Αθήνα

9 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ο Σημίτης... τάραξε τα νερά με το άρθρο για το Ελσίνκι και τα ελληνοτουρκικά - Τι λένε στη ΝΔ και γιατί οι «καραμανλικοί» είναι... στα κάγκελα

Πολλαπλές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το άρθρο του Κώστα Σημίτη στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Κώστα Καραμανλή για τη μη αξιοποίηση του κεκτημένου της συμφωνίας του Ελσίνκι.

Πολλαπλές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το άρθρο του Κώστα Σημίτη στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Κώστα Καραμανλή για τη μη αξιοποίηση του κεκτημένου της συμφωνίας του Ελσίνκι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με δήλωσή του ότι δεν επιθυμεί προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αποδοκίμασε κατ’ ουσίαν τον αιχμηρό τίτλο που επέλεξε η εφημερίδα, γεγονός είναι ότι η κεντρική ιδέα της παρέμβασής του στρέφεται κατά του διαδόχου του στο Μαξίμου.

Η πλευρά Καραμανλή εμφανίζεται έτσι ιδιαίτερα ενοχλημένη, ωστόσο είτε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είτε μέσω κύκλων του αποφεύγει οποιαδήποτε δημόσια παρέμβαση. Δεν θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι θα κάνουν το ίδιο και τα στελέχη του «καραμανλικού» μπλοκ. Το αντίθετο μάλιστα, ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού δίνει την ευκαιρία στα στελέχη αυτά ν’ απαντήσουν στον κ. Σημίτη και μάλιστα από δημόσιο βήμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη απάντηση κατ’ αυτόν τον τρόπο έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος στη Βουλή. Στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν, εξάλλου, ότι το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού αγνοεί επιδεικτικά και απαξιώνει τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή για την επίλυση όλων των ανοικτών ζητημάτων με την Τουρκία.

Ενδιαφέρον αποκτά, εξάλλου, προς τούτο η ούτως ή άλλως πολύ σημαντική εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σ’ αυτήν, εκτός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πρέσβεις επί τιμή Παύλο Αποστολίδη και Γιώργο Σαββαΐδη θα συμμετάσχει η Ντόρα Μπακογιάννη, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Καραμανλή. Η βουλευτής της ΝΔ ήταν υπουργός στη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης, καθώς στην πρώτη ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος επίσης παραμένει αμφίβολο εάν θ’ απαντήσει στον κ. Σημίτη.

Το Μαξίμου, από την άλλη πλευρά, αποφεύγει να σχολιάσει οτιδήποτε για το άρθρο Σημίτη, ενώ «γαλάζιοι» βουλευτές υπενθυμίζουν την πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, όπου ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας με βάση τις αυθόρμητες απαντήσεις των πολιτών.

Την ίδια στιγμή, αναταράξεις προκαλούνται και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με βάση τη στρατηγική που υπαγορεύεται από το πλάνο του Αλέξη Τσίπρα για διεύρυνση και στροφή προς την Κεντροαριστερά, προσεταιρίζεται αργά και σταθερά το «σημιτικό» μπλοκ. Η παρέμβαση-απάντηση του Παύλου Πολάκη στον πρώην πρωθυπουργό τάραξε λοιπόν τα νερά, καθώς η… πεζοδρομιακή γλώσσα που ακολούθησε οδήγησε τρεις πρώην «εκσυγχρονιστές» ν’ αντιδράσουν με δήλωσή τους και ν’ αποδοκιμάσουν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Πρόκειται για τους Νίκο Μπίστη, Παναγιώτη Παναγιώτου και Αντώνη Λιάκο.

«Όταν η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς. Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία», ανέφεραν χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην κοινή δήλωσή τους.

Send this to a friend