• Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου
  • 20:15

Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, όπως στο Μάτι

«Φταίνε οι άλλοι!»: Ευθύνες στους κατοίκους της Λέσβου για τη δραματική κατάσταση στη Μόρια επιρρίπτει ο Γ. Κυρίτσης

Την τακτική του «φταίνε οι άλλοι» επικαλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ και για τα προβλήματα με το προσφυγικό και μεταναστευτικό στη Μόρια. Όπως ακριβώς έγινε και με την τραγωδία στο Μάτι, όπου έφταιξαν για τα κυβερνητικά στελέχη τα αυθαίρετα και οι κάτοικοι που δεν είχαν επιτρέψει την πρόσβαση στην παραλία, έτσι και για τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στη Λέσβο φταίνε οι κάτοικοι του νησιού.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Αυτό υποστήριξε ο βουλευτής, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Κέντρου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Η Μόρια θα μπορούσε να είχε λυθεί αν η τοπική κοινωνία έδινε την άδεια να επεκταθεί ο χώρος του κέντρου, ώστε να υπάρχει περιθώριο να διαχειριστούμε τον παραπάνω κόσμο όταν έχουμε αυξημένες ροές», δήλωσε στον Θέμα FM ο κ. Κυρίτσης. Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «υπερβολικά» τα σχόλια του Guardian, ενώ απέδωσε τη συμφόρηση που παρατηρείται στα νησιά και στις αυξημένες ροές από τα τουρκικά παράλια: «Η δυνατότητα που έχουμε να διοχετεύουμε ανθρώπους στο εσωτερικό της χώρας δεν είναι αντίστοιχη με το ρυθμό αφίξεων από τα τουρκικά παράλια», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς το ζήτημα των κονδυλίων των 1,6 δις ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού και παρά τις διαρροές από το Μαξίμου που έκαναν λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις καταγγελίες για το πού κατευθύνθηκαν αυτά τα χρήματα, ο κ. Κυρίτσης εμμέσως παραδέχθηκε ότι ένα μέρος αυτού του ποσού δεν διατέθηκε για το σκοπό που προοριζόταν. Ωστόσο, κατηγόρησε την Κομισιόν «που έχει την πρακτική να χρηματοδοτεί όχι απευθείας τα κράτη που υφίστανται τη μεταναστευτική πίεση, αλλά διεθνείς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζονται, όπως η Διεθνής Αμνηστία».

Τις καταγγελίες για το 1,6 δις ευρώ διατύπωσε μεταξύ άλλων και ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν εκτός από τα περί πολιτικών σκοπιμοτήτων πως δεν είναι ορθός ο ισχυρισμός του πως τα κονδύλια αυτά δεν θα έπρεπε να κατευθυνθούν προς το ελληνικό Δημόσιο, αλλά προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Send this to a friend