες πρόσφατες φλύαρες και αοριστόλογες διακηρύξεις, δείχνει το πολιτικό μέγεθος, την διαχρονικότητα και την δυναμική του τετράπτυχου της 3ης του Σεπτέμβρη.

Είχε  λοιπόν διακηρύξει ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ, ότι προϋπόθεση της Λαϊκής Κυριαρχίας είναι η Εθνική Ανεξαρτησία, προϋπόθεση της Κοινωνικής Απελευθέρωσης είναι η Λαϊκή Κυριαρχία και προϋπόθεση της Δημοκρατικής Διαδικασίας είναι όλα τα προηγούμενα.

Έτσι σε μια αλληλουχία τυπικών συνθημάτων, στην ουσία περιγραφόταν το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και οι προτεραιότητες ενός συγχρόνου προοδευτικού προγράμματος.

Ας έλθουμε όμως στο σήμερα και ας επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τα σημερινά εθνικά δεδομένα, τις εθνικές προτεραιότητες και να κρίνουμε στο εάν και σήμερα το τετράπτυχο είναι επίκαιρο, αν το χρειάζεται η χώρα ως στίγμα αναφοράς και φάρο προσανατολισμού, η αν πρέπει να το πετάξουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική λήθη, στο πολιτικό παρελθόν.

Εθνική Ανεξαρτησία.

Είναι προφανές ότι έχουμε μεταβληθεί σε χώρα περιορισμένης Εθνικής Ανεξαρτησίας, διότι οι περιορισμοί και οι δεσμεύσεις που μας έχουν επιβληθεί υπερβαίνουν κατά πολύ τις δεσμεύσεις που ορθώς αναλαμβάνουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνο στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου της κοινοτικής νομιμότητας.

Οι δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί και έχει αναλάβει η χώρα υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο και είναι ο βασικός λόγος της παρουσίας του Δ.Ν.Τ, διότι αυτό δεν δεσμεύεται από το κεκτημένο.

Λαϊκή Κυριαρχία.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις ξένων, ρητές και δημόσιες, για την διαμόρφωση των πολιτικών δυνάμεων και τις προτιμήσεις σε κόμματα π.χ προτροπές και ευθείες παρεμβάσεις του Σούλτς, του Μοσχοβισί αλλά και άλλων, ακόμη και συντηρητικών πολιτικών υπέρ του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ωμές παρεμβάσεις στον πυρήνα της Λαϊκής Κυριαρχίας, που είναι η ελευθερία των επιλογών στην διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος των κομμάτων και των κυβερνήσεων.

Είναι η πρώτη φορά μετα από πάρα πολλές δεκαετίες, που διάφοροι αντιμετώπιζαν την Ελλάδα ως προτεκτοράτο τους, που πάλι σήμερα,  τόσο απροκάλυπτα  επιχειρείται με ωμό τρόπο παρέμβαση στα εσωτερικά μας πολιτικά πράγματα.

Δυστυχώς όμως, με τον ακραίο πολιτικό Μιθριδατισμό που έχει καταλάβει το σύνολο του Δημόσιου βίου της χώρας, των θεσμών, της Δημοκρατίας και των πολιτικών δυνάμεων, όλοι αδιαφορούν, δεν βλέπουν, δεν ακούνε, σαν να μην αφορά τους ίδιους και την αξιοπρέπεια της χώρας μας.

Οι μεν θεσμοί, όπως ο Προέδρος της Δημοκρατίας, που έπρεπε αμέσως να αντιδράσει, έμεινε άφωνος ως υποτακτικός, διότι εκείνος είναι υποχρεωμένος να προστατεύει τον πυρήνα της Λαϊκής Κυριαρχίας που είναι η ελευθερία διαμόρφωσης των πολιτικών δυνάμεων και των κομμάτων.

Ο Τσίπρας ως Πρωθυπουργός και λοιποί συν αυτώ, αντί να αντιδράσουν και να απαιτήσουν σεβασμό στους θεσμούς του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, καμάρωναν σαν γύφτικα σκεπάρνια που τους προτιμούν και τους προτείνουν οι δανειστές, μη έχοντας συνείδηση στο ότι έχουν μετατρέψει την Ελλάδα, πέραν της οικονομικής και σε πολιτική αποικία.

Η πολιτική των λοιπών κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΙΝΑΛΛ αξιολύπητη, διότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν επιβάλει σιωπητήριο.

Αντί να αντιδράσουν άμεσα, διότι έχουμε συνεχείς παραβιάσεις και παρεμβάσεις στον πυρήνα της Λαϊκής Κυριαρχίας, που είναι επαναλαμβάνω η ελευθερία των πολιτών να επιλέγουν και να διαμορφώνουν πολιτικούς συσχετισμούς και κόμματα, έχουμε διαμαρτυρίες του τύπου πρωτοβάθμιου σωματείου, που διαμαρτύρεται διότι ένα νεοϊδρυόμενο σωματείο στον ίδιο χώρο, επιχειρεί να γραφτεί στην ίδια ομοσπονδία και όποιος κατάλαβε κατάλαβε…

Αλλά για να μην αφήνω σκοτεινά σημεία, εννοώ την  προφανή προσπάθεια, από πολλές πλευρές να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, με παραγκωνισμό και περιθωριοποίηση τού ΠΑΣΟΚ.

Την θέση του ΠΑΣΟΚ μάλιστα θεσμικά, δεν μπορεί να την υπερασπιστεί το ΚΙΝΑΛΛ, διότι και το ΚΙΝΑΛΛ αυτοκαθορίζεται ως νέο κόμμα και οι διαδικασίες ένταξης στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι συγκεκριμένες και για να μην μπερδεύουμε τους πολίτες μέσα στην θολούρα που καλλιεργείται, άλλο η ομάδα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Όλα αυτά είναι φαινόμενα πολιτικής παρακμής, που εγγίζουν στα όρια της πολιτικής πτώχευσης της χώρας, που είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την οικονομική πτώχευση.

Δεν προχωρώ πιο πέρα για θέματα Κοινωνικής Απελευθέρωσης και Δημοκρατικής Διαδικασίας, την στιγμή που τα δυο προ απαιτούμενα που προηγούνται,  αυτά της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας, δυστυχώς ξαναγίνονται ζητούμενα.

Είναι προφανές ότι έχουμε καταστεί, η μάλλον μας αντιμετωπίζουν ως χώρα περιορισμένης Εθνικής Ανεξαρτησίας και Λαϊκής Κυριαρχίας και  είναι επείγουσα η  ανάγκη να ανακτήσουμε ότι έχουμε χάσει και ότι μας αμφισβητούν πάνω σε αυτά τα κρίσιμα θέματα.

Ιδιαίτερα μάλιστα σημειώνω, ότι  για θέματα Δημοκρατικής Διαδικασίας στον χώρο της νέας εγχώριας κεντροαριστεράς και εννοώ το ΚΙΝΑΛΛ, καλλίτερα να μην γίνεται αναφορά σε Δημοκρατικές Διαδικασίες.

Θυμίζω βέβαια ότι η λεγόμενη κρίση της Δημοκρατικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ το 1975, έγινε με πρόσχημα την μη τήρηση Δημοκρατικών Διαδικασιών στο ΠΆΣΟΚ της τότε εποχής, σήμερα διαπιστώνω, ότι αρκετοί που πρωταγωνίστησαν τότε στην κρίση, τώρα καταπίνουν αμάσητα τους διορισμούς, από την στιγμή που ο διορισμός τους εξασφαλίζει τα προσωπικά τους ζητούμενα.

Είναι προφανές ότι με τα διαμορφωμένα και διαμορφούμενα δεδομένα, το τετράπτυχο της 3ης του Σεπτέμβρη 1974 του βαθέως ΠΑΣΟΚ, ξαναγίνεται επίκαιρο, πρέπει να σηματοδοτήσει την νέα πορεία της χώρας και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα στους πολίτες στην κοινωνία.

Την πολιτική αυτή αναγκαιότητα δυστυχώς, οι αυτοσχεδιασμοί και οι αυτοσχεδιαστές της νέας κεντροαριστεράς, δείχνουν να μην την αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν το ΠΑΣΟΚ μόνο ως ένα σύνολο ψηφοφόρων, ένα σοβαρό λαϊκό αντίκρισμα, που επιχειρούν να μεταφερθεί ως εκλογική ύλη στο ΚΙΝΑΛΛ και όχι ως πολιτικό περιεχόμενο, ως ζώσα υπαρκτή πολιτική και κομματική πραγματικότητα, δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι το ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή, είναι η δύναμη.

Στην ουσία δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτά που επιδιώκουν και ανεξάρτητα των προθέσεων, αφαιρούν την ψυχή, την δύναμη, το πολιτικό φορτίο πολλών χρόνων, χιλιάδων πολιτών που αγωνίστηκαν και είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν, αλλά και πολύ μεγάλων επιτυχιών.

Αυτό  το τετράπτυχο  είναι περασμένο στο D.N.A του ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνία, αυτό είναι το διαρκές μας κεφάλαιο, αυτό το τετράπτυχο  μπορεί πάλι να καθορίσει τα νέα φώτα πορείας .

Όλες οι άλλες απεραντολογίες, φλυαρίες και θολούρες  που επιχειρείται να δοθούν, τα χαρακτηριστικά του λεγομένου νέου κόμματος της κεντροαριστεράς, δεν λένε τίποτα, δεν προσανατολίζουν, μάλλον μπερδεύουν.

Ούτε βέβαια διάφορες επικοινωνιακές, απολίτικες φιοριτούρες μπορεί να δώσουν σαφές ιδεολογικό και πολιτικό σχήμα, φιοριτούρες μάλιστα, που με την ίδια ευκολία μπορεί να τις χρησιμοποιήσει και οποιοδήποτε άλλο κόμμα, όλου του πολιτικού φάσματος.

Δεν έχουν καταλάβει, η μάλλον έχουν ξεχάσει, η ακόμη δεν ξέρουν, πολλοί που παίζουν καθοριστικούς ρόλους έχουν αποπροσανατολιστεί, ότι το πολιτικό άλας που δίδει την ειδική γεύση στην σοσιαλδημοκρατία, στην κεντροαριστερά, είναι η πολιτικοποίηση, η  διαλεκτική, η ανάλυση και η υπέρβαση των αντιθέσεων.

Πρέπει να καταλάβουν, ότι με απολίτικες συμπεριφορές δεν κερδίζονται ιδεολογικοπολιτικές μάχες και πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν, ότι εάν δεν μπορούνε να πολιτικοποιήσουν την πολιτική σύγκρουση, πρέπει να παραμερίσουν οι ίδιοι η και να παραμεριστούν.

Σήμερα ο χώρος χρειάζεται επιτελείο ΠΑΣΟΚ και πολιτική στηριγμένη στο τετράπτυχο της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974.

Και επειδή μπορεί να απορείτε και να διερωτάστε, πως μπορεί αυτό σήμερα να εκφραστεί; η πρόταση είναι μια και σαφής, σαν πρώτο βήμα, η επανάκτηση της Εθνικής Κυριαρχίας, διεκδικείται  με μόνο ένα αίτημα, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Το αίτημα είναι η πλήρης εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομιμότητας, του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Ελλάδα και κατάργηση κάθε δέσμευσης και συμφωνίας που το παραβιάζει, έτσι απλά, έτσι καθαρά, έτσι κατανοητά.

Και ένα ακροτελεύτιο…

Η έννοια Κεντροαριστερά, μπορεί μεν να χρησιμοποιείται ως στοιχείο πολιτικού εύρους, ιδεολογικά και πολιτικά όμως, ως περιεχόμενο, είναι άμορφη και ασαφής στους πολίτες, πραγματικό στίγμα μπορεί να δώσει ο όρος είτε Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, είτε Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Αριστερά, αυτήν την δυνατότητα, αυτό το προνόμιο την έχει μόνο το ΠΑΣΟΚ, ας το καταλάβουν επιτέλους πριν είναι αργά.

Ας καταλάβουν ότι ο χώρος ο δικός μας, της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Αριστεράς, είναι χώρος κινηματικός, δεν είναι χώρος του μέσου όρου, δεν είναι ο χώρος της αοριστίας.

Ας καταλάβουν επιτέλους, ότι κυνηγώντας τον χώρο του άμορφου κέντρου, χάνεις την φυσιογνωμία σου.

Δεν πρέπει να διεκδικείς ενδιάμεση θέση και ρόλο, πρέπει να διεκδικείς τον ένα από τους δυο βασικούς στρατηγικά ιδεολογικοπολιτικούς πόλους.

Τον λεγόμενο χώρο του κέντρου, τον κερδίζεις με καθαρή στρατηγική, που σε καθιστά διακριτό και χρήσιμο στην κοινωνία, σε καθιστά πόλο έλξης και όχι χώρο αναγκαστικής επιλογής.

Ροή Ειδήσεων

syriza ke 1 1 2

25/04/2024 | 23:18

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Επέδειξε τη γνωστή αλαζονεία του 41%

25/04/2024 | 23:10

Aνδρέας Μικρούτσικος για Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Είπα τη γνώμη μου και απειλήθηκα με μήνυση

25/04/2024 | 22:44

Λιμάνι Πειραιά: Διάσωση 71χρονης που έπεσε στη θάλασσα για να πιάσει τη βαλίτσα της
screenshot 18

25/04/2024 | 22:30

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Όλη η διαδικασία

25/04/2024 | 22:16

Τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν

25/04/2024 | 22:13

Survivor: Ο Σάββας Γκέντσογλου στην πρώτη αντίδραση μετά την οικειοθελή αποχώρηση
kaili5 1

25/04/2024 | 21:49

Εύα Καϊλή: Θα πάω να ζήσω στην Ιταλία – Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής

25/04/2024 | 21:40

Δέσποινα Καμπούρη: Την πρώτη φορά που βγήκε ο Νίκος Συρίγος στην τηλεόραση είχα καρδιοχτύπι σαν να έβγαινα εγώ

25/04/2024 | 21:22

Ράδιο Αρβύλα-Ο Αντώνης Κανάκης έριξε καταγγελτική αυλαία: «Δυστυχώς η σεζόν είχε δυο πρόσωπα»
screenshot 14

25/04/2024 | 21:08

Στέλιος Κουδουνάρης: Αποκαλύπτει τον λόγο που φοράει πάντα μαύρα ρούχα

25/04/2024 | 20:37

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανατριχιαστικό το επεισόδιο στη Βουλή, δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα

25/04/2024 | 20:17

Αλέξης Κούγιας για Εύη Βατίδου: «Έδωσε το 25% σε πέντε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών μας»
pana0372

25/04/2024 | 20:09

Στέφανος Κασσελάκης: Θέλω δύο θητείες ως πρωθυπουργός – Θέλω μέχρι τα 40 μου να αποκτήσω παιδί

25/04/2024 | 19:51

Δημήτρης Μακαλιάς: «Ήταν η πρώτη μου κουβέντα με τον ΑΝΤ1 και αυτό περιμένω να συμβεί»

25/04/2024 | 19:47

Κατερίνα Καινούργιου για Στέφανο Κωνσταντινίδη: «Έφυγε από δω που ήταν καλά και δεν του βγήκε, τον περιμένουμε πίσω από Σεπτέμβρη»
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»