Αθήνα

 

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 2024 04 25 105304.png
Λιάγκας για Νίκο Παπανδρέου: «Το λέω πρώτη φορά… όσοι ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ, δείτε αυτόν τον άνθρωπο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με νίκη-ανατροπή και ήττα του καραμανλικού μπλοκ

Με μία μεγάλη ανατροπή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πετυχαίνοντας μία νίκη που όχι μόνο θεωρείτο σχεδόν ακατόρθωτη όταν μπήκε στην κούρσα της διαδοχής τρεις μήνες πριν, αλλά αποκαθιστά και το όνομα της οικογενείας του στην προεδρία του κόμματος, 23 χρόνια μετά.

Δικαίως, ο θριαμβευτής της επαναληπτικής εκλογής χαρακτήρισε την 10ή Ιανουαρίου «μεγάλη και ιστορική μέρα» για την παράταξή του, υπογραμμίζοντας στην επινίκια δήλωσή του τη διάθεση των 400 χιλιάδων μελών της κόμματος από όλη την Ελλάδα να λειτουργήσουν ως ενεργοί πολίτες, και να πάρουν στα χέρια τους τη Νέα Δημοκρατία και να δώσουν στον ίδιο εντολή να κάνει το όραμά τους πράξη.

[adsense]

Ο απερχόμενος μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε ότι τα μέλη και οι φίλοι της ΝΔ εξέλεξαν νέο πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Πλακιωτάκης έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Μητσοτάκη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο, όπως είπε, έργο του. «Θα σταθώ αρωγός στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση της παράταξης ώστε να καταστεί μεγάλη, σύγχρονη, φιλοευρωπαϊκή, εναλλακτική δύναμη για τον τόπο. Το ίδιο θα κάνουν και τα στελέχη του κόμματος. Δεν υπάρχουν ηττημένοι. Μόνο νικητές. Συντεταγμένα θα βαδίσουμε όλοι μαζί», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης ο οποίος σήμερα στις 12:00 θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη για την τελετή παράδοσης-παραλαβής στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού.

Οι δηλώσεις του νικητή

«Έχοντας πλήρη συνείδηση του βάρους που αποθέτουν στους ώμους μου, τους ευχαριστώ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη εντολή «να προχωρήσουμε ενωμένοι στη δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση ώστε σύντομα η Νέα Δημοκρατία να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη», η παράταξη, όπως πρόσθεσε, «που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα».

Δεν δίστασε, μάλιστα, να απευθυνθεί ονομαστικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να υπογραμμίσει την διάθεσή του να αλλάξει σελίδα η χώρα. «Ας γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες», είπε, ότι «από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα». Και με έμφαση συμπλήρωσε: «Ας το γνωρίζει αυτό καλά και ο κ. Τσίπρας».

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα για την παράταξή μας. Ενεργοί πολίτες, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, τα 400.000 μέλη της παράταξής μας, πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους και μου έδωσαν εντολή να κάνω το όραμά τους πράξη.

Τους ευχαριστώ, έχοντας πλήρη συνείδηση του βάρους που αποθέτουν στους ώμους μου.
Η εντολή τους είναι ξεκάθαρη: ενωμένοι να προχωρήσουμε στην δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση ώστε σύντομα η Νέα Δημοκρατία να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Η παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα.

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον αγώνα που έδωσε. Τον σέβομαι και τον τιμώ, θα είναι πολύτιμος συνεργάτης μου την επόμενη μέρα.

Μαζί θα είμαστε από τώρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μαζί θα είμαστε και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Και φυσικά με όλους τους Βουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ, τα 400.000 μέλη και όλους τους φίλους της Παράταξης.

Ό,τι κι αν ψήφισαν, όποιον κι αν υποστήριξαν, τους βεβαιώνω ότι είμαστε μαζί. Ενωμένοι. Από αύριο ξεχνάμε αυτά που μας χώριζαν. Ο σκοπός μας είναι ένας. Να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία όλες τις δυνάμεις του τόπου που βρίσκονται απέναντι στο λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεργάτες μου, την ομάδα μου και τους εκατοντάδες εθελοντές που ήταν η ψυχή της προεκλογικής περιόδου. Χάρη σε αυτούς οι ιδέες μας έφτασαν σε κάθε άκρη της χώρας και ενέπνευσαν τους πολίτες να έρθουν μαζί στο δρόμο προς τη νίκη.

Όμως το μεγαλύτερο ευχαριστώ πηγαίνει στην οικογένεια μου. Στην Μαρέβα, στην Σοφία, στον Κωνσταντίνο και στην Δάφνη. Χωρίς την αγάπη τους και τη στήριξη τους δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ.

Τώρα ξεκινά η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αλλά μας δίνει δύναμη η ελπίδα των πολιτών. Ελπίδα ότι κάτι πραγματικά μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την χώρα. Πολίτες που αποστρέφονταν την πολιτική σηκώθηκαν από τον καναπέ και συμμετείχαν γιατί πίστεψαν στη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Και αυτό είναι ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα.
Έχω πει πολλές φορές, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα η πολιτική θα το λύσει.

Όχι όμως η πολιτική έτσι όπως την ξέραμε. Μια άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία. Για αυτές τις αξίες θα αγωνιστούμε, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς.

Ας γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτι ακόμα. Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα. Ας το γνωρίζει αυτό καλά και ο κ.Τσίπρας.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες. Το έχει πετύχει στο παρελθόν, θα το πετύχει και τώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ»

Ηττήθηκε το «καραμανλικό μπλοκ»

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι άδικα θεωρήθηκε επική αναλογιζόμενοι πως θεωρείτο το απόλυτο αουτσάιντερ μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας καθώς αποτελεί και μία επικών διαστάσεων ήττα του λεγόμενου καραμανλικού μπλοκ. Της τάσης δηλαδή να ακολουθείται από τους Νεοδημοκράτες η επιλογή που υποδεικνύει (σπανίως μιλάει) ο Κώστας Καραμανλής. Και στην παρούσα φάση ο πρώην πρωθυπουργός είχε δώσει ατύπως το… χρίσμα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η υποψηφιότητα του Κυριάκου είχε πάρει κινηματικά χαρακτηριστικά στην ελληνική κοινωνία και σηματοδοτούσε την ανανέωση στη ΝΔ. Η εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ θα βάλει, έτσι, τέλος στην ιδιότυπη συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλή, η οποία κυοφορήθηκε με μυστικές επαφές και τηλεφωνήματα, όπως επιβεβαίωσαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Κατά τον ίδιο τρόπο, η εκλογή Μητσοτάκη θα περιορίσει τον ρόλο του «καραμανλικού» προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είχε επιστρατευθεί υπέρ του κ. Μεϊμαράκη και έκανε επαφές και τηλεφωνήματα για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του.

Τα συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχάρησαν ο αντίπαλος του Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος τον κάλεσε στο τηλέφωνο και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. Ο Αντώνης Σαμαράς τον συνεχάρη τόσο μέσω τηλεφώνου όσο και με δήλωσή του. «Συγχαίρω θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του. Από αύριο η ΝΔ ανανεωμένη και ενωμένη οφείλει να αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες και να κερδίσει οριστικά τη μάχη κατά του λαϊκισμού» δήλωσε.

Συνομιλία είχε και με τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συμφώνησαν να βρεθούν.
Γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάλεσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Θα συναντηθεί με τον Τσίπρα εντός της εβδομάδας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο τηλέφωνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αφού τον συνεχάρη, συμφώνησαν να συναντηθούν εντός της εβδομάδας.

Τα συγχαρητήρια στον Μεϊμαράκη και οι ευχαριστίες στη Μαρέβα και τα παιδιά τους

Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με την απόφασή του να μην πάει στη Συγγρού για τα επινίκια, μίλησε με σεβασμό για τους ανθυποψηφίους του, ενώ από το επιτελείο του γινόταν γνωστή η πρόθεσή του να συναντηθεί με τους προκατόχους του στην ηγεσία του κόμματος και πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που του τηλεφώνησαν και τον συνεχάρησαν για την νίκη του, καθώς βεβαίως και με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη «για τον αγώνα που έδωσε», συμπληρώνοντας ότι τον σέβεται και τον τιμά. «Θα είναι πολύτιμος συνεργάτης μου την επόμενη μέρα», είπε συμπληρώνοντας: «Μαζί θα είμαστε από τώρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μαζί θα είμαστε και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Και φυσικά με όλους τους βουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ, τα 400.000 μέλη και όλους τους φίλους της Παράταξης. Ό,τι κι αν ψήφισαν, όποιον κι αν υποστήριξαν, τους βεβαιώνω ότι είμαστε μαζί. Ενωμένοι. Από αύριο ξεχνάμε αυτά που μας χώριζαν».

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους εκατοντάδες εθελοντές που ήταν, όπως «η ψυχή της προεκλογικής περιόδου» και «χάρη σε αυτούς οι ιδέες μας έφτασαν σε κάθε άκρη της χώρας και ενέπνευσαν τους πολίτες να έρθουν μαζί στο δρόμο προς τη νίκη».

Φανερά συγκινημένος, τέλος, απηύθυνε ξεχωριστές ευχαριστίες προς τα μέλη της οικογένειας του. «Όμως το μεγαλύτερο ευχαριστώ πηγαίνει στην οικογένεια μου», είπε. «Στη Μαρέβα, στη Σοφία, στον Κωνσταντίνο και στη Δάφνη. Χωρίς την αγάπη τους και τη στήριξη τους δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ».

Ροή Ειδήσεων

kallianos mitera 260424

26/04/2024 | 16:05

«Πήρε τα χρήματα για να καλυτερεύσει τη ζωή του άντρα μου και τον πέθανε» – Συγκλονίζει η μητέρα του Γιάννη Καλλιάνου

26/04/2024 | 15:57

Στον ανακριτή η «άγουρη» συμμορία που κατηγορείται για ληστείες και κλοπές – Πρόκειται για τρεις 19χρονους, έναν 18χρονο κι έναν 20χρονο

26/04/2024 | 15:48

Τουρισμός για όλους 2024: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης – Δείτε αν είστε μέσα στους δικαιούχους
epistoliki psifos 240124

26/04/2024 | 15:42

Ευρωεκλογές: ΑΑΔΕ για επιστολική ψήφο – Έως 29 Απριλίου και ώρα 15:30 οι μεταβολές στοιχείων Μητρώου

26/04/2024 | 15:36

ΕΦΕΤ: Ανακλήθηκε προϊόν φρέσκων ζυμαρικών που ενδέχεται να περιέχουν αραχίδες

26/04/2024 | 15:33

Στον εισαγγελέα και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων το πόρισμα του ΥΠΕΣ για τα email αποδήμων
olympiacos barcelona 260424

26/04/2024 | 15:28

Euroleague: Χωρίς πίεση αλλά και χωρίς εφησυχασμό… για το 2-0 με Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός

26/04/2024 | 15:17

Άγγελος Λάτσιος: Ξεκίνησε τα μπάνια του στη θάλασσα – Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβασε

26/04/2024 | 15:05

Νίκος Αλιάγας: «Μπορεί στη σύνταξή μου να έρθω μόνιμα στην Ελλάδα»
6203627

26/04/2024 | 15:01

«Βολές» Μητσοτάκη κατά Βελόπουλου – «Κάποιοι καπηλεύονται με τον πιο πρόστυχο τρόπο την χριστιανική πίστη»

26/04/2024 | 14:49

Ένωση Αγγειοχειρουργών: Απρεπής, προσβλητική και αήθης η επίθεση των συγγενών του κ. Καλλιάνου

26/04/2024 | 14:35

Γυναίκα επιτέθηκε σε δύο άτομα σε κεντρικό πάρκο του Ηρακλείου – Τραυμάτισε στο λαιμό έναν 48χρονο άνδρα
screenshot 18

26/04/2024 | 14:28

Φωτεινή Πετρογιάννη για Κώστα Αρζόγλου: «Θλίβομαι που χρειάστηκε να του μιλήσει μία καταξιωμένη ηθοποιός»

26/04/2024 | 14:00

«Χαμός» με την Ελληνική Λύση για τις δηλώσεις Ιερώνυμου: «Στην αρχή νομίζαμε ότι τις έκανε ο Παύλος Μαρινάκης»

26/04/2024 | 13:40

Αφροδίτη Γραμμέλη για MEGA Καλημέρα: «Όταν υπάρχει ένα λάθος, φταίμε όλοι»
kasselakis 080424
Στέφανος Κασσελάκης: Η πολιτεία να στηρίξει τον Σαϊμίρ και τον γιο του
kalpi ekloges2023 300523
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Κυριαρχία ΝΔ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Tι πιστεύουν οι πολίτες για Δούκα, Αγγελούδη
floros5 250424
Ελεύθερος ο Κωνσταντίνος Φλώρος για το επεισόδιο στη Βουλή – Δεν θα μπορεί να πλησιάσει τον Βασίλη Γραμμένο στα 50 μέτρα
screenshot 5
Ευρωεκλογές 2024 – Θοδωρής Ζαγοράκης: Δεν πρόδωσα κανέναν που πήγα στο ΠΑΣΟΚ
floros4 240424
Κωνσταντίνος Φλώρος: Στην ανακρίτρια για τη γροθιά στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης – «Ένα αγκάλιασμα έγινε», λέει ο πατέρας του
kasselakis synedrio 230224
Κασσελάκης από το νοσοκομείο της Κω: Χρειάζεται ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ