Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ και η άρνηση της ΕΡΤ να προβάλει την ομιλία Τσίπρα

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το νέο ΕΣΥ παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας σε διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Κακογιάννης με τη συμμετοχή και επιστημόνων καθηγητών όπως η Αθηνά Λινού και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Η εκδήλωση πριν γίνει, προκάλεσε την έντονη κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης  προς την κυβέρνηση με αφορμή  την ΕΡΤ καθώς όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια τηλεόραση με μία πρωτόγνωρη ενέργεια αρνείται να προβάλει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην οποία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα για την Δημόσια Υγεία. “Την προηγούμενη φορά η ΝΔ έριξε “μαύρο” στην ΕΡΤ. Σήμερα επιχειρεί να ρίξει “μαύρο” στην προβολή των θέσεων της αντιπολίτευσης από την ΕΡΤ. Η αντίληψη της ΝΔ για τη δημόσια τηλεόραση έχει πλέον διαχρονικά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στον πρώην διευθυντή Τύπου του κ. Μητσοτάκη και σημερινό πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Ζούλα “μπορούμε πάντως να πούμε το εξής: Άξιος ο νέος του μισθός” αναφέρει η Κουμουνδούρου σε σκληρή της ανακοίνωση.

Σημειωτέον πως η εκδήλωση για την Υγεία πραγματοποιείται σε μία συγκυρία κατά την οποία η πανδημία φαίνεται πως παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Αττική και βρίσκει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών καθώς οι ΜΕΘ βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και έχουν χτυπήσει “κόκκινο”. Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει και να μην αφήσει την κατάσταση να ξεφύγει ώστε η Αττική να γίνει μία νέα Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά  το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κεντρικός στόχος είναι το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας να καλύπτει όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, να μειώνει το κόστος υγείας σε χρόνο και χρήμα για τον ασθενή και να δίνει βάρος στην πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού επεμβαίνοντας σε κρίσιμους παράγοντες που την επηρεάζουν.

Βασικές παρεμβάσεις

-Ολοκλήρωση μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού

-Δίκτυο ολοκληρωμένης υγεινομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας με επίκεντρο την κοινότητα που θα περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας όπως το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”

-Θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ-νέος χάρτης υγείας της χώρας. Νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων, τομή στη διοίκηση των νοσοκομείων, ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής των διοικήσεών τους.

-Υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας και στοματικής Υγείας μέσω των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων. Σταδιακή κάλυψη δαπανών οδοντιατρικής περίθαλψης παιδιών και ενηλίκων από τον ΕΟΠΥΥ μέσω συμβάσεων με ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους

-Μισθολογικη’αναβάθμιση των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ με δέσμη κινήτρων για την επιστροφή του brain drain, τη συγκράτηση ειδικευομένων γιατρών στη χώρα και την πλήρη κάλυψη με ειδικευμένους γιατρούς των κενών θέσεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

-Επικουρική, συμπληρωματική προς το ΕΣΥ λειτουργία του ιδιωτικού τομέα Υγείας με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης. Νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, με βάση καθορισμένες ανάγκες ανά περιοχή και ανά ειδικότητα.

-Πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών Υγείας με έμφαση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους και στην ενεργειακή εξοικονόμηση.

Στην εκδήλωση για το νέο ΕΣΥ θα συμμετέχουν και οι Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρης ως αρμόδιοι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

Συνεδρίαση ΚΟ ΚΙΝΑΛ: Η γκρίνια για τα ποσοστά, τις κλειστές διαδικασίες και… το ΠΑΣΟΚ
Το παρασκήνιο της έντασης Δένδια-Τσαβούσογλου – Τα μηνύματα στην Άγκυρα
Ο Τσίπρας αποφεύγει τις λακκούβες κι επιλέγει τον “άλλο δρόμο”
Μαρκόπουλος – Πλεύρης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για εκπομπή της ΕΡΤ «εξύμνησης κουκουλοφόρων»
Εύσημα Μητσοτάκη σε Δένδια: Μπράβο για το πώς χειρίστηκες τη δύσκολη συζήτηση με Ερντογάν-Τσαβούσογλου
Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Πως αντέδρασαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης