Αθήνα

 

24 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 10
Γιώργος Λιάγκας για Παπανώτα: «Θα πω κάτι που θα σας σοκάρει και το λέω για πρώτη φορά»

OPINION

Βαδίζοντας προς τις εκλογές- Ένα ιδιαίτερο στοίχημα

Όλοι όσοι δεν έχουμε ρίξει ακόμη “μαύρο” στην πολιτική ζωή καλούμαστε στις ερχόμενες εκλογές να καθορίσουμε εκ νέου τους πολιτικούς συσχετισμούς. Έχοντας ως πρώτιστο κριτήριο την αξιολόγηση της κυβέρνησης.

Γράφει ο Λευτέρης Κούμας

Τίποτα δεν πρέπει να συσκοτίσει την κρίση μας σε σχέση με τη θεμελιώδη σημασία του εν λόγω κριτηρίου. Ούτε η κυβερνητική προπαγάνδα. Ούτε οι συνθήκες πολιτικού ξεκατινιάσματος βάσει των οποίων διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος με ευθύνη, πρωτίστως, της κυβέρνησης.

Γιατί όμως η επισήμανση αυτή;

Διότι, απλούστατα, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αδιανόητο να κρύβονται ακόμη και σήμερα πίσω από τη δαιμονοποίηση της μεταπολίτευσης, των πολιτικών τους αντιπάλων και καθενός που διαφωνεί μαζί τους. Και, γενικώς, πίσω από διάφορα μικροπολιτικά, εθνικά επιζήμια παιχνίδια.

Είναι καιρός ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη στην κάλπη για τα δικά τους αποτελέσματα. Για την ανεκδιήγητη ταλαιπωρία και βλάβη που προξένησαν στη χώρα έως τώρα.

Κριτήριο που θα εκπληρωθεί όσο το δυνατόν σε πιο μεγάλο βαθμό, εάν η κοινή γνώμη απαρνηθεί καθολικά τις αδιέξοδες αντιλήψεις του τύπου «Για όλα φταίνε οι κακοί προηγούμενοι…», «Μας κυβερνούν οι ξένοι άρα ο Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει τίποτα θετικό…», «Μήπως και οι προηγούμενοι τα ίδια δεν έκαναν;…» κ.ο.κ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο στοίχημα.

Η αλήθεια είναι ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία εντελώς απροετοίμαστοι. Κι επιπλέον, δίχως να έχουν ισχυρούς αρμούς στην κοινωνία και μεταρρυθμιστική εμπειρία. Τρία θεμελιώδη μειονεκτήματα για μια κυβέρνηση σε περίοδο κρίσης.

Για να φτάσουν δε στην εξουσία ακολούθησαν έναν κάκιστο δρόμο. Δαιμονοποίησαν τη μεταπολίτευση και προπαντός το ΠΑΣΟΚ, του οποίου τον χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε ν’ αλώσει. Συγκάλυψαν τις ευθύνες Καραμανλή για τον μοιραίο εκτροχιασμό της Οικονομίας, ως αντάλλαγμα της υπόγειας βοήθειάς του ν’ ανέλθουν στην εξουσία. Και έθρεψαν την κοινή γνώμη με την αυταπάτη ότι η χρεωκοπία θα ήταν δυνατόν ν’ αποφευχθεί με τζάμπα μαγκιές, χωρίς θυσίες, χωρίς Εθνική Συνεννόηση και δίχως την ΕΕ αλλά με τη βοήθεια τάχα της Ρωσίας, της Κίνας, της Βενεζουέλας κτλ.

Σημειωτέον ότι τα λάθη της συνταγής των μνημονίων και των δανειστών είναι δεδομένα. Ωστόσο, τα λάθη αυτά συνιστούν ξεχωριστή συζήτηση που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα θεσμικά και συντεταγμένα.

Έπειτα, η τραγική βαρουφάκεια διαπραγμάτευση και η μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ του “ηρωικού” αλλά τελικά οπερετικού δημοψηφίσματος κατέστησαν φανερή την ένδεια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και έκτοτε περιήλθαν ανεπιστρεπτί στο πεδίο του ετεροκαθορισμού!

Δηλαδή, οι επιλογές τους δεν ανάγονται σε ένα Εθνικό σχέδιο πλατιάς Κοινωνικής αποδοχής, που αποδείχθηκε ότι αδυνατούν να παράξουν. Αλλά κυβερνούν όπως λάχει, το οποίο επιτρέπει να καθοδηγούνται εύκολα από τρίτους. Κρατώντας για τον εαυτό τους την ικανοποίηση που τους προσφέρει η νομή της εξουσίας.

Ως τρίτοι, προφανώς, εννοούνται οι διεθνείς συντηρητικές δυνάμεις. Όπως είδαμε οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγιναν Μερκελιστές. Έγιναν και Τραμπικοί. Είναι ποικίλα τα σχετικά παραδείγματα. Αλλά ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά, αν όχι το πιο χαρακτηριστικό, είναι αυτό του Σκοπιανού. Διότι αφορά εθνικό θέμα.

Από τη στιγμή που αποδέχθηκαν την “παραγγελία” κλεισίματος του Σκοπιανού αφενός το χρησιμοποίησαν για να διχάσουν την αντιπολίτευση, δίχως να τους ενδιαφέρει εάν θα διχάζονταν εντέλει οι πολίτες. Αφετέρου επεδίωξαν να το κλείσουν άρον άρον –με το επιεικώς στρεβλό σκεπτικό ότι ικανοποιώντας τους “μεγάλους” θα κέρδιζαν την εύνοιά τους επί θεμάτων της οικονομίας, όπως για το χρέος– δίνοντας στους Σκοπιανούς “Μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα.

Γεγονός που, ας μη γελιόμαστε, σε έναν κόσμο αβέβαιων διεθνών συσχετισμών και σκληρών εθνικών συμφερόντων, αποτελεί επιτομή της διαιώνισης των αλυτρωτισμών. Όσο κι αν θέλει κανείς να τελειώσουμε με το Σκοπιανό είναι μάλλον αφελές να μη λάβει υπόψιν τη συγκεκριμένη διάσταση.

Δεν καθοδηγούνται, όμως, μόνο από τις διεθνείς συντηρητικές δυνάμεις. Όλοι γνωρίζουν τους φιλοκυβερνητικούς “κύκλους” στο εσωτερικό της χώρας και τα πολυειδή συμφέροντα που εκπροσωπούν. Κι εδώ μπορεί κανείς να ρωτήσει άνευ περαιτέρω σχολίων: «Για ποια καταπολέμηση της διαπλοκής επαίρονται οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί 3,5 χρόνια;…»

Και βεβαίως, παρά τα τερτίπια με τις γραβάτες και τα περί δήθεν “καθαρής” εξόδου στις αγορές, η βλάβη των περίπου 200 δις που προκάλεσε η διαπραγμάτευσή τους αποτελεί πραγματικό γεγονός. Δεν είναι μια επινόηση της αντιπολίτευσης! Όπως και η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα.

Αλλά τι να πει πλέον κανείς και για το αλαλούμ με τις συντάξεις, την υπερφορολόγηση, το αφορολόγητο, τα πρωτογενή πλεονάσματα, την ανάπτυξη! Με το μεταναστευτικό. Με τα πανεπιστήμια και την Υγεία. Με τους Ρουβίκωνες και τα Εξάρχεια. Με τους κομματικούς διορισμούς. Με την Αυτοδιοίκηση. Με την προσπάθεια ποδηγέτησης των ΜΜΕ, της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών. Με τα ελληνοτουρκικά. Και όχι μόνο! Η κατάσταση αυτή δεν είναι αποκύημα της φαντασίας κανενός.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η τύχη του τόπου δεν μπορεί άλλο πια να καθορίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Υπάρχει ανάγκη να γίνει μια νέα αρχή. Γεγονός που καθιστά αυτονόητη την ανάγκη για Πολιτική Αλλαγή.

«ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ;» θα ρωτήσει κάποιος.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ιδανικές επιλογές! Ύστερα, όμως, από σχεδόν δέκα χρόνια εθνικής περιπέτειας, επείγει να διακρίνουμε ποιος έχει χαρακτηριστικά αξιόπιστης επιλογής.

Ποιος μπορεί, για παράδειγμα, να προωθήσει την επομένη των εκλογών όρους Εθνικής Συνεννόησης. Και να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα. Μακριά από περαιτέρω επικίνδυνες λογικές του τύπου «Ή εμείς ή αυτοί».

Ποιος μπορεί να πείσει τους δανειστές, πρώτ’ απ’ όλα, για τη μείωση του ύψους των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ποιος μπορεί ν’ αγωνιστεί βάσει απτού σχεδιασμού για Ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη και με πυλώνες ένα αποτελεσματικό κράτος κι έναν υγιή ιδιωτικό τομέα. Ν’ αγωνιστεί για όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ποιος κατέστη, σε τελευταία ανάλυση, πιο υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και έχει τη βούληση για διακυβέρνηση προοδευτική, χωρίς ευθυνοφοβίες, πολιτικαντισμούς, αναβλητικότητες, ενδοτισμούς, προχειρότητες και ψέματα. Και μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό της, τις δυνατότητές της, τα όριά της, καθώς και το πεδίο της παγκοσμιοποίησης. Έτσι ώστε ενεργοποιώντας τις παραγωγικές της δυνάμεις ν’ ανταπεξέλθει στα σύνθετα δεδομένα της εποχής και της ευρύτερης περιοχής.

Η ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Παράταξης και συγκεκριμένα του Κινήματος Αλλαγής, παρά τις όποιες αδυναμίες του, εμπίπτει στο πεδίο αυτής της επιλογής.

* Ο Λευτέρης Κούμας είναι Δικηγόρος Αθηνών, στέλεχος της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Καλλιθέας

Ροή Ειδήσεων

cf86cebbcf8cceb3ceb1 1

27/04/2024 | 17:10

Ξεκίνησε το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα με το ιστιοφόρο Belem – Εντυπωσιακές εικόνες

27/04/2024 | 17:00

Γερμανία: Άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής καλλιεργούμενου ψαριού

27/04/2024 | 16:50

Για πρώτη φορά τρεις γυναίκες διαιτητές σε ματς της Serie A
germanou29

27/04/2024 | 16:40

“Η Ναταλία Γερμανού δεν μου μιλάει! Ήταν να συνεργαστούμε, δεν προέκυψε και μου κρατάει κακία”

27/04/2024 | 16:30

Τράπεζες: Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα την 1η Μαΐου 2024

27/04/2024 | 16:20

Αυστραλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας σε όλη τη χώρα – «Επιδημία» τη χαρακτήρισε ο Α. Αλμπανέζι
evelpidon dikastiria

27/04/2024 | 16:13

Χούλιγκαν: Συνεχίζονται οι απολογίες – Προφυλακιστέος ένας 31χρονος εκ των ηγετικών στελεχών – Τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι

27/04/2024 | 16:10

ΠτΔ: Έκανε στον σταθμό του μετρό «Grecia» στο Σαντιάγο τα αποκαλυπτήρια αντιγράφου αγάλματος από το Μουσείο της Ακρόπολης

27/04/2024 | 16:00

Candy Crush: Έτσι θα γίνετε εκατομμυριούχοι- Παίξτε το εθιστικό παιχνίδι
img2227 46495

27/04/2024 | 15:50

Στην Ριέκα η Βουλιαγμένη για να “σφραγίσει” την πρόκριση στο Final-4

27/04/2024 | 15:40

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος: Σαν βόμβα έσκασε ο χωρισμός

27/04/2024 | 15:30

Φορολογικές δηλώσεις: Τα 9 SOS για εισοδήματα ακινήτων
ascfsa

27/04/2024 | 15:20

Έρευνα: Λεσβίες και bisexual γυναίκες πεθαίνουν νεότερες- Αυτός είναι ο λόγος

27/04/2024 | 15:10

ΗΠΑ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες

27/04/2024 | 15:00

Έρευνα: Η βιταμίνη D «κλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»