Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Οι δημοσκοπήσεις και η «αλήθεια» των αριθμών- Το προβάδισμα της ΝΔ, η αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη της τρίτης θέσης

Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αναμένεται ακόμη ένα κύμα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αναμένεται ακόμη ένα κύμα μέχρι τα Χριστούγεννα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Με βάση τα αποτελέσματά τους, η διαφορά αυτή κινείται κοντά σε διψήφιο ποσοστό, ενώ η ΝΔ αγγίζει με αξιώσεις την αυτοδυναμία και φλερτάρει με ποσοστά ακόμη και κοντά στο 40%.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Pulse (Σκάι) η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι στο 9,5%, της Interview (Βεργίνα TV) στο 9,1%, της Metron Analysis (Τα Νέα) στο 10,9%, ενώ της Public Issue εκτοξεύεται στο 16,5%. Μολαταύτα, στο Μαξίμου αμφισβητούν αυτούς τους αριθμούς και υποστηρίζουν ότι οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους όλα τα κομματικά επιτελεία δείχνουν μικρότερη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Περί το 5-6%.

Εταιρεία Pulse Interview Metron Analysis Public Issue Μέσος Όρος διαφοράς
Διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ 9,5% 9,1% 10,9% 16,5% 11,5%

 

Η πραγματικότητα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώνει πράγματι να διατηρήσει μεγάλο μέρος των δυνάμεών του και να είναι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις στα όρια του 25% ή και πάνω από αυτά. Άνετη επικράτηση της ΝΔ προδιαγράφουν και τα αποτελέσματα στην παράσταση νίκης, ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σταθερά του Αλέξη Τσίπρα - αν και τα ποσοστά του «κανένα» εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ υψηλά σε όλες τις έρευνες. Εξαιρετικά υψηλά εξακολουθεί να κινείται στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών η Φώφη Γεννηματά.

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν πως η ΝΔ είναι αδιαμφισβήτητο πλέον πως θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να διατηρήσει τις δυνάμεις που τον καθιστούν ισχυρό πόλο στο πολιτικό σκηνικό. Κατ' ουσίαν, τον δεύτερο πόλο σε ένα σκηνικό νέου δικομματισμού, με βασικό του αντίπαλο τη ΝΔ. Αν μάλιστα καταφέρει και αυξήσει τη συσπείρωσή του, η οποία κινείται στο όριο του 50% και παραμένει έτσι εξαιρετικά χαμηλή, μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 30% κι αυτό είναι πρακτικά που ελπίζουν στην Κουμουνδούρου, επιδιώκοντας με την τακτική που ακολουθούν ο κ. Τσίπρας και τα κομματικά στελέχη να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους και να τους οδηγήσουν στην κάλπη. Διότι το υπόλοιπο 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κατά κύριο λόγο είτε δεν θα ψηφίσει και θα απέχει είτε δηλώνει αυτή τη στιγμή αναποφάσιστο. Οι οριζόντιες μετακινήσεις, δηλαδή αυτές προς τη ΝΔ, κινούνται εξαιρετικά χαμηλά: στο όριο του 10%, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς γύρω στο 2-3% του εκλογικού σώματος.

Ως προς την τρίτη θέση, η μάχη ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και τη Χρυσή Αυγή είναι σκληρή, ωστόσο το ΚινΑλ έχει ανοδική πορεία και φαίνεται πως βάζει σοβαρή υποθήκη για να κατορθώσει να πάρει την τρίτη θέση και τη διερευνητική εντολή που τη συνοδεύει. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, το ΚινΑλ βάζει υποθήκη και για διψήφιο ποσοστό, ενώ σε κάθε περίπτωση δείχνει πως η επίδοσή του θα είναι καλύτερη από αυτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις εκλογές του 2015. Ισχυρός παίκτης παραμένει και το ΚΚΕ, το οποίο διατηρεί σταθερές τις δυνάμεις του και σε κάποιες από τις δημοσκοπήσεις δείχνει ικανό να μπει «σφήνα» ανάμεσα στο ΚινΑλ και τη Χρυσή Αυγή.

Άλλο ένα κοινό συμπέρασμα των δημοσκοπήσεων είναι πως η επόμενη Βουλή θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, πέντε κόμματα και δύο προβάλλουν ως «αουτσάιντερ» για ν' αποτελέσουν το έκτο: Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η πρωτοεμφανιζόμενη Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία παρουσιάζει διαρκή άνοδο. Αντιθέτως, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Λαϊκή Ενότητα, Πλεύση Ελευθερίας και ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν δείχνουν ικανοί να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή, αφού τα ποσοστά τους στην πρόθεση ψήφου κινούνται σε όλες τις έρευνες κατά βάση κάτω από το 2%.

Send this to a friend