• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 08:07

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η επιτροπή που θα συντονίζει

Οι στόχοι του «Κινήματος Αλλαγής» και το ιδρυτικό συνέδριο

· Η επιτροπή που θα συντονίζει ενόψει του συνεδρίου τα μέλη και τα στελέχη

· Το παρασκήνιο μέχρι την συνεδρίαση της ΟΕΣ

· Οι στόχοι της κεντροαριστεράς για τις εκλογές

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Μακριά από ίντριγκες, κομματικούς μηχανισμούς, και φέουδα που κρατούν σε απόσταση από την κοινωνία το εγχείρημα του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, είναι αποφασισμένα να πράξουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από όλους τους χώρους που μετέχουν στην δημιουργία του νέου φορέα.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί από τα όσα αναφέρει ο διευθυντής της Φώφης Γεννηματά, Μανόλης Όθωνας σε συνέντευξή στην εφημερίδα «το καρφί»:

«Οι προοδευτικοί πολίτες που απορρίπτουν τα ψευδεπίγραφα διλήμματα του δικομματισμού των συντηρητικών και των λαϊκιστών δημιουργούν ένα σύγχρονο πολιτικό Κίνημα. Ένα Κίνημα που υπηρετεί το επίκαιρο ξανά αίτημα Αλλαγής Αυτή την κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα μπορεί να εκφράσει μόνο ένα Κίνημα Πολιτών απαλλαγμένο από τις παθογένειες του χθες.

Τους αποκρουστικούς μηχανισμούς, τις ίντριγκες, τους αρχηγίσκους, τα φέουδα που στοχεύουν μόνο στην διαπραγμάτευση μιας νέας «κομματικής εξουσίας».

Οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά από την πρώτη στιγμή πορεύονται με βάσει την ενότητα που πρέπει να έχει ο νέος φορέας και ιδίως τα στελέχη μεταξύ τους και για αυτό το σκοπό, μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις, συνεδριάσεις και συσκέψεις, καταλήγουν όλοι μαζί οι συμμετέχοντες στα μέλη που θα απαρτίζουν τη συντονιστική επιτροπή του συνεδρίου της οποίας επικεφαλής θα είναι ο γραμματέας της Κ.Ο της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η τελική ανακοίνωση της επιτροπής αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή. Μέχρι τώρα όλες οι πλευρές έχουν παραδώσει λίγο ως πολύ με μικρές εξαιρέσεις τη λίστα με τα στελέχη που θα συμμετάσχουν στην επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει την Δευτέρα ή την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο την Κυριακή 14 Ιανουαρίου να συνεδριάσει η οργανωτική επιτροπή συνεδρίου (ΟΕΣ) που αποτελείται από 350 στελέχη.

Από το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες θα μετέχουν: Χρήστος Πρωτόπαπας, Τόνια Αντωνίου, Θάνος Μωραίτης, Νίκος Σαλαγιάννης, Νίκος Ασκούνης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Χαράλαμπος Βαρδίκος.

Από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών το κόμμα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, θεωρούν ότι θα πρέπει να καταλήξει πρώτα ο αριθμός των στελεχών της επιτροπής και για αυτό προς στιγμήν δεν υπάρχει λίστα με συγκεκριμένα ονόματα στελεχών αλλά μόνο πληροφορίες. Έτσι τα ονόματα που ακούγονται είναι των κυρίων Δημήτρη Ρέππα, Φίλιππου Σαχινίδη, Mιχάλη Κρχιμάκη και πιθανότητα της Αφροδίτη Παπαθανάση και της Πωλίνας Λάμψα.

Από το Ποτάμι σίγουροι μέχρι στιγμής θεωρούνται πως θα μετέχουν οι κ.κ. Δημήτρης Τσιόδρας εκπρόσωπος τύπου, Π. Καρκατσούλης και Π. Βλάχος.

Από την ΔΗΜΑΡ: Δημήτρης Χατζησωκράτης. Θόδωρος Μαργαρίτης και ο γραμματέας κ. Μπουλμπασάκης.

Επίσης θα συμμετέχουν ο κ. Νίκος Μπίστης, και κ. Νίκος Ιωσήφ από την ΕΔΕΜ ενώ από την πλευρά του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη ο κ. Ν. Διακουλάκης.

Στόχος των αναγκαίων οργανωτικών διαδικασιών είναι η καλύτερη οργάνωση για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 16-18 Μαρτίου έτσι ώστε στη συνέχεια ο νέος φορέας να μπορεί έχοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια, οργανωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά να μπορέσει να αντιπαρατεθεί πολιτικά με την κυβέρνηση και τη Ν.Δ ενόψει και των εκλογών φυσικά όποτε αυτές και αν προκηρυχθούν. Στο ΠΑΣΟΚ βάζουν ψηλά τον πήχη του νέου φορέα γιατί αυτό επισημαίνει ο κ. Μανόλης Όθωνας από τους στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Ο ίδιος αναφέρει ότι το νέο Κίνημα που δημιουργούν θέλουν να βρίσκεται σε διαρκή σχέση με την κοινωνία, όπου ο κάθε πολίτης που αισθάνεται ότι εκφράζεται από την Κεντροαριστερά, θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα και ουσιαστικά. Χωρίς κλειστές δομές και εμπόδια, χωρίς περιχαρακώσεις ομάδων. Μια ζωντανή συλλογικότητα που προσελκύει και εντάσσει δυνάμεις που παραμένουν «εκτός των τειχών» και θα κατοχυρώνει συλλογικές διαδικασίες ώστε συγκλίνουσες πολιτικές απόψεις και οι ιδέες θα συνυπάρχουν και θα συντίθενται δημιουργικά.

Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι να μπορέσουν να βγούνε στελέχη για να υποστηρίξουν την αναγκαιότητα του νέου φορέα έτσι ώστε να εκφραστούν σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο κεντρικά αλλά και περιφερειακά. Θέλουν όπως αναφέρουν, να γίνει το Κίνημα ελκυστικό στην κοινωνία προκειμένου σε κάθε δήμο και νομό να υπάρχει τοπική έκφραση του νέου κόμματος μέσα από οργανώσεις κατά τα πρότυπα των κομμάτων που μετέχουν στην ΔΗΣΥ. Το στοίχημα μας είναι αυτό, αναφέρουν στελέχη από το Ποτάμι που εκφράζουν αισιοδοξία για την τελική έκβαση του νέου φορέα.

Σε ότι αφορά τους στόχους των εκλογών, όλοι όσοι μετέχουν στην ΔΗΣΥ και στις διεργασίες του νέου φορέα συγκλίνουν σε ένα και μοναδικό στόχο: Στον κεντρικό ρόλο του πολιτικού συστήματος που αναλογεί στην κεντροαριστερά. Ο διευθυντής της κ. Γεννηματά επισημαίνει πάνω σε αυτό: «Εμείς θα ζητήσουμε εντολή από τους πολίτες να συμβάλλουμε καθοριστικά για μια σύγχρονη και πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Η ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, που διαμορφώθηκαν την περίοδο της κρίσης και εξ’ αιτίας της κρίσης, είναι η αναγκαία προϋπόθεση. Το γεγονός ότι με πλήρη επίγνωση του πατριωτικού μας χρέους αλλά και των ευθυνών μας, αναλάβαμε τα προηγούμενα χρόνια οικειοθελώς το βάρος επιλογών δεδομένου πολιτικού κόστους, δεν είναι πια εμπόδιο αλλά τεράστιο πλεονέκτημα για την παράταξη. Γιατί μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια λέγοντας ότι η άνοδος των εκλογικών μας ποσοστών δεν αφορά την κομματική μας αυταρέσκεια αλλά την δυνατότητα να διεκδικήσουμε ξανά ένα κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, σε αρμονία με τις επιδιώξεις και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Send this to a friend