Αθήνα

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Οι μάχες του β' γύρου για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής πριν την επανεκκίνηση προς τις εθνικές κάλπες

Σε ένα θετικό φινάλε για το Νάσο Ηλιόπουλο στο Δήμο της Αθήνας ελπίζει η Κουμουνδούρου, ζητώντας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να “οργώσουν” μαζί του, όλες τις δυνατότητες διεμβολισμού της κυριαρχίας Μπακογιάννη στην αυτοδιοικητική “μητέρα των μαχών”.

Σε ένα θετικό φινάλε για το Νάσο Ηλιόπουλο στο Δήμο της Αθήνας ελπίζει η Κουμουνδούρου, ζητώντας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να “οργώσουν” μαζί του, όλες τις δυνατότητες διεμβολισμού της κυριαρχίας Μπακογιάννη στην αυτοδιοικητική “μητέρα των μαχών”.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Το γεγονός ότι ο κ. Ηλιόπουλος κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο την “ώρα” που ο ΣΥΡΙΖΑ έχανε στις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ θεωρείται για τα στελέχη μια σημαντική εξέλιξη για την συγκράτηση δυνάμεων στην ευρύτερη προεκλογική πορεία. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η Κουμουνδούρου έχει ήδη στρέψει το βλέμμα της στην διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους υποψήφιους βουλευτές να κατέβουν με αυτοπεποίθηση στο πεδίο της μάχης, διεκδικώντας μικρές “ανατροπές” στην κάθε εκλογική περιφέρεια- όπως στην Α' Αθήνας, όπου η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να επικρατήσει εξασφαλίζοντας ισχυρές δυνάμεις.

Όσον αφορά πάντως την αυτοδιοικητική στόχευση, η Κουμουνδούρου δίνει βάρος επίσης στη μονομαχία Δούρου-Πατούλη, επιδιώκοντας να αυξήσει έστω και στο ... παραπέντε μεγαλύτερη δυναμική στις περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Η Χαριλάου Τρικούπη από την άλλη πλευρά επικεντρώνει την προσπάθειά της στην μάχη της Δυτικής Ελλάδα για την επανεκλογή στην Περιφέρεια του Απόστολου Κατσιφάρα γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα στοίχημα καθοριστικής σημασίας εν' όψει των εθνικών εκλογών.

Παρότι ο συνδυασμός του στελέχους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολου Κατσιφάρα έχει την στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ, η κάθοδος του προερχόμενου από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σπηλιόπουλου φαίνεται ότι παραπέμπει σε ένα από τα θρίλερ της Κυριακής. Οι εσωκομματικές διενέξεις και το μοίρασμα τοπικών στελεχών στους δύο πασοκογενείς συνδυασμούς χαρακτηρίζεται από πολλούς “δώρο” επί της ουσίας στον “γαλάζιο” υποψήφιο Νεκτάριο Φαρμάκη, που εξασφάλισε από τον πρώτο γύρο προβάδισμα με 36,96%. Ο νυν Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας ακολουθεί με σχετικά μικρή διαφορά (32,93%), ωστόσο γι να εξασφαλιστεί η νίκη πρέπει έστω και στο ...παραπέντε να συγκεντρώσει την συντριπτική πλειοψηφία των κεντροαριστερών ψηφοφόρων της Δυτικής Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές του α' γύρου ήταν ενισχυμένα σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό, ενώ σημαντικές αν και μειωμένες δυνάμεις διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φώφη Γεννηματά μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ δίνουν πάντως ιδιαίτερο βάρος στην διαμόρφωση του κλίματος των τελευταίων ωρών και εκτιμούν ότι με την σημερινή περιοδεία τους στο Αγρίνιο, την Πάτρα και τον Πύργο θα καταφέρουν να απομακρύνουν το “κακό” σενάριο της επικράτησης του κ. Φαρμάκη. Η συζήτηση με τοπικά στελέχη και εκπροσώπους τοπικών φορέων στις τρεις πόλεις, θα γίνει στη βάση ανάδειξης του προοδευτικού αναπτυξιακού μοντέλου που ήδη εφαρμόζεται και σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη έχει ήδη καλύψει μεγάλο μέρος της αναγκαίας διαδρομής. “Ενότητα και συσπείρωση”, είναι δε, το σύνθημα που απευθύνει το ΚΙΝΑΛ προς τα στελέχη του Κώστα Σπηλιόπουλου που κατέβηκαν χωρίς το χρίσμα του κόμματος.

Όσον αφορά στην “γραμμή” για τη μάχη της Κυριακής, το Κίνημα Αλλαγής αποφεύγει -για τις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να περάσουν στον β΄ γύρο- να στείλει κεντρικό μήνυμα για την στήριξη συγκεκριμένων Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Ενδεικτική είναι η αναφορά του στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, Μανώλη Όθωνα, ο οποίος ερωτηθείς για το τι θα πράξει το Κίνημα Αλλαγής στον β’ γύρο απάντησε ως εξής: «Εμείς ως ΚΙΝΑΛ είπαμε ότι μόνο τα ίδια τα αυτοδιοικητικά σχήματα, στα οποία δώσαμε στήριξη σε δήμους και περιφέρειες, έχουν την επίγνωση και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και των προγραμματικών αποτυπώσεων όλων των συνδυασμών και επομένως αυτά και μόνον αυτά μπορούν να κρίνουν αν και τι θέση θα πάρουν».

Send this to a friend