Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αποκάλυψη Καρσιώτη για δολοφονία Καραϊβάζ: Ο γιος του πλησίασε μέσα από τους αστυνομικούς στο σημείο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αντεπίθεση που ετοιμάζει η ΝΔ στις εξαγγελίες Τσίπρα – «Αντιγράφουν τα δικά μας μέτρα», λένε στην οδό Πειραιώς

Ως την απέλπιδα προσπάθεια ν’ αποφύγει μια βαριά ήττα στις εκλογές θεωρούν στη ΝΔ το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας...

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ειδικά για το δεύτερο σκέλος του πακέτου, δηλαδή για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2020, στελέχη της οδού Πειραιώς σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός ουσιαστικά εξαγγέλλει μέτρα που δεν θα κληθεί να εφαρμόσει ο ίδιος, αλλά η επόμενη κυβέρνηση.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ουσιαστικά αποτελεί την επιστροφή στο μέτρο του 2014 και της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία είχε μειώσει τότε τον ΦΠΑ στο 13% και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια τον επανέφερε υπό την πίεση των δανειστών – αυξάνοντας μάλιστα και συνολικά από το 23% στο 24% τον ανώτατο συντελεστή του φόρου. Όσο για τη 13η σύνταξη και την κριτική που δέχθηκε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του πως η οικονομία δεν αντέχει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τη διανομή 13ης σύνταξης, από την οδό Πειραιώς απαντούν ότι όλα εξαρτώνται από το αφορολόγητο: Εάν, δηλαδή, το αφορολόγητο μειωθεί τελικά, όπως έχει συμφωνηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, η 13η σύνταξη θα είναι δώρο-άδωρο, αφού οι συνταξιούχοι θα χάσουν τη… 12η λόγω της αύξησης του φόρου.

Το αφορολόγητο, άλλωστε, αποτελεί την αιχμή των «γαλάζιων» πρωτοβουλιών, καθώς η τροπολογία που έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης θα κατατεθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ θα καλέσει τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να τη στηρίξουν και να εξασφαλιστεί έτσι από τώρα ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου με το νέο έτος. Επίσης, σε ό, τι αφορά στην κριτική που έχει ασκήσει η ΝΔ στην κυβέρνηση περί επιδοματικής πολιτικής, δεν φαίνεται ν’ αλλάζουν γνώμη στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Φέρνουν την άνοιξη αυτά που θα έδιναν τα Χριστούγεννα», ανέφερε χαρακτηριστικά και η πρώτη αντίδραση στην επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Ζάππειο.

Κυρίως, όμως, σ’ αυτό που στέκονται είναι σε δύο σημεία, τα οποία αναμένεται να επισημάνει και ο κ. Μητσοτάκης στην τριήμερη μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση και η οποία ξεκινά απόψε στη Βουλή με την πρώτη «μονομαχία» των αρχηγών. Το πρώτο είναι ότι ο κ. Τσίπρας «αντιγράφει» το πρόγραμμα της ΝΔ, αφού εκ των υστέρων φαίνεται ν’ ασπάζεται τις θέσεις της για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση της φορολογίας. Το δεύτερο είναι πως ο πρωθυπουργός μιλά για ελαφρύνσεις, αλλά νωρίτερα, στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του, φόρτωσε στις πλάτες του ελληνικού λαού αχρείαστα μέτρα ύψους 10 δις ευρώ και διέλυσε τη μεσαία τάξη ως επιλογή του.

Και τα δύο αυτά στοιχεία πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ΝΔ να στηρίξει κάποια από αυτά τα μέτρα – κυρίως όσα προκύπτουν από το δικό της πρόγραμμα, όπως η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, για την οποία η ΝΔ είχε εδώ και καιρό καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.

Σε ό, τι αφορά ειδικότερα στη συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να σταθεί μόνο στην οικονομία, αλλά θα εξαπολύσει εφ’ όλης της ύλης επίθεση στον πρωθυπουργό και την πολιτική του. Έτσι, θα τον απασχολήσει η υπόθεση Πολάκη, η τραγωδία στο Μάτι, οι διακοπές Τσίπρα στο κότερο Παναγόπουλου, η καθημερινότητα και η ασφάλεια των πολιτών και άλλα ζητήματα που βρίσκονται ούτως ή άλλως στη «γαλάζια» ατζέντα και θέλει ν’ αποφύγει με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης – όπως η ψήφος εμπιστοσύνης ή η πανηγυρική παρουσίαση του πακέτου μέτρων στο Ζάππειο.

Γιώργος Καραϊβάζ: Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου για την γρήγορη εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου
Τσίπρας για δολοφονία Καραϊβάζ: Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται τότε η δημοκρατία τραυματίζεται
Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Θα βρούμε τους ενόχους της δολοφονίας Καραϊβάζ πολύ σύντομα
Δημοσκόπηση Prorata: Διατηρεί το προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 9 μονάδες – Ελαφρώς ενισχυμένο είναι το Κίνημα Αλλαγής
Φώφη Γεννηματά: Σκάνδαλο εις βάρος του ελληνικού λαού η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς
Χρυσοχοΐδης σε Τσίπρα: «Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου»