Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο... άφαντος Μάξιμος Σαράφης έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό - Τσίπρας: Με μεθόδους Όρμπαν ο Μητσοτάκης εκφοβίζει τους μάρτυρες

Πολιτικό σεισμό προκαλεί η «εξαφάνιση» του ενός εκ των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis με την κωδική ονομασία Μάξιμος Σαράφης, καθώς δεν παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ όπου επρόκειτο το μεσημέρι να εξεταστεί από τους βουλευτές-μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Πολιτικό σεισμό προκαλεί η «εξαφάνιση» του ενός εκ των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis με την κωδική ονομασία Μάξιμος Σαράφης, καθώς δεν παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ όπου επρόκειτο το μεσημέρι να εξεταστεί από τους βουλευτές-μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι δόθηκε εντολή βίαιης προσαγωγής του μάρτυρα, με αποτέλεσμα ν’ αναζητείται από την Αστυνομία.

Το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και ενδεικτική είναι η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επισήμανε ότι ο μάρτυρας παραβίασε τον Ποινικό Κώδικα και το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, συνεπώς θα πρέπει ν’ αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Στο ζήτημα, ωστόσο, παρενέβη και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επικαλέστηκε, μάλιστα, τη φράση που χρησιμοποίησε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο για τους «αρμούς της εξουσίας» και προκάλεσε σάλο.

«Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων. Αλλά και το πιο σημαντικό: πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιρρίπτει, μάλιστα, ευθύνες προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για αυταρχικές συμπεριφορές τύπου Όρμπαν και προσπάθεια εκφοβισμού μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που δεν θα τολμήσουν, όπως υποστηρίζει, να καταγγείλουν ξανά πολιτικά πρόσωπα. Κατονομάζει, επίσης, ως υπεύθυνο και τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, καθώς υπήρξε – σύμφωνα με τον ίδιο – πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας.

Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. «Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία», συμπλήρωσε ο Στέλιος Πέτσας, καταλήγοντας πως «οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο».

Απάντηση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και ο κ. Τασούλας, αρνούμενος ότι υπήρξε παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Υπενθύμισε συγκεκριμένα ότι η προανακριτική επιτροπή έχει βάσει του Κανονισμού της Βουλής τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. «Είναι πρόδηλο ότι όταν αυτή η επιτροπή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης, διότι απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Βουλής.

Σημειώνεται ότι αύριο το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της έτερης προστατευόμενης μάρτυρα με την ονομασία Αικατερίνη Κελέση. Αναμένεται έτσι με εξαιρετικό ενδιαφέρον εάν θα δώσει το παρών και θα εξεταστεί ή εάν θ’ ακολουθηθεί και για εκείνη η ίδια διαδικασία με την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής και την αναζήτησή της από τις αρμόδιες Αρχές.

Send this to a friend