Αθήνα

 

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

karagianni2005
Κώστας Βουτσάς – Ξεσπά η πρώην σύζυγός του Εύη Καραγιάννη για τις καταστροφές στον τάφο του
kerameos

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη Κεραμέως: Ο Τσίπρας είναι με την κατάληψη, εμείς είμαστε με την βιβλιοθήκη

«Νομίζω ότι το σποτ αυτό που έβγαλε ΣΥΡΙΖΑ χθες, εξηγεί με τον πλέον εύγλωττο τρόπο γιατί οι πολίτες είναι σημαντικό να επιλέξουν και πάλι τη ΝΔ» τόνισε, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην Χριστίνα Βίδου.

Δείτε επίσης

syriza
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Υποσχέσεις για καλύτερους μισθούς μετά από ένα χρόνο λεηλασίας

«Τι θέλει ο κύριος Τσίπρας; Εστίες ανομίας πάλι στα πανεπιστήμια; Να θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση έβαλε τέλος σε καταλήψεις οι οποίες διαρκούσαν για 34 χρόνια, όπως στη Θεσσαλονίκη και όπως στη Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, επειδή ακριβώς δεν είχαν τολμήσει. Είχαν αυτή τη διάταξη, η οποία προέβλεπε ότι δεν μπορούν οι αρχές να επεμβαίνουν παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να αναβαθμίσει συνολικά το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Η πρώτη ήταν η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια δηλαδή πραγματικά να υπάρχει ελευθερία στην έκφραση, στη διδασκαλία, στην έρευνα και ούτω καθεξής. Και ναι, με την διάταξη αυτή μπορούν οι αρχές και επεμβαίνουν σε κάθε δημόσιο χώρο όταν γίνονται αξιόποινες πράξεις» πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως.

«Ο κ. Τσίπρας είναι με την κατάληψη. Εμείς είμαστε με την βιβλιοθήκη», συνέχισε η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη στον πανεπιστημιακό χώρο που τελούσε επί 34 χρόνια υπό κατάληψη στην Θεσσαλονίκη και όπου χτίζεται πλέον βιβλιοθήκη.

Αναφορικά με την δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής εάν γίνει κυβέρνηση, η κ. Κεραμέως σημείωσε «μας θυμίζει λοιπόν ο κ. Τσίπρας ότι επί των ημερών του έμπαινε κανείς το Πανεπιστήμιο με βαθμό 0,6 στα 20, πραγματικό παράδειγμα πριν το 2020, με το σύστημα Τσίπρα, με το σύστημα που ήταν σε εφαρμογή τότε, προτού το αλλάξουμε εμείς και βάλουμε την ελάχιστη βάση». Εξηγώντας γιατί αυτό αποτελεί αυτό πρόβλημα, η Υπουργός σημείωσε πως «κάποιος που εισάγεται στο πανεπιστήμιο με βαθμό 1 στα 20, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα αποφοιτήσει».

«Άρα τι θέλουμε; Θέλουμε απλά να ταΐζουμε λαγούς με πετραχήλια, να δίνουμε φρούδες ελπίδες στα παιδιά ενώ ξέρουμε ότι δεν θα αποφοιτήσουν; Δεν πρέπει να μας νοιάζουν οι προοπτικές των παιδιών, η επαγγελματική αποκατάσταση, οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά τους; Εμάς αυτό μας νοιάζει. Εμάς μας νοιάζει τα παιδιά μας να έχουν επιλογές. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και αναβαθμίζουμε συνολικά την ποιότητα και από σεβασμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην ποιότητα πανεπιστημίων μας αλλά και από σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Γι’ αυτό λοιπόν το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, μας θυμίζει το αποτυχημένο κυβερνητικό παρελθόν. Εστίες ανομίας στα πανεπιστήμια, μπαίνεις με 0,6 στα πανεπιστήμια, αδιαφορώντας για το μέλλον αυτών των νέων ανθρώπων. Το μόνο που τους νοιάζει είναι οι ψήφοι. Γιατί ναι, βγαίνεις και λες όλοι ελεύθερο πανεπιστήμιο, παίρνεις ψήφους αδιαφορώντας για το πώς τα παιδιά αυτά θα βγούνε» υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως.

Αναφερόμενη στην πανεπιστημιακή αστυνομία, η Υπουργός Παιδείας, σημείωσε πως οι Ομάδες Προστασίας Επιστημονικών ιδρυμάτων είναι ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου ακριβώς να αναβαθμιστεί το ακαδημαϊκό περιβάλλον. «Το πρώτο και πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι το άσυλο, αυτό, το οποίο έγινε τον Αύγουστο του 2019» προσέθεσε.
Το δεύτερο, είναι τα σχέδια ασφαλείας, συνέχισε, με τα ελληνικά πανεπιστήμια να έχουν αποκτήσει πλέον σχέδια ασφαλείας «τα οποία δεν είχαν για δεκαετίες ολόκληρες». Τρίτον, ανέφερε, ξεκίνησε η διαδικασία της ελεγχόμενης πρόσβασης. «Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, υπήρξαν αντιδράσεις στην αρχή και εν συνεχεία αντικαταστάθηκαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα» είπε η κ. Κεραμέως. Τέταρτο βήμα, «οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων λειτουργούν σε τρία πανεπιστήμια της χώρας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Το τονίζω η λειτουργία τους είναι κυρίως αποτρεπτική» είπε.

«Αφού λοιπόν έχει μπει τέλος στις καταλήψεις με τον πολύ επιτυχημένο τρόπο που το κάνει η Ελληνική Αστυνομία, οι ομάδες αυτές να δρουν αποτρεπτικά. Να αποτρέπουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Από κει που είχαμε δέκα περιστατικά βίας την ημέρα στα πανεπιστήμια, πλέον έχουμε ένα στη χάση και στη φέξη. Έχουμε δρόμο, αλλά έχουμε βάλει τις βάσεις και προχωράμε βήμα βήμα προς μια ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» εξήγησε η κ. Κεραμέως.

Επιπλέον τόνισε πως «το μέτρο αυτό δεν είναι οριζόντιο, δεν είναι σε όλα τα πανεπιστήμια, είναι μόνο σε εκείνα στα οποία παρατηρούνται εστίες ανομίας και είναι προφανώς ένα μέτρο το οποίο προσαρμόζεται διαρκώς για όσο και όπου υπάρχει ανάγκη».

Όσο αφορά στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε σχέση με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, στόχους του Υπ. Παιδείας από κοινού με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σιγά σιγά να μην χρειάζονται αναπληρωτές ή να χρειάζονται «για αυτό που λέει η λέξη, για να αναπληρώνουν μια εγκυμοσύνη, ένα ατύχημα, μια ασθένεια και ούτω καθεξής, αυτό να κάνουν οι αναπληρωτές, όχι να καλύπτουν και να είναι αναπληρωτές για 5 και 6 και 7 και 8 χρόνια». Το Υπουργείο επενδύει σε αυτό τον στόχο, γιατί, όπως είπε, αυτό οδηγεί σε πιο σταθερούς εκπαιδευτικούς δεσμούς.

Όσο για τους διορισμούς, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως στην Ειδική Αγωγή προσλήφθηκαν 6000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και συνολικά 25.000. «Επενδύουμε λοιπόν στο ανθρώπινο δυναμικό ως ό,τι πιο πολύτιμο έχει η χώρα και δεν σταματάμε εκεί. Πέρα από τους διορισμούς που το έχουμε αποδείξει ότι το κάνουμε στην πράξη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, επενδύουμε και σε κάτι άλλο. Αν η τετραετία αυτή ήταν επικεντρωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό σε μειώσεις φόρων, η επόμενη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και εφόσον μας τιμήσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, θα είναι επικεντρωμένη σε καλύτερες απολαβές, καλύτερους μισθούς και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό συμπεριλαμβάνει προφανώς τους εκπαιδευτικούς. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε αυξήσει τις απαιτήσεις, στις εκπαιδευτικές μας δομές είτε μιλάμε για σχολεία, είτε μιλάμε για πανεπιστήμια και ναι, πρέπει να ανταμείψουμε με καλύτερο τρόπο τους εκπαιδευτικούς εν συνόλω. Γιατί για δύο λόγους, πρώτα απ’ όλα για να αυξηθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και δεύτερον για να προσελκύουμε στο δημόσιο ικανά στελέχη. Άρα είναι στόχος της επόμενης τετραετίας, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν και εφόσον ο ελληνικός λαός μας τιμήσει εκ νέου με την ψήφο του» τόνισε η κ. Κεραμέως.

Τέλος, στην πολιτική επικαιρότητα και σε σχέση με την νομοθετική πρωτοβουλία που θα θέσει εκτός εκλογικής μάχης το κόμμα Κασιδιάρη, η κ. Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει κάθε διάθεση για να βρούμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση».

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι κοινή συνισταμένη του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου να εξαντλήσουμε αυτά τα περιθώρια και να μην έχουμε εγκληματικές οργανώσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό πρέπει να είναι προϊόν συναίνεσης του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει, η διεργασία σε συζητήσεις και ούτω καθεξής. Έχουμε ευήκοα ώτα, προκειμένου ακριβώς να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη με στόχο, εντός του συνταγματικού πλαισίου να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός Παιδείας.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 33

20/05/2024 | 23:46

Χίος: Η στιγμή που η Δέσποινα γνωρίζει τον φύλακα-άγγελό της, τον δότη μυελού των οστών που της έσωσε τη ζωή

20/05/2024 | 23:39

Κέρκυρα: Μητέρα κατήγγειλε την 16χρονη κόρη της για ενδοοικογενειακή βία

20/05/2024 | 23:24

Έλενα Χριστοπούλου: Τι απαντά για την τηλεοπτική της συνύπαρξη με τον Ανδρέα Μικρούτσικο;
olp piraeus port

20/05/2024 | 23:08

ΣτΕ: Άμεση επανεκκίνηση των εργασιών εκβάθυνσης στο λιμάνι του Πειραιά

20/05/2024 | 22:57

Ιράν: Στις 28 Ιουνίου οι προεδρικές εκλογές μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσί

20/05/2024 | 22:47

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκλωβισμένος στην μικροκομματική τακτική για τη Βόρεια Μακεδονία παραμένει ο κ. Μητσοτάκης
screenshot 27

20/05/2024 | 22:30

Survivor – Ξέσπασε η Δώρα κατά της πρώην ομάδας της: «Πολύ αχάριστο αυτό που έγινε σήμερα»

20/05/2024 | 22:16

Σταφυλόκοκκος: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και πώς θεραπεύεται

20/05/2024 | 21:56

Ηλεία: Μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα σε αρδευτικό κανάλι στη Βουπρασία
image 1 264

20/05/2024 | 21:33

Κτηνωδία στον Ασπρόπυργο: Τη βίασε μέσα σε βαν εταιρείας και την έστειλε στο νοσοκομείο με αιμορραγία

20/05/2024 | 21:02

The Chase: Αυτό δεν ξανάγινε στην ιστορία του παιχνιδιού

20/05/2024 | 20:50

Τζο Μπάιντεν: Εξοργιστικό το ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και ισραηλινούς αξιωματούχους
dimoskopisi gkalop 252863 241222

20/05/2024 | 20:33

Δημοσκόπηση Opinion Poll: 17,8 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία ενόψει των ευρωεκλογών

20/05/2024 | 20:05

Ο Θοδωρής Σκυφτούλης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη: «Με σημάδεψαν οι ΜΑΤατζήδες με το όπλο, ήμουν 5 χρονών»

20/05/2024 | 19:46

Λάκης Γαβαλάς: «Κάθονταν στην πρώτη θέση και μόλις μπήκα κάνουν π…ς» – Κόκαλο η Φαίη Σκορδά
nea dimokratia ktirio peiraiws 2
Συγχαρητήρια ΝΔ για την ανάδειξη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών σε πρώτη δύναμη στις εκλογές του ΤΕΕ
6029501
Χρηστίδης: Η επιστολή Μητσοτάκη για την ακρίβεια ή υποδηλώνει την πλήρη ανικανότητά του ή επιδιώκει να κοροϊδέψει πάλι τον ελληνικό λαό
ap20051590642198 2
Η επιστολή Κ. Μητσοτάκη στη φον ντερ Λάιεν – «Ασύμμετρη δύναμη των πολυεθνικών κολοσσών ως προς την διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική»
mgvfcxia 1 scaled 1
Κ. Μητσοτάκης για την κυκλοφορία των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων – Στόχος οι μισοί Θεσσαλονικείς να κινούνται με ΜΜΜ
mi scaled 1
Μητσοτάκης: Σε έξι μήνες θα παραδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης το πιο σύγχρονο και όμορφο μετρό ευρωπαϊκής πόλης
dimoskopisi gkalop 252863 241222
Δημοσκόπηση Opinion Poll: 17,8 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία ενόψει των ευρωεκλογών