Αθήνα

 

7 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

230131115515
Ανδραβίδα -Πτώση F-4: «Είδα μια έκρηξη, φωτιά μέσα στη θάλασσα» είπε ο πιλότος του άλλου αεροσκάφους-Σε εξέλιξη οι έρευνες
kerameos

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη Κεραμέως: Ο Τσίπρας είναι με την κατάληψη, εμείς είμαστε με την βιβλιοθήκη

«Νομίζω ότι το σποτ αυτό που έβγαλε ΣΥΡΙΖΑ χθες, εξηγεί με τον πλέον εύγλωττο τρόπο γιατί οι πολίτες είναι σημαντικό να επιλέξουν και πάλι τη ΝΔ» τόνισε, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην Χριστίνα Βίδου.

Δείτε επίσης

syriza
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Υποσχέσεις για καλύτερους μισθούς μετά από ένα χρόνο λεηλασίας

«Τι θέλει ο κύριος Τσίπρας; Εστίες ανομίας πάλι στα πανεπιστήμια; Να θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση έβαλε τέλος σε καταλήψεις οι οποίες διαρκούσαν για 34 χρόνια, όπως στη Θεσσαλονίκη και όπως στη Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, επειδή ακριβώς δεν είχαν τολμήσει. Είχαν αυτή τη διάταξη, η οποία προέβλεπε ότι δεν μπορούν οι αρχές να επεμβαίνουν παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να αναβαθμίσει συνολικά το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Η πρώτη ήταν η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια δηλαδή πραγματικά να υπάρχει ελευθερία στην έκφραση, στη διδασκαλία, στην έρευνα και ούτω καθεξής. Και ναι, με την διάταξη αυτή μπορούν οι αρχές και επεμβαίνουν σε κάθε δημόσιο χώρο όταν γίνονται αξιόποινες πράξεις» πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως.

«Ο κ. Τσίπρας είναι με την κατάληψη. Εμείς είμαστε με την βιβλιοθήκη», συνέχισε η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη στον πανεπιστημιακό χώρο που τελούσε επί 34 χρόνια υπό κατάληψη στην Θεσσαλονίκη και όπου χτίζεται πλέον βιβλιοθήκη.

Αναφορικά με την δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής εάν γίνει κυβέρνηση, η κ. Κεραμέως σημείωσε «μας θυμίζει λοιπόν ο κ. Τσίπρας ότι επί των ημερών του έμπαινε κανείς το Πανεπιστήμιο με βαθμό 0,6 στα 20, πραγματικό παράδειγμα πριν το 2020, με το σύστημα Τσίπρα, με το σύστημα που ήταν σε εφαρμογή τότε, προτού το αλλάξουμε εμείς και βάλουμε την ελάχιστη βάση». Εξηγώντας γιατί αυτό αποτελεί αυτό πρόβλημα, η Υπουργός σημείωσε πως «κάποιος που εισάγεται στο πανεπιστήμιο με βαθμό 1 στα 20, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα αποφοιτήσει».

«Άρα τι θέλουμε; Θέλουμε απλά να ταΐζουμε λαγούς με πετραχήλια, να δίνουμε φρούδες ελπίδες στα παιδιά ενώ ξέρουμε ότι δεν θα αποφοιτήσουν; Δεν πρέπει να μας νοιάζουν οι προοπτικές των παιδιών, η επαγγελματική αποκατάσταση, οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά τους; Εμάς αυτό μας νοιάζει. Εμάς μας νοιάζει τα παιδιά μας να έχουν επιλογές. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και αναβαθμίζουμε συνολικά την ποιότητα και από σεβασμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην ποιότητα πανεπιστημίων μας αλλά και από σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Γι’ αυτό λοιπόν το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, μας θυμίζει το αποτυχημένο κυβερνητικό παρελθόν. Εστίες ανομίας στα πανεπιστήμια, μπαίνεις με 0,6 στα πανεπιστήμια, αδιαφορώντας για το μέλλον αυτών των νέων ανθρώπων. Το μόνο που τους νοιάζει είναι οι ψήφοι. Γιατί ναι, βγαίνεις και λες όλοι ελεύθερο πανεπιστήμιο, παίρνεις ψήφους αδιαφορώντας για το πώς τα παιδιά αυτά θα βγούνε» υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως.

Αναφερόμενη στην πανεπιστημιακή αστυνομία, η Υπουργός Παιδείας, σημείωσε πως οι Ομάδες Προστασίας Επιστημονικών ιδρυμάτων είναι ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου ακριβώς να αναβαθμιστεί το ακαδημαϊκό περιβάλλον. «Το πρώτο και πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι το άσυλο, αυτό, το οποίο έγινε τον Αύγουστο του 2019» προσέθεσε.
Το δεύτερο, είναι τα σχέδια ασφαλείας, συνέχισε, με τα ελληνικά πανεπιστήμια να έχουν αποκτήσει πλέον σχέδια ασφαλείας «τα οποία δεν είχαν για δεκαετίες ολόκληρες». Τρίτον, ανέφερε, ξεκίνησε η διαδικασία της ελεγχόμενης πρόσβασης. «Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, υπήρξαν αντιδράσεις στην αρχή και εν συνεχεία αντικαταστάθηκαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα» είπε η κ. Κεραμέως. Τέταρτο βήμα, «οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων λειτουργούν σε τρία πανεπιστήμια της χώρας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Το τονίζω η λειτουργία τους είναι κυρίως αποτρεπτική» είπε.

«Αφού λοιπόν έχει μπει τέλος στις καταλήψεις με τον πολύ επιτυχημένο τρόπο που το κάνει η Ελληνική Αστυνομία, οι ομάδες αυτές να δρουν αποτρεπτικά. Να αποτρέπουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Από κει που είχαμε δέκα περιστατικά βίας την ημέρα στα πανεπιστήμια, πλέον έχουμε ένα στη χάση και στη φέξη. Έχουμε δρόμο, αλλά έχουμε βάλει τις βάσεις και προχωράμε βήμα βήμα προς μια ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» εξήγησε η κ. Κεραμέως.

Επιπλέον τόνισε πως «το μέτρο αυτό δεν είναι οριζόντιο, δεν είναι σε όλα τα πανεπιστήμια, είναι μόνο σε εκείνα στα οποία παρατηρούνται εστίες ανομίας και είναι προφανώς ένα μέτρο το οποίο προσαρμόζεται διαρκώς για όσο και όπου υπάρχει ανάγκη».

Όσο αφορά στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε σχέση με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, στόχους του Υπ. Παιδείας από κοινού με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σιγά σιγά να μην χρειάζονται αναπληρωτές ή να χρειάζονται «για αυτό που λέει η λέξη, για να αναπληρώνουν μια εγκυμοσύνη, ένα ατύχημα, μια ασθένεια και ούτω καθεξής, αυτό να κάνουν οι αναπληρωτές, όχι να καλύπτουν και να είναι αναπληρωτές για 5 και 6 και 7 και 8 χρόνια». Το Υπουργείο επενδύει σε αυτό τον στόχο, γιατί, όπως είπε, αυτό οδηγεί σε πιο σταθερούς εκπαιδευτικούς δεσμούς.

Όσο για τους διορισμούς, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως στην Ειδική Αγωγή προσλήφθηκαν 6000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και συνολικά 25.000. «Επενδύουμε λοιπόν στο ανθρώπινο δυναμικό ως ό,τι πιο πολύτιμο έχει η χώρα και δεν σταματάμε εκεί. Πέρα από τους διορισμούς που το έχουμε αποδείξει ότι το κάνουμε στην πράξη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, επενδύουμε και σε κάτι άλλο. Αν η τετραετία αυτή ήταν επικεντρωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό σε μειώσεις φόρων, η επόμενη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και εφόσον μας τιμήσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, θα είναι επικεντρωμένη σε καλύτερες απολαβές, καλύτερους μισθούς και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό συμπεριλαμβάνει προφανώς τους εκπαιδευτικούς. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε αυξήσει τις απαιτήσεις, στις εκπαιδευτικές μας δομές είτε μιλάμε για σχολεία, είτε μιλάμε για πανεπιστήμια και ναι, πρέπει να ανταμείψουμε με καλύτερο τρόπο τους εκπαιδευτικούς εν συνόλω. Γιατί για δύο λόγους, πρώτα απ’ όλα για να αυξηθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και δεύτερον για να προσελκύουμε στο δημόσιο ικανά στελέχη. Άρα είναι στόχος της επόμενης τετραετίας, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν και εφόσον ο ελληνικός λαός μας τιμήσει εκ νέου με την ψήφο του» τόνισε η κ. Κεραμέως.

Τέλος, στην πολιτική επικαιρότητα και σε σχέση με την νομοθετική πρωτοβουλία που θα θέσει εκτός εκλογικής μάχης το κόμμα Κασιδιάρη, η κ. Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει κάθε διάθεση για να βρούμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση».

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι κοινή συνισταμένη του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου να εξαντλήσουμε αυτά τα περιθώρια και να μην έχουμε εγκληματικές οργανώσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό πρέπει να είναι προϊόν συναίνεσης του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει, η διεργασία σε συζητήσεις και ούτω καθεξής. Έχουμε ευήκοα ώτα, προκειμένου ακριβώς να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη με στόχο, εντός του συνταγματικού πλαισίου να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός Παιδείας.

Ροή Ειδήσεων

eududiki papadopoulou survivor 5

31/01/2023 | 22:47

Survivor All Star – Πήρε θέση η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: «Δόξα και τιμή στον Μπάρτζη»

31/01/2023 | 22:40

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του πρώην δημάρχου Κύμης

31/01/2023 | 22:31

Tζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση της Τρίτης
230131222319

31/01/2023 | 22:24

Γεραπετρίτης: «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν οι εκλογές θα γίνουν Απρίλη ή Μάιο»

31/01/2023 | 22:14

Υπερηχητικός Ολυμπιακός διέλυσε τη Φενέρ και στην Πόλη!

31/01/2023 | 22:01

Ευάγγελος Αποστολάκης: Καλώς να ορίσουν οι Τούρκοι κι εμείς βράδυ θα πάμε

31/01/2023 | 21:50

Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε γιαγιά με το εγγόνι της!

31/01/2023 | 21:41

Εριέττα Κούρκουλου Λάτση: Ποζάρει στην πισίνα με τον γιο της Νίκο Βασιλειάδη Κούρκουλο

31/01/2023 | 21:29

Απολογία Παπαγγελόπουλου: Δεν πίστευα ότι θα έχει αποτελέσματα η έρευνα για την Novartis
mati

31/01/2023 | 21:18

Δίκη για το Μάτι: «Μας έδωσαν προς ταφή λάθος σορό», κατήγγειλε μάρτυρας

31/01/2023 | 21:05

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε βίαιη αλλαγή συνόρων

31/01/2023 | 20:47

Μάνος Δασκαλάκης: «Η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν έγκυος σε 4ο παιδί από εξωσυζυγική σχέση»

31/01/2023 | 20:46

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Γκεμπελικές πρακτικές και αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, οι αναφορές του Τσίπρα!

31/01/2023 | 20:30

Ιωάννα Μαλέσκου: Μας δείχνει την γυμναστική που κάνει στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της

31/01/2023 | 20:13

Τζο Μπάιντεν: Θα μιλήσουμε με τον Ζελένσκι για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια
Θεοδωρικάκος: Ο απερχόμενος διοικητής του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ δεν με ενημέρωνε ούτε στοιχειωδώς
mitsotakis
Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε βίαιη αλλαγή συνόρων
tsipras
«Βόμβα» Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή! Πλην αυτής για το κόμμα Κασιδιάρη
tsipras5
Τσίπρας για Ανδρουλάκη: Είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού
adonis georgiadis pic
Άδωνις Γεωργιάδης: «Αυτή την στιγμή, δεν τίθεται ζήτημα για νέο Fuel Pass»
230130121321
Μητσοτάκης: Κάλεσμα σε Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα – «Σε δυναμική πορεία και τροχιά υψηλής ανάπτυξης η ελληνική οικονομία»